ת"פ 31887-04-12


התופעה של אוהדי כדורגל הפורצים לכר הדשא הפכה בשנים האחרונות לעניין נפוץ במגרשים בארץ ובעולם. ואכן, כמעט בכל המדינות בהם הכדורגל נחשב למשחק פופולארי, הרשויות וגורמי האכיפה מבקשים להיאבק בכניסות אוהדים למגרש. בין השאר, בשל החשש מפני פגיעה פיסית בשחקנים, בשופטים או באנשי הצוות המקצועי של הקבוצות. מיותר לציין כי כדורגל הינו משחק אמוציונאלי והאוהדים הצופים בו יכולים להימצא ב"סערת רגשות".

 

יש לכם שאלהω

פורום רישום פלילי
פורום כתב אישום במשפט הפלילי
פורום עבריינות נוער

 

אי לכך, נראה כי לאחרונה ננקטים עונשים חמורים ביותר כנגד אוהדים הפורצים לכר הדשא. לכך מצטרפת המגמה של הורדת גדרות המגרשים בישראל וחשיפת הקהל לאפשרות הכניסה למגרש במהלך ההתמודדות. כך אירע לאחרונה במסגרת משחק ה"דרבי התל אביבי" בין קבוצות הכדורגל מכבי והפועל תל אביב. במהלך המשחק, אשר הסתיים בניצחונם של ה"צהובים" (מכבי תל אביב), פרץ אוהד הפועל תל אביב למגרש והחל לרוץ על כר הדשא. המשטרה הגישה כנגד האחרון כתב אישום מהיר ובתוך כחודשיים נקבע כי האוהד יורחק לכל משחקי הפועל תל אביב עד לסוף העונה.

 

אין להימנע מהרשעה פלילית


ראשית, בית המשפט קבע כי הוא איננו מקבל את טענתו של האוהד להימנע מהרשעה פלילית במקרה דנן. נקבע כי חרף לקיחת אחריות מצידו של הנאשם, המקרה המדובר לא התאים להימנעות מהרשעה. בית המשפט הדגיש בפסק דינו את העובדה שאלימות בספורט הפכה למכת מדינה אשר יש לנקוט כלפיה בגישה מחמירה ובאפס סובלנות. הנאשם הוסיף וטען כי הוא בחור צעיר, נעדר עבר פלילי, אשר זה עתה התגייס לצה"ל. בית המשפט קבע כי חרף נתונים אישיים אלה, הוא מצא לנכון להרשיע את האחרון ולו למען "יראו וייראו". דהיינו, לשם העברת מסר לאוהדים אחרים אשר שוקלים לפרוץ "באומץ" לכר הדשא במהלך משחק כדורגל.

 

השוואה בין האלימות במגרשים בישראל לבין מיגור התופעה במדינות אחרות


בית המשפט עסק ארוכות בתופעת האלימות בספורט בישראל, אשר עלתה לכותרות ביתר שאת בשנים האחרונות. בפסק הדין נכתב כי נכון פעלה המדינה כאשר החליטה להיאבק באופן חסר פשרות בתופעת האלימות המשתוללת במגרשי הספורט בישראל. הודגש כי מדובר בסוגיה אשר נדונה ארוכות בשורה בלתי נגמרת של וועדת שונות, טורי פובליציסטיקה, כתבות עיתונאיות, דבריהם המפורשים של שחקנים ובעלי הקבוצות ועוד. "כל אלה לא היה בהם כדי להועיל, ואוהד הכדורגל הישראלי נותר בשלו - גס ואלים", כתב השופט בגזר הדין.

 

השופט הוסיף כי הוא רואה בחיוב את העובדה שהמדינה החליטה לנער את האבק מעל החוק ולנקוט בישראל בגישה האירופאית הרואה אלימות במגרשים בחומרה רבה. במסגרת גזר הדין, בית המשפט ערך השוואה בין ההתמודדות מול האלימות בספורט בישראל לבין האלימות במולדת הכדורגל - אנגליה. כידוע, בעבר, אוהדי הכדורגל האנגליים היו ידועים ב"בריונותם" ולא אחת הם זכו לכינוי "חוליגנים".


עם זאת, בעקבות מאמץ ממוקד אשר שילב בין כל רשויות החוק, עלה בידי השלטונות האנגליים למגר את התופעה מן היסוד. וכיום, כפי שצוין בפסק הדין, כל אדם ההולך למשחק כדורגל באנגליה יכול להבחין ב"יותר מסבתא אחת או שתיים אשר צועדות בבטחה לאצטדיון כאשר הן אוחזות בנכדיהן בידן". "הלב נחמץ - מדוע לא בישראלω", קבע השופט בגזר הדין.