לפי החוק העברי המבוסס על חוקי ההלכה היהודיים, אב חייב במזונות בנו. בימים עברו, ההלכה הייתה שבמקרה של גירושין האב זן את בנו עד גיל 6, כאשר ההנחה הייתה כי הילד מסוגל לזון את עצמו מגיל זה והלאה, כלומר לעבוד למחייתו. הזמנים השתנו, ואיתם גם החוקים, כאשר הרבנות הראשית הרחיבה את תקופת תשלום המזונות עד שהילד מגיע לגיל 18, ולעיתים גם עד לגיל 21 לאחר שחרורו של הילד משירותו הצבאי.


ואכן, האבות מחויבים על פי בית המשפט כמעט באופן אוטומטי, וללא קשר להסכם הגירושין אם קיים, או להליך הגירושין אם מתבצע בין כותלי בית המשפט, והכל על מנת לדאוג לילד ולהסיר את המכשולים שעלולים להתעורר מכורח ההליכים הסבוכים של הגירושין.


וכך, על מנת למנוע פגיעה בילד, מבקש בית המשפט לענייני משפחה, לערוך את בקשת דמי המזונות בהליך נפרד שאינו קשור באופן ישיר או תלוי בהליך הגירושין. ההורים מגיעים להסכמה או מקבלים את פסק דין השופט לגבי גובה המזונות ותקפותם וכך הילד יוצא נשכר למרות גירושיהם של הוריו.


הסכם הגירושין סגור ומסוגר למעט סעיף המזונות


לפי החוק, הסכם גירושין הנחתם על ידי בני הזוג בהסכמה, אינו ניתן עוד לשינוי או לביטול מרגע חתימתו, ובני הזוג מחויבים לו. אולם, שוב מפאת הדאגה לצורכיו וזכויותיו של הילד, הסעיף המטפל במזונותיו נשאר פתוח, ויכול להשתנות, להתרחב ולהתפתח ככל שיעלה הצורך בכך.


כך למשל, ילד אשר לאחר כמה שנים מוצא כי דמי המזונות שמקבלת אמו עבורו אינם מספיקים לו, יכול, בעודו קטין, לגשת לבית המשפט לענייני משפחה ולתבוע את האב על סכום גדול יותר. מאחר והוא נחשב לקטין, אמו יכולה לעתור עבורו ולשמש כבאת כוחו, או שהוא יכול להיעזר במבוגר אחר כמו ידיד המשפחה, שכן, בן משפחה וכו' על מנת שייצג אותו.


הקטין יכול לעשות זאת למרות שהייתה הסכמה בין הצדדים, קרי בין הוריו, בעת הסכם הגירושין, ולמרות שהאם אינה מסכימה עמו או שחתמה בהסכמה מלאה רק כחודש לפני תביעתו. הילד יכול לתבוע בכל זמן מחתימת ההסכם ועד להגיעו לגיל 18.


האם ישנם מקרים בהם הילד אינו רשאי לתבוע?


הקטין לא יוכל לתבוע מזונות באופן עצמאי במקרה בו בית המשפט דן בעניין המזונות לעומק, בדק את צורכיו, בחן שזכויותיו לא נפגעו ופסק לפי כל אלה מזונות זמניים או קבועים לאב. או אז, לא יוכל הילד לבוא בטענות אל הוריו ולטעון לזכויות אשר הופרו או צרכים אשר לא סופקו.


במקרה בו נחתם הסכם גירושין לאחר דיון בבית משפט, הילד יכול לתבוע אך עליו להוכיח כי נעשה שינוי בצורכיו ובנסיבותיו המזמן שינוי בהסכם הגירושין שנחתם בהסכמה על ידי הוריו.


האם ניתן לפטור את האב מתשלום מזונות?


תשלום מזונות הוא הכרח וחובה ולא זכות שאפשר להסירה. במידה והאב טוען כי הינו מובטל ואינו יכול לשלם מזונות לילדיו, מבקש ממנו בית המשפט לצאת ולחפש פרנסה. האב מחויב בכלכלת בנו ויצטרך לעשות מאמצים, לעיתים עילאיים, על מנת לספק לו את כל צורכיו. ולסיכום, אין האב פטור מתשלום מזונות, והילד יכול לטעון כלפיו ככל שירצה, גם אם האב מובטל או בעל קשיים כלכלים.

 


עודכן ב: 01/10/2013