סכום המזונות לא סופי
גירושים זה עסק מסובך, המצב מסתבך עוד יותר כאשר לבני הזוג יש ילדים מתחת לגיל 18. ברוב מקרי הגירושים שני בני הזוג סובלים ורוצים לסגור ביניהם את העניינים במהירות.
חלק מהסכם הגירושים כולל את סכום תשלום המזונות לילדים. הסכום נקבע בבית המשפט, לפי ההכנסות וההוצאות הכלכליות של האב והאם ובהתאם לצורכי הילדים מתחת לגיל 18.
הסכום אמור לנתב את המסלול הכלכלי של שני בני הזוג לטווח הארוך, אך הוא אינו קבוע וסופי ויכול על פי החוק להשתנות בנסיבות קיצוניות במשפחה.
מהן הנסיבות הקיצוניות?
כל הרעיון בחתימת הסכם הגירושים הוא ליצור מצב פשרה בו אפשר להמשיך בחיים ללא חיכוכים והטרדות מיותרות. לכן הבקשה לשינוי צריכה לנבוע מנסיבות מיוחדות, אותן לא ניתן היה לצפות מראש במועד החתימה, כמו מחלה קשה, אובדן כושר עבודה, פיטורים ועוד.
מתי אפשר להגיש בקשה?
בקשה לשינוי בתשלום סכום המזונות אפשר להגיש בכל שלב לאחר הגירושים. חשוב לדעת שבית המשפט מתייחס אך ורק למצבים בהם חל שינוי שהוא באמת משמעותי במצב האם, האב או הילדים. כמו למשל, אם האם פוטרה מעבודתה והיא אינה עומדת בהוצאות הבית וגידול הילדים, או אם אחד הילדים חלה והוא זקוק להשגחה מלאה ולטיפול רפואי יקר. או במקרה שהאב חלה או פוטר מעבודתו והוא אינו יכול לעמוד בסכומים שנקבעו מראש.
האפשרויות לדרוש הגדלה במזונות
הבקשה לשינוי מתייחסת לשני הצדדים, במידה והאב מקבל משכורת גבוהה יותר מזו שהרוויח בזמן חתימת ההסכם והכנסותיה של האם קטנות, יכולה האם לבקש הגדלה בסכום המזונות. אך אם האב מרוויח יותר והכנסותיה של האם נשארו אותן ההכנסות, סביר להניח שהבקשה לא תאושר.
בנוסף, במידה ובית המשפט רואה כי הסכם הגירושים נעשה תחת לחץ וניצול המצוקה של האם או של האב והוא פוגע בזכויות הקטינים ניתן להגיש בקשה להגדלת הסכום.
האפשרויות לדרוש הקטנה במזונות
כאשר האב אינו יכול לשלם את סכום המזונות שנקבע בהסכם הגירושים והאם מצליחה לכלכל את הבית בכוחות עצמה, ניתן להגיש בקשה להקטנה. או במקרה אחר, בו הקטין מסרב לראות את אביו, ניתן להגיש בקשה המקטינה את הסכום לתשלום המזונות או מבטלת אותו לחלוטין. במקרה כזה פסק בית המשפט לטובת האב, שבאותו הזמן איבד את הכנסתו הקבועה והפסיק לשלם את המזונות לבן שסירב לראותו.
טובת הילדים קודמת לכל
שינוי בנסיבות לא בהכרח מביא לשינוי בהסכם המזונות. בתי המשפט מתייחסים לבקשה להגדלה או הקטנה בסכום כאשר טובת הילדים ניצבת לפניהם. מאחר ותשלום המזונות הוא לצורכי הילדים, יכולים הם בעצמם להגיש בקשה, במידה והם חשים שלא נערך דיון מיוחד או שההסכם נעשה בפזיזות, אין צורך בבקשת הקטנה או הגדלה אלא זו תהיה בקשה ראשונית.
עודכן ב: 01/10/2013