כבוד השופט א’ רובינשטיין, כבוד השופט ס’ ג’ובראן, כבוד השופט י’ דנציגר

 

העובדות:


1. עמותת הקוטג’ים בשועפט (להלן: העמותה), התאגדה כדי להקים שכונת קוטג’ים בשכונת רכס שועפט – רמת שלמה בירושלים.

 

רוכשי הדירות הצטרפו לעמותה באמצעות חתימה על הסכם שהיווה גם את חוזה רכישת הדירה.

 

הצדדים לחוזה היו רוכשי הדירות, העמותה, חברת הניהול והחברה שביצעה את עבודות הבנייה בפרויקט.


2. בעקבות בעיות ניהול, משבר אמון בין חבריה וסכסוך משפטי, הגישו חברי העמותה בחודש אוקטובר 1996 בקשה לפירוקה.

 

מאחר ובניית הדירות לא הושלמה באותו מועד, מונה המפרק כמפרק זמני לצורך השלמת עבודות הבניה.

 

המערערים לא המתינו לסיום הסכסוך המשפטי ובחרו להיכנס לדירות שנרכשו על ידם בלי לקבל את אישור העמותה ולהשלים את בניית הדירות באופן עצמאי. עיקר טענותיהם מוסב על כך, שתביעת החוב שלהם לא נדונה לגופה.

החלטה:


3. מטרת מינויו של המפרק הייתה להשלים את הבנייה בדרך היעילה, הטובה והמהירה ביותר.

 

שני ההסדרים בפרשה – הסדר מסירת הדירות והסדר הנושים – הוצעו על ידי המפרק לאור רציונל זה. הן בהסדר מסירת הדירות והן בהסדר הנושים הותנתה מסירת הדירה לחברי העמותה במילוי כל התנאים האמורים בהם. קבלת מתווה הפשרה מוציא מכלל אפשרות להמשיך ולתבוע מן העמותה את הנזק שנגרם כתוצאה מקריסת הפרויקט.

 

הזכאות לדירה בעקבות מילוי התנאים הקבועים בהסדר, באה על חשבון הוויתור על תביעות חוב עתידיות כנגד המפרק. כל עניינו של המפרק בניסוח הצעת הסדר, הוא בהבאה לסיום של כל ההליכים המתנהלים כנגד העמותה.

 

לפיכך, הניסיון לזכות בדירה באמצעות ההסדר מחד ולשמור על הטענות בדבר חובות כלפי המפרק מאידך, הינו אבסורדי ומעקר מתוכן את מהות הפשרה.


4. הסדר הנושים קיבל אישור בבית המשפט המחוזי ואילו הסכם הפשרה לא אושר כמסמך עצמאי.

 

המערערים היו מודעים היטב לתנאי ההסדר, קיבלו על עצמם את הפשרה המוצעת בו וכפועל יוצא מכך, התחייבו לוותר על תביעת החוב, להעביר את חובם למפרק ולאחר מכן לקבל את הזכויות על הדירה.


5. הסכם הפשרה לא אושר על ידי בית המשפט ולכן הוא תקף אך ורק מכוח הסדר הנושים.

 

למפרק אין סמכות לחתום על הסכם החורג מתנאי ההסדר, לא כל שכן לפעול לפיו. לפיכך, אמנם הסכם הפשרה איננו יכול ליצור מערכת חדשה של יחסים משפטיים בין הצדדים, אך חתימה עליו מאשרת כי המערערים ידעו על קיומו של הסדר הנושים ולא זו בלבד אלא שהם ראו את עצמם כנכללים בו.

 

בכך שהמערערים הכירו בתוקפו של הסכם הפשרה לגביהם, הם בהכרח קיבלו במשתמע על עצמם, גם את התנאים האמורים בהסדר. לא ניתן לנתק בין הסדר הנושים להסכם הפשרה.