בר"ע 20311/99 יוסף קאשי נ' בנק לאומי
עובדות המקרה:
ראש ההוצאה לפועל חייבה את המבקש בתשלום חודשי של 1,000 ש"ח לפירעון חובו הפסוק לבנק לאומי. סכום זה הושת על המבקש לאחר קיומה של חקירת יכולת.
לפי התרשמותה של ראש ההוצאה לפועל לא גילה המבקש את כל הכנסותיו, ובהחלטה שניתנה הורתה לו להגיש מסמכים שונים שתוכנם אמור להצביע על יכולתו הכלכלית.
לטענת החייב עומדים חובותיו על סכום העולה על 476 אלף ש"ח, וברור כי סכומים אלה צוברים הפרשי הצמדה וריבית מדי חודש. הוא מבקש להעמיד את צו התשלומים על סך 300 ש"ח בלבד במקום 1,000 ₪.
מהם הקשיים בפניהם עומדים ראשי ההוצאה לפועל בעת שהם מורים על עריכת חקירת יכולת?
1. כמעט בכל חקירת יכולת עומדים ראשי ההוצאה לפועל בפני קשיים ניכרים, מכיוון שבחלק גדול מהקרים אין בידי הזוכים מידע צולב שבאמצעותו ניתן לבדוק את יכולתו הכלכלית האמיתית של החייב.
2. קשה מאוד לתת החלטה על יכולתו של החייב בהעדר נתונים אמינים, והמצב העובדתי הוא שבחלק ניכר מהתיקים ניתנים צווי תשלום לאחר שראש ההוצאה לפועל ניזון מהמידע שבפי החייב בלבד.
לעיתים מזומנות מדובר במידע חלקי בלבד, שניתן לראש ההוצאה לפועל באורח מבורר וסלקטיבי ללא כל כוונה ורצון לחשוף את כל מקורותיו של החייב. במקרים אחרים ניתן על ידי החייבים מידע אמין על יכולתם המצומצמת, כאשר אין להם מקורות מהם יוכלו לפרוע את החובות הפסוקים נגדם.
לסיכום,
בין הקשיים בפניהם עומדים ראשי ההוצל"פ: היעדר נתונים אמינים, מידע חלקי, חוסר במקורות כלכליים.