בג"צ 4213/09, זכר בנקוביץ נ’ בית הדין הארצי לעבודה ואח’

העובדות:


1. מדובר בעתירה המופנית נגד פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה שבמסגרתו נדחה ערעורו של העותר על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה.


2. טרונייתו של העותר מופנית נגד קביעתה של הוועדה הרפואית לעררים של קרנות הפנסיה שבהסדר, שלפיה העותר אינו עונה להגדרה "נכה" על פי סעיף 43 לתקנון קרן הפנסיה המקפת של מבטחים המוסד לביטוח סוציאלי בע"מ.


3. העותר, יליד 1938, שימש כקצין מכונה ראשון בצי הסוחר החל משנת 1974 והוא היה מבוטח בפנסיה מקיפה של מבטחים מאז שנת 1975. ביום 19.4.1988 נפגע העותר בתאונה שהוכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי כתאונת עבודה.


4. העותר טוען כי שגה בית הדין הארצי בפרשנות שנתן למונח "עבודה מתאימה אחרת" שבסעיף 43 לתקנון וכי בפרשנות שנתן סטה מהלכות קודמות ומחייבות של בית הדין הארצי שבהן נקבע כי פרט למצב הבריאותי או הנפשי של העובד יש לקחת בחשבון בעת קביעת כשירותו ל"עבודה מתאימה אחרת" גם את נתוניו האישיים של העובד ובכללם את השכלתו, ניסיונו ומעמדו בעבודה והכשרתו המקצועית.

 

לטענת העותר, קביעת ועדת העררים של הקרנות כי הוא מתאים לעבודה מתאימה אחרת מסוג בקרת טיב ומיון, הפעלת עמדת קופאי בחניון וכדומה, לא מביאה בחשבון את כישוריו, השכלתו, מעמדו והכנסתו, בניגוד להלכת מרויץ.

ההכרעה:


1. התערבותו של בית המשפט הגבוה לצדק בפסיקתו של בית הדין הארצי לעבודה מצומצמת אך למקרים בהם נפלה טעות משפטית עקרונית, אשר הצדק מחייב את תיקונה.


2. המקרה דנא אינו נופל לגדר מקרים חריגים אלו. ארבע ערכאות דנו בעניינו של העותר (פעמיים בבית הדין האזורי ופעמיים בבית הדין הארצי) וטענותיו נדחו, לאחר שעניינו הוחזר לוועדת העררים של הקרנות. בנסיבות אלה, ניתן לעותר יומו ואין הצדקה לדיון נוסף.


3. בהלכת מרויץ נפסק כי עבודה מתאימה מורכבת מהרכיבים הבאים: סוג העבודה (תוך בחינת העבודה שביצע העובד לפני שנוצרה הנכות ומרחק מקום העבודה ממקום מגוריו) והנתונים האישיים (לרבות ניסיונו ומעמדו בעבודה, הכשרתו המקצועית, רמת השכלתו, מצב בריאותו וכושרו הגופני) וכן היכולת להכשיר ולשקם את העובד בעבודה אחרת המתאימה לנתונים האישיים שלו.


4. פסיקתו של בית הדין הארצי בענייננו עולה בקנה אחד עם הלכת מרויץ, ואף אף אם הודגש אלמנט אחד ולא אלמנט אחר מאלה שנזכרו בהלכת מרויץ, אין בכך פסול, שכן הדבר תלוי בסופו של דבר בנסיבותיו הקונקרטיות של כל מקרה.


5. העתירה נדחית על הסף.