אחת השאלות הראשונות שמעסיקות את מי שעומד לקראת גירושין היא האם להגיש תביעות או ’לפתוח תיק
מ א י פ ה מ ת ח י ל י ם ???
אחת השאלות הראשונות שמעסיקות את מי שעומד
לקראת גירושין היא האם להגיש תביעות או ’לפתוח תיק
גירושים’ ? בבית הדין הרבני? בבית משפט לענייני משפחה?
איזו ערכאה תדון בעניינים אלו?
האם נכון לנהל מו"מ או אולי גישור טרם פניה לערכאות ?
במה לבחור? מה נכון לעשות קודם?
למעט אקט הגירושין עצמו (מתן הגט) אשר חייב להידון בפני בית הדין הרבני, הרי שיש בידי הבעל או האישה הפועלים ראשונים, "הכוח" להחליט היכן יתנהלו ההליכים, בהתאם לערכאה "הנוחה" יותר.
מקובל לחשוב, כי בית הדין הרבני "עדיף" לגבר, ובית המשפט לענייני משפחה "עדיף" לאישה.
ואולם,הדין הדתי מקנה לאישה יתרונות כגון "מדור ספציפי" (הזכות לגור במקום המגורים הנוכחי שלה), אשר אינם קיימים בפסיקת בתי המשפט האזרחיים. בעניין מזונות, לעומת זאת, דמי המזונות הנפסקים לאישה ולילדים יהיו, בדרך כלל, גבוהים יותר בבית המשפט לענייני משפחה מאשר בבית הדין הרבני (ראה הרחבה בפרק המזונות)
בענייני רכוש, תמיד יהיה צורך לשקול אם עדיפה "הלכת השיתוף" או חוק יחסי ממון, וזאת בהתאם להיקף ומהות הרכוש של שני הצדדים
(ראה הרחבה בפרק רכוש וממון)
חשוב להבין כי ההחלטה לפתוח בהליכים משפטיים בהליך גירושין עלולה – לעיתים – להכשיל כל משא ומתן או הליך גישור, ולהיחשב ’כהכרזת מלחמה’. יחד עם זאת, ניהול משא ומתן ללא הגשת תביעות להבטחת הזכויות – עלול בהמשך הליך הגירושים לעלות ביוקר, וזאת באם המשא ומתן או הליך הגישור יכשל והצד שכנגד כבר הקדים אתכם והגיש תביעות מתאימות לבית משפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, וזאת לאחר שהבין, לפניכם, שאין סיכוי לגישור במהלך המשא ומתן.
אם בחרתם לנהל עם בן או בת זוגכם משא ומתן או הליך גישור, רצוי להיות מודעים לעניינים בהליך הגרושים אותם יש להסדיר, וזאת על מנת למנוע מצב לפיו תהיו משוכנעים שהגעתם להסכמות, אך כלל לא הייתם מודעים לשאלות רלוונטיות רבות:
האם בת או בן הזוג שלכם בשלים לנהל משא ומתן ? או הליך גישור? , האם יש סיכוי שעמדותיכם בהליך הגירושים לגבי רוב רובם של העניינים תהיינה דומות? האם אתם יכולים לקחת את הסיכון ולנהל משא ומתן או הליך גישור לפני שהבטחתם את עצמכם בשאלת הסמכות לבית משפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני?.
בעיה נפוצה היא, כי שני בני הזוג "חוששים" לעשות את הצעד הראשון, מפני הפחד שמא הנישואין טרם הסתיימו והם "מחישים את הקץ".
המלצתנו תהיה תמיד, ובהנחה שבני הזוג אינם יכולים להגיע להסכם גירושין, להגיש ראשית את התביעות לערכאה הרצויה, ואז לנסות וליישב את הסכסוך בדרכים חלופיות (גישור וכד’), וזאת בכדי שבן הזוג האחר, לא יקדים לעשות ולקבוע בידי הערכאה הנוחה לו.
שימו לב – גם אם אתם משוכנעים לחלוטין שניתן יהיה להגיע להסכמות בהליך הגירושין ברוב העניינים, מומלץ לא לוותר על פניה לייעוץ משפטי פרטני אצל עורך דין המתמחה בענייני משפחה על מנת להבהיר את משמעות כל העניינים הרלוונטיים לגביהם עליכם לנהל משא ומתן או הליך גישור.
בנוסף לאמור, תוכלו תמיד להיעזר במשרדינו ביעוץ ראשוני על מנת להיות משוכנעים שקיבלתם החלטה מושכלת לגבי פרוק הזוגיות בהסכמה ודרכי ההתמודדות כמו גם מידע ספציפי לגבי כל העניינים השנויים במחלוקת בהליך הגירושין ופניה לערכאות .
פניה ראשונית זו אינה כרוכה בתשלום ותישאר חסויה.
למידע משפטי בסיסי וכלים ראשונים בנושא גירושין -משרד עו"ד בן דוד, לגזייל-כץ, עו"ד ניהול ופתרון סכסוכים.