בכדי לייסד עמותה רשומה, חוק העמותות דורש 2 בני אדם או יותר. אמנם החוק מציין "בני אדם", אך גם תאגיד יכול להוות מייסד עמותה.

סעיף 1 לחוק העמותות קובע כי הקמת העמותה תהיה למטרה חוקית שאינה מכוונת לחלוקת רווחים ושמטרתו העיקרית אינה עשיית רווחים. העמותה תיכון עם רישומה בפנקס העמותות.

בכדי לרשום עמותה, על המייסדים להגיש בקשה חתומה לרשם העמותות הנתמכת בתצהיר. עם הבקשה יש להגיש נוסח של תקנון העמותה או לאמץ את התקנון המצוי הנמצא בחוק העמותות. בבקשה יש לציין את מטרות העמותה המיידיות ולא לציין רק תחומי פעילות.

עמותה רשומה חייבת ב-3 מוסדות: אסיפה כללית, ועד וועדת ביקורת. באפשרותה של עמותה שיהיו לה מוסדות נוספים (במידה ונקבע בתקנונה).

האסיפה הכללית

אסיפה כללית רגילה של חברי העמותה תתקיים במועדים הקבועים בתקנונה ולא פחות מאחת לשנה. כמו כן, הועד רשאי לכנס בכל עת אסיפה כללית שלא מן המניין, ועליו לעשות כן לפי דרישה בכתב של ועדת הביקורת, של הגוף המבקר או של עשירית מכלל חברי העמותה.

הועד

הועד ינהל את עניני העמותה ובידיו כל סמכות שלא נתייחדה בחוק או בתקנון לאסיפה הכללית או למוסד אחר ממוסדות העמותה.

ועדת ביקורת

ועדת הביקורת או הגוף המבקר ייבחרו באסיפה הכללית הרגילה (עמותה שמחזורה השנתי עולה על סכום מסוים חייבת למנות רואה חשבון). תפקידיה של ועדת הביקורת או הגוף המבקר לפי החוק:

(1) לבדוק את תקינות פעולות העמותה ומסודותיה, לרבות התאמת פעולות העמותה למטרותיה;

(2) לבדוק את השגת יעדי העמותה ביעילות ובחיסכון;

(3) לעקוב אחר ביצוע החלטות האסיפה הכללית והוועד;

(4) להציע לוועד דרכים לתיקון ליקויים בניהול העמותה;

(5) לבדוק את ענייניה הכספיים של העמותה, את פנקסי החשבונות שלה ואת תשלומי השכר בה, לרבות ייעוד כספי העמותה לקידום מטרותיה;

(6) לבדוק כל נושא אחר הקשור לפעילותה של העמותה;

(7) להביא לפני הוועד והאסיפה הכללית את מסקנותיה לאור בדיקה כאמור בסעיף זה.



עודכן ב: 24/07/2013