לפני הכניסה לחופה, ולפני האוכל והריקודים, ניגש החתן בליווי שני עדים לחתום על הכתובה. אך מהי בעצם מטרת הכתובה? על מי היא מגינה? והאם היא עודנה רלוונטית כאשר יש הליכי גישור, איזון חלוקה, ובית משפט לענייני משפחה?
מהו מקור הכתובה?
תיקון הכתובה מיוחס לחז"ל ומטרתה העיקרית היתה להקשות על הבעל לגרש את אשתו בעל כורחה. לשם כך הם חיברו מעין מסמך משפטי המחייב את הבעל לשלם לאישה באם הוא מבקש לגרש אותה או באם הוא הולך לעולמו. וכך, כאשר ידע הבעל כי הוא צריך לשלם לאשתו סכום כסף נכבד עבור גירושה, יכול להיות שלא גירש אותה כל כך מהר.
בהסכם הכתובה החתן מתחייב לשלושה דברים עיקרים, לזון את אשתו, לפרנס אותה ולכבד אותה, וכלשון הפסוק: "שארה כסותה ועונתה לא יגרע". בעיקר הכתובה נכתבים הסכומים באופן אוטומטי, כאשר הסכומים הם: 200 זוז לרווקה ומאה זוז לאלמנה או גרושה. בתוספת הכתובה, צריך החתן לנקוב בסכום אשר אותו הוא מתחייב לתת לאשתו באם יתגרשו זה מזו.
החתן מבקש להביע את אהבתו בסכום אסטרונומי
וכאן מגיעים לחלק הבעייתי, ישנם חתנים שמעוניינים להראות את אהבתם הרבה לכלה המיועדת, ונוקבים בסכומים גבוהים שספק אם יוכלו לעמוד בהם אחר כך. כך למשל, בדיון שהתקיים בבית הדין הרבני בחודש שעבר, תבעה אישה את בעלה על סכום תוספת הכתובה בסך מיליון שקלים. בית הדין קבע כי הסכום הוא מוגזם ועלול למנוע מילדיהם דמי מזונות ולכן חייב אותו רק בסכום השני שצוין בכתובה שעמד על 175 אלף שקל בלבד.
כיום הרבנים מבקשים להגביל את סכום הכתובה מאחר ולטענתם הכתובה לא אמורה להותיר את הבעל חסר כל לאחר הגירושין, וכן לא אמורה להעשיר במידה רבה את האישה, שיכולה להתחתן בשנית. עדיין ישנה מחלוקת בין הדיינים הרבניים לגבי הגבלת הסכום לאחר פסק דין שנתן בית הדין הרבני הוחלט להגביל את סכום הכתובה עד לסכום של 120 אלף שקלים.
האם ניתן לבטל כתובה?
ברגע שהחתן חותם על הכתובה הוא מחויב לאישה ואינו יכול לבטל את הכתובה בהמשך או להתחמק מהאחריות שלקח על עצמו. אפילו במקרה של עריכת צוואה, לא יכול החתן להותיר את האישה ללא סכום כתובתה.
ומה לגבי שיערוך סכום הכתובה?
מה קורה במצב בו הזוג מתגרש בתקופת אינפלציה קשה? מה קורה לערך הסכום והאם מחייבים את הבעל בריבית? על פי רוב, דייני בית הדין הרבני לא נוטים לחייב בריבית ולא מתעקשים על הצמדה אלא במקרים מיוחדים ולפי שיקול דעתו של כל דיין.
ולסיכום, הכתובה אינה רק קלף יפה המסמל את אהבתו הנצחית של החתן לכלתו, יש לה משמעות משפטית חזקה, ובמקרה בו הבעל מבקש להתגרש מהאישה ללא סיבה המספקת את בית הדין (כמו בגידת האישה למשל) יכולה האישה לתבוע את כתובתה. האישה יכולה גם לוותר על כתובתה בעת הגירושין כמובן, אך לא כדאי לסמוך על ההשערה כי תוותר, ועל החתן לחשוב היטב לפני שהוא נוקב בסכום גבוה במיוחד.
עודכן ב: 01/10/2013