נשיא ביהמ"ש המחוזי בנצרת השופט דוד חשין קיבל עתה את בקשת המדינה והורה על המשך החזקתו של האסיר יגאל עמיר בהפרדת יחיד וזאת לתקופה של 6 חודשים (החל מיום 8.01.2010 ), זאת לאחר שקבע שהפרדת האסיר דרושה כדי למנוע פגיעה בבטחון המדינה ושלא ניתן עדיין להשיג מטרה זו בדרך אחרת שפגיעתה בזכויות האסיר פחותה, כפי שהחוק דורש.
יחד עם האמור, ציין הנשיא כי לו תימשך המגמה ,לפיה הולכים ופוחתים המידעים ביחס לאסיר, הן במספרם והן בעוצמתם, ייטיבו שב"כ ושב"ס לעשות אם יבחנו שוב, ביתר שאת, את האפשרות של החזקתו בתנאי הפרדה זוגית אשר יהיה בה כדי להביא לפגיעה פחותה בזכויותיו ולהעמידה בדרישת המידתיות.
רקע:
ביום 27.03.96 הורשע יגאל עמיר ברצח ראש הממשלה יצחק רבין, ז"ל, בפציעת מאבטחו בנסיבות מחמירות, וכן בקשירת קשר בצוותא עם אחיו ואדם נוסף, לרצוח ראש ממשלה ולפגוע בתושבי הישובים הערביים ובאנשי המשטרה הפלסטינית באזור יהודה ושומרון. בגין רצח ראש הממשלה, שבוצע ביום 4.11.95, והעבירות הנוספות שביצע נגזרו עליו מאסר עולם ועוד 14 שנות מאסר במצטבר.
בשל אופי הסיכון הנשקף ממנו, הוא סווג כ"אסיר בטחוני". סיווג זה גרר הטלת מגבלות שונות, ובכללן החזקתו בהפרדה מיתר האסירים, התקנת מצלמות מעקב בתאו והגבלות על ביקורים. מאז 19.12.95 ועד היום, משך למעלה מ-14 שנים, מוחזק האסיר בתנאים של "החזקה בהפרדה", שהוארכה מדי 6 חודשים בהוראת בית המשפט.
הנשיא חשין ציין כי המגבלה העיקרית והקשה ביותר, שהושתה על האסיר במסגרת זו, היא החזקתו בנפרד מאסירים אחרים וכי כבר נפסק לא אחת, כי החזקת אסיר בתנאי הפרדה היא בבחינת חריג לעקרון לפיו, דרך כלל, יוחזק אסיר יחד עם כלל האסירים וזאת על בסיס ההכרה בכך שהחיים בסביבה אנושית ובחברת אנשים הם צורך חיוני לאדם ובבחינת זכות אדם בסיסית, שהפגיעה בה ראוי שתיעשה רק בהתקיים טעמים מיוחדים וכבדי משקל.
הנשיא הוסיף כי בשל חשיבותן של זכויות היסוד, ראה המחוקק לנכון לעגן בחוק יסוד אף את הדרך בה ניתן יהיה לפגוע בזכויות יסוד אלה -חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. כן הבהיר כי תחת אותה מטריה חוקתית, המעגנת את זכויות האדם בנורמה חוקתית על חוקית, חוסים אף מי שהורשעו בדין, וגם אם העבירה בגינה הורשעו היא מן החמורות והנתעבות בספר החוקים, כדוגמת העבירה אותה ביצע האסיר יגאל עמיר.
הנשיא ציין כי במסגרת חלקו החסוי של הדיון שנערך בפניו, הופיעו נציגי שירות הבטחון הכללי וסקרו שורה ארוכה של מידעים שנאספו במהלך השנים אודות האסיר.
מעיון בכלל המידעים עולה כי אכן, האסיר עוקף את ההגבלות שהוטלו עליו בנושא שיחות הטלפון, נעזר רבות באחרים, בתוך הכלא ומחוצה לו, על מנת להעביר מסרים ואגב כך מתגלה כמי שאינו נלאה מנסיונות חוזרים לעשות כן, אף אם הדבר גורר אחריו לעיתים סנקציות משמעתיות.
הנשיא הבהיר כי אין מ דובר בהפרות משמעתיות גרידא, אלא בדרך התנהלות המהווה כלי בידיו להרחיב את מעגל האנשים איתם הוא מורשה לעמוד בקשר נוכח ההגבלות שהוטלו עליו כ"אסיר בטחוני". שעה שהטעם להטלת המגבלות הינו בטחוני, זו אף המשמעות שיש ליתן להפרתן.
יחד עם האמור ציין הנשיא כי בחודשים האחרונים נרשם פיחות מסויים, הן במספר המידעים והן בעוצמתם , בהוסיפו בזהירות המתחייבת וככל שמתיר החסיון שבצילו חוסים הדברים, כי במקרים רבים נדמה כי דווקא בני משפחתו ומקורביו של האסיר, במעשיהם, גורמים ל"הכשלתו".
עם זאת, עובדה היא שהוא מנצל כל הזדמנות שניקרת בדרכו לפרוץ את ההגבלות שהוטלו עליו (עליו, ולא על בני משפחתו), בין ביוזמתו הוא ובין ביוזמת אחרים, בין שהוא נותן יד לביצוע ההפרות ונוקט עמדה פאסיבית ובין שהוא מבצען בעצמו.
הנשיא חשין הבהיר כי יתכן, ומידעים עדכניים אלה, כשהם לבדם, לא היה בהם די כדי להורות על החזקת אסיר בתנאי הפרדת יחיד. ואולם, בנסיבות המקרה שעה שהאסיר, פועל בנחישות משך שנים רבות לפריצת המגבלות שהושתו עליו, אין בפיחות במידעים בעניינו כדי לשכנע כי הסיכון הבטחוני הנשקף ממנו ובגינו הוארכה החזקתו בתנאי הפרדה על ידי בתי המשפט השונים אינו קיים עוד, וכי אין הוא אך תוצאה ישירה של המגבלות המוטלות עליו.
הנשיא חשין ציין בסוף החלטתו כי לו תימשך המגמה ,לפיה הולכים ופוחתים המידעים ביחס לאסיר יגאל עמיר, הן במספרם והן בעוצמתם, ייטיבו שב"כ ושב"ס לעשות אם יבחנו שוב, ביתר שאת, את האפשרות של החזקתו בתנאי הפרדה זוגית אשר יהיה בה כדי להביא לפגיעה פחותה בזכויותיו ולעמוד בדרישת המידתיות.
עע"א 1187/09 ניתן 4.3.10