חוק גיל הנישואין בישראל קובע כי גיל הנישואין עבור נערות הינו 17 שנה. החוק יוצא מנקודת הנחה לפיה נערה אשר באה בברית הנישואין בטרם גיל 17 עושה זאת ללא גמירות דעת ראויה ומדובר בנישואי בוסר של בני זוג שטרם בשלו לנישואין.
יש לכם שאלה?
נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרון ברק, התייחס לסוגיית נישואי קטינות בפסק דין שניתן על ידו בע"א 501/81 היועמ"ש נ' פלונית. בפסק דין זה, ברק קבע כי הרציונאל העומד מאחורי הוראות חוק הנישואין המגבילות נישואי נערות בישראל הינו להגן על ילדות אשר מבקשות להינשא פעמים רבות מחמת לחץ הורים או "טעמים קצרי טווח משלהן". הודגש כי נערות אלה נעדרות בדרך כלל את הבשלות הרגשית והפיסית הכרוכות בנישואין, וזאת לרבות כל מה שמקופל במוסד זה (הקמת תא משפחתי, גידול ילדים וכדומה).
בית המשפט העליון הוסיף כי אמנם הזכות להינשא הינה זכות יסוד במשטר הדמוקרטי, אך בדומה לכל זכויות היסוד, גם כאן המחוקק מצא לנכון להגבילה בהתאם לנסיבות החברתיות המתאימות. במקרה אחר, אשר נדון בע"א 4736/94 פלוני נ' היועץ המשפטי לממשלה, נקבע כי המתנה לקראת התגבשותה של הבשלות האישית נועדה בפועל בכדי "להבטיח את טובת הנערה" ולא בכדי לפגוע בה.
הריון, עילה להתרת נישואין?
כיום, סעיף 5 לחוק מעניק לבית המשפט את הסמכות להתיר נישואין לנערה במידה ומלאו לה 16 שנים. בית המשפט יפעיל את סמכותו הנ"ל בהתאם ל"נסיבות מיוחדות". סעיף זה קובע בין השאר כי הריון של הקטינה יכול להוות נסיבה להתרת נישואין במקרים כגון דא.
לא אחת, נערות מגישות לבית המשפט בקשה להתיר את נישואיהן מחמת הריון בגיל מוקדם. במרבית המקרים, מדובר בנערות המשתייכות לאוכלוסיות ומגזרים "שמרניים" (אך לא רק). כפי שצוין לעיל, הריון מוגדר בחוק הנישואין כעילה שיש בה כדי להצדיק התרת נישואי קטינה. עם זאת, מדובר רק במשתנה אחד במשוואה הכוללת. דהיינו, הלכה פסוקה היא כי ההריון לכשעצמו איננו מחייב את בית המשפט להכיר בזכותה של הנערה להינשא לאבי ילדה. הודגש בפסיקה כי למרות שיש להריון "משקל רב", הוא איננו שיקול יחידי.
הצעת חוק להעלאת גיל הנישואין
לאחרונה, הוגשה הצעת חוק לתיקון גיל הנישואין אשר במסגרתה התבקשה העלאת הגיל ל-18 שנים. כמו כן, במסגרת הצעת החוק הנ"ל, הוצע גם לתקן את סעיף 5 המוזכר לעיל. על פי התיקון, יש לתקן את הסעיף מבלי להכליל במסגרתו הריון באופן דווקני. משמע, לתקן את החוק באופן כזה שבית המשפט יכריע בסוגיות הנ"ל ללא "רשימת שיקולים" מסוימת אלא בהתאם לנסיבות המקרה ותו לא.
בדברי ההסבר לחוק הודגש כי קביעה של גיל נישואין מינימאלי, אשר נחשבה בזמנו לחקיקה מתקדמת, לא עולה כיום עם התפתחויות במשפט ובמחקר בכל הקשור לנישואי קטינים. מציעי החוק הוסיפו כי נישואי קטינים הינם ללא ספק תופעה אשר יש בה סיכויים ניכרים לפגיעה משמעותית וחמורה בזכויות קטינים. בראש ובראשונה בזכותם של הצעירים לבחור להינשא מתוך גמירות דעת והסכמה חופשית.
בדברי ההסבר צוין כי מחקרים אשר נערכו בנוגע לגירושין בנישואי בוסר הצביעו באופן ברור על קשר ישיר בין שיעור הגירושין לגיל הנישואין. כמו כן, הודגש כי ישנן תופעות נוספות הטמונות בנישואי קטינים כגון אלימות במשפחה ומצוקות כלכליות. במאמר מוסגר, צוין כי גם גיל 18 הינו גיל צעיר יחסית לנישואין, ומומחים בתחום מעריכים שאף גיל זה איננו הגיל המתאים לנישואין.
עודכן ב: 15/04/2013