תמש 95930/97 אורי שחם נ' ארגנטינה שחם
עובדות המקרה:
החייב לא ערער על עיכוב היציאה שהוצא כנגדו בפב' 95. בשנים שחלפו המציא המערער שני ערבים, שיציאתם עוכבה, כל אימת שחפץ היה לנסוע לחו"ל. ביולי 97 הגיש המערער בקשה לראש ההוצאה לפועל לביטול צו עיכוב היציאה מהארץ.
בבקשה הציע המערער לעקל את קצבת הנכות המשולמת לו ע"י המוסד לביטוח לאומי לצורך גביית מזונות הקטינה, וכנגד לבטל את צו עיכוב היציאה מהארץ. קצבת הנכות עמדה נכון ליוני 96 על גובה 1,347 ש"ח ועלתה על גובה מזונות הקטינה.
המערער אף טרח והמציא אישור שגמלת הנכות תשולם לו עד הגיעו לגיל 65 - גם לאחר שתפוג חובת המזונות לקטינה
האם ניתן לעקל קצבת נכות של חייב במזונות כנגד ביטול צו עיכוב היציאה מהארץ נגדו?
1. העיקרון המנחה את המוסד לביטוח לאומי בעניין ניכוי חוב מזונות מקצבת נכות הוא, שיש הכרח מחד לגבות מזונות מהחייב באמצעות ניכוי מהקצבאות המגיעות לו, ומאידך להבטיח לחייב - הנכה הכנסה מינימלית לקיום.
עקרון מנחה זה ישים רק כאשר המוסד לביטוח לאומי, המשלם לחייב את קצבת הנכות, משלם לזוכה את קצבת המזונות - בנסיבות בהן מעדיפה הזוכה לממש את פסק-הדין למזונות דרך הביטוח הלאומי ולא באמצעות ההוצאה לפועל.
2. כאשר פסק הדין למזונות מבוצע בהוצאה לפועל - לא הוסמך המוסד לביטוח לאומי להפעיל שיקול דעת לעניין גובה הניכוי מקצבת הנכות. כאשר הניכוי בגין חוב המזונות מתבצע עפ"י צו ראש ההוצאה לפועל ניתן לעקל את מלוא קצבת הנכות וגם לצורך גביית מזונות העבר.
3. קצבת הנכות אינה יכולה לשמש ערובה לתשלום מזונות בתקופת שהות החייב בחו"ל באשר אין ערובה שהחייב לא יהגר מהארץ.
תשלום קצבה לשוהה בחו"ל מותנה בכך שהנכה הוא בגדר "תושב ישראל" גם בעת שהותו בחו"ל אולם אם הנכה היגר מהארץ הרי שאינו זכאי לקצבה גם ב- 6 החודשים הראשונים מאז עזב את הארץ.
4. בנסיבות אלה, משלא הוצעה ערובה אחרת - לא ניתן לבטל את צו עיכוב היציאה מהארץ, ודין הערעור להדחות.
לסיכום,
אין שום וודאות אם קצבת הנכות תשולם לקטינה עבור מזונותיה בתקופת שהיית המערער בחו"ל.
לאור התנאים הנדרשים ע"י המוסד לביטוח לאומי והצורך בשיתוף פעולה של המערער, גם בתקופת שהותו בחו"ל, אין קצבת הנכות של החייב יכולה לשמש כערובה לצורך ביטול עיכוב יציאה מהארץ שהוצא כנגד חייב מזונות.