בר"ע 2091/02 אבנר חדד נ' בנק דיסקונט

 

עובדות המקרה:


המבקש, אבנר חדד, הינו אזרח ותושב צרפת, והוא מתגורר דרך קבע במדינה זו. המשיב, בנק דיסקונט לישראל, פתח בהליכי הוצאה לפועל נגד המבקש לגביית חוב כספי. פסק הדין, שמסתכם היום בסכום ניכר מאוד, ניתן במהלך שנת 2001, והמבקש לא פרע את חובו עד היום.

 

ביום 17.10.01 ניתן, לבקשת המשיב, צו עיכוב יציאה מהארץ נגד המבקש בעודו נמצא בחו"ל, וביום 12.2.02 הגיש המבקש בקשה לביטול הצו. ראש ההוצאה לפועל קבע כי ישקול את הבקשה לביטול צו עיכוב היציאה, אם המבקש יודיע שהוא מוכן להתייצב לחקירת יכולת.

 

המבקש הודיע בכתב על הסכמתו להתייצב לחקירת יכולת בישראל, ויחד עם זאת ביקש לבטל את צו עיכוב יציאתו מהארץ. ראש הוצאה לפועל קבע כי צו עיכוב היציאה לא יבוטל, וקבע מועד לחקירת יכולת כמו גם לדיון בבקשה לביטול צו העיכוב.

 

המבקש הגיש בקשה למתן רשות ערעור בפני בית המשפט המחוזי, אך בקשתו נדחתה. בעקבות החלטה זו עתר המבקש, בפני ראש ההוצאה לפועל, כי יותר לו להחקר באמצעות שיחת ועידה בוידאו, ולחלופין הוא בקש כי ינקט הליך של חיקור דין בחו"ל. ראש ההוצאה לפועל דחה בקשה זו, ומכאן הבקשה למתן רשות ערעור

 

האם ניתן לקיין חקירת יכולת לחייב השוהה בחו"ל באמצעות שיחת ועידה בוידאו?


1. בתהליך חקיקתו של חוק ההוצאה לפועל, באמצע שנות השישים של המאה שעברה, לא העלה איש על דעתו שניתן לבצע חקירת יכולת בין - מדינתית באמצעים אודיו - ויזואליים. חקירת היכולת נתפסה כהליך פרונטלי שבו מוטלת, על החייב, חובה סטטוטורית להתייצב אישית בפני ראש ההוצאה לפועל, ולהיחקר על יכולתו הכלכלית.


2.
בהיבט העקרוני אין מניעה לבצע חקירות יכולת באמצעים אודיו - ויזואליים גם כאשר החייב נמצא במדינה אחרת. כל מקרה יידון לפי נסיבותיו בפני ראש ההוצאה לפועל ויעמוד לביקורת בפני ערכאת הערעור - אחריו.


3. במקרה דנן, המבקש טוען, בין השאר, כי איננו יכול להופיע בפני ראש ההוצאה לפועל בישראל בגלל צו עיכוב היציאה שניתן נגדו. נימוק זה איננו מהווה סיבה טובה כדי להצדיק את אי הופעתו.

 

זאת ועוד, אם המבקש לא יעמוד במילוי הצו שיינתן נגדו, לא ניתן יהיה לבצע פקודות מאסר שיוצאו לפי סעיף 70 לחוק ההוצאה לפועל. איננו עוסקים כאן בהליך שיפוטי מהותי שעניינו בקביעת זכויות וחובות של בעלי דין, אלא במערכת הליכים שנועדה לבצע פסק דין ולהפוך אותו לנכס מניב פירות. במצב דברים כזה על כל חייב להיות נגיש כלפי נושהו וכלפי מערכת האכיפה, מבלי שהליכי הביצוע שיתנהלו נגדו יהפכו למבצע ארגוני מורכב ומסובך.


לסיכום,

 

ככלל אין מניעה לבצע חקירות יכולת באמצעים אודיו-ויזואליים גם כאשר החייב נמצא במדינה אחרת, אך צריכה להיות סיבה טובה כדי להצדיק את אי הופעתו לחקירה.
 


עודכן ב: 22/12/2010