אחת מהדרכים לגבות חוב מחייב שאינו יכול או רוצה לשלם, היא להטיל עיקול על נכסיו. קרי, לתפוס את הנכסים ולהיפרע מהם ובדרך זו, להשיב את החובות. את העיקול ניתן להטיל על נכסי מקרקעין, מיטלטלין ואף על משכורתו של החייב. עם זאת, מאחר והפעולה עלולה לגרום לפגיעה קשה בחייב עצמו, יש לעשות אותה במשורה ולהתחשב בצרכיו של בעל החוב. דוגמא לכך ניתן לראות בפסק הדין דנא.

 

יש לך שאלה?
פורום הוצאה לפועל
פורום גביית חובות
פורום איחוד תיקים

 

במקרה זה, הוגשה לבית המשפט בקשה לביטול עיקול שהוטל על מעבידתו של החייב העותר. הרקע לעיקול זה היה שלושה תיקי הוצאה לפועל שנפתחו נגד העותר, לביצוע פסק דין לתשלום מזונות ולתשלום שיקים. לטענת העותר, היה ראוי לבטל את העיקול שהוטל על מעבידתו, מאחר והוא הוטל על מלוא משכורתו.

 

עיקול המשכורת בעבר

 

שנתיים קודם לכן, בית משפט קבע שלאור תיקי ההוצאה לפועל של העותר, היה מקום להטיל עיקול על משכורתו ובאמצעות זאת לשלם את החובות. עם זאת, נקבע שיש לאפשר לעותר קיום מינימאלי של צרכיו הבסיסיים, פן לא יהיה לזוכים כיצד להיפרע. על כן, בית המשפט הורה על עיקול המשכורת ממעבידתו אותה עת מידי חודש, ועל העברת הסכומים ללשכת ההוצאה לפועל שהייתה אחראית לחלוקתם בין כלל התיקים, תוך הותרת 30% מהשכר בידי העותר.

 

לאחר קבלת החלטה זו, העותר הפסיק לעבוד במקום עבודתו אותה שנה ובדיעבד, הסתבר שהסכומים כלל לא הועברו לתיקי ההוצאה לפועל. אז, העותר החל לעבוד אצל מעבידתו הנוכחית, נשוא הבקשה. לאחר שהמוסד לביטוח לאומי איתר את המעבידה החדשה, הוא יזם הטלת עיקול נוסף על מלוא הסכום. בקשת הביטול הוגשה בנוגע לעיקול זה.

 

עיקול המשכורת בהווה

 

לאחר שמיעת טיעוני העותר, השופט הורה על צמצום הסכום עליו הוטל העיקול, באופן ש-70% יועברו לתיקי ההוצאה לפועל והיתר, יוותרו לראשון. זאת על מנת שהוא יוכל לכלכל את צרכיו הבסיסיים. דהיינו, הבקשה התקבלה.