תמ"ש 48362-07-12
תופעת סרבנות הגט הינה תופעה אשר נשים רבות מתמודדות עימה מדי שנה. על פי הדת היהודית, האישה איננה יכולה להתגרש מבעלה באופן חד צדדי, והיא חייבת "לקבל ממנו גט". במידה והבעל מסרב לתת את הגט, האישה נאלצת להתמודד עם עגינות המונעת ממנה להתקדם בחייה (לדוגמא, היא איננה יכולה להתקשר בזוגיות חדשה וכל ילד שייוולד לה טרם הגירושין הרשמיים יהיה "ממזר").
יש לכם שאלה?
פורום בית דין רבני
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום גישור משפחתי | גירושין בהסכמה - הכנה לגירושין
פורום חלוקת רכוש | איזון משאבים
פורום טוען רבני | סרבנות גט | כתובה - יש לך שאלה?
בתי הדין הרבניים ומערכת המשפט החילונית פועלים רבות כנגד תופעה זו. לדוגמא, נשים עגונות יכולות להגיש לבית המשפט תביעה לתשלום פיצויים בגין סרבנות גט. תביעות אלה יכולות להסתיים בפיצויים בשיעור מאות אלפי שקלים (הכל כתלות בהתנהגותו של הבעל, עילת סרבנות הגט, ומשך הזמן בו האישה נאלצה להיות עגונה). חשוב להדגיש כי מאז חרם דרבנו גרשום, לא ניתן בדת היהודית להתגרש באופן חד צדדי גם כאשר הגבר מעוניין "לתת גט" לאשתו. אי לכך, כאשר האישה איננה מעוניינת לקבל את הגט, ייתכן כי מי שיוותר עגון יהיה דווקא הבעל. נשאלת אפוא השאלה, האם גם הבעל יכול לנקוט כנגד אשתו באמצעים כלשהם? האם פתוחה בפניו הדרך לערכאות המשפטיות?
הנישואין הינם "קליפה ריקה"
סוגיה אשר זהו עניינה נדונה לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בקריות. מדובר בתביעתו של בעל כנגד אשתו לתשלום פיצויים בגין סרבנות גט על סך של 100,000 שקלים. הבעל תיאר בכתב התביעה את נישואיו כ"קליפה ריקה וזוגיות ריקה מתוכן". הוא הדגיש שבני הזוג גרים בנפרד מזה שנים והוא אף חי עם בת זוג חדשה (עימה חתם על הסכם לחיים משותפים). מנגד, האישה טענה כי בתי הדין הדתיים דחו פעם אחר פעם את תביעות הגירושין אשר הוגשו על ידי הבעל, וזאת משום שלא קיימת לאחרון עילה להתגרש. כמו כן, האישה טענה כי יש לדחות את תביעה הפיצויים היות והבעל לא הוכיח כלל שנגרם לו כל נזק.
בית המשפט לענייני משפחה נדרש לבחון האם קיימת לבעל עילה לתביעה כנגד אשתו בהעדר פסק דין גירושין המחייב את האחרונה לקבל גטה. השופט, ניצן סילמן, התחיל את פסק הדין בתזכורת לכך שהלכה פסוקה היא כי גם גברים יכולים לזכות בפיצויים בגין סרבנות גט. בית המשפט ציין כי ההבדל היחיד בין המינים בסוגיות כגון דא נוגע לסעדים הנתבעים והנזקים העומדים על הפרק. לדוגמא, בעוד האישה איננה יכולה להינשא בשנית, והיא כמעט ולא יכולה להביא ילדים לעולם (שכן הם יהיו "ממזרים"), הרי שנזקו של הגבר בגין סרבנות הגט יכול לכאורה להיות קטן יותר. עם זאת, ברור אפוא כי כל מקרה נבחן לגופו.
"לתרגם אהבה לפסק דין?"
השופט התבקש לדון בסוגיה האם קיימת עילה לתביעת סרבנות גט מצד אישה גם בהעדר פסק דין לגירושין. בפסק הדין נקבע כי מדובר בשאלה אשר יש לבחון אותה בזהירות וזאת היות ובית המשפט איננו יכול ו/או רשאי להכתיב מהלך חיי נישואין. "האם ניתן לתרגם רגשות כגון אהבה וכבוד לכדי פסיקה וחקיקה?", שאל השופט.
לאחר בחינה מעמיקה וזהירה, בית המשפט קבע כי דין התביעה להידחות. בפסק הדין נקבע כי למרות שסרבנות גט הינה תופעה קשה וחמורה, אשר ללא ספק גורמת נזקים לצד המעוניין בפרידה, שומה על בית המשפט להימנע מכניסה לדלת פרוצה. דהיינו, השופט סילמן קבע כי קבלת התביעה במקרה דנן הייתה עלולה להביא ל"הגשת תביעות נזיקין רבות בסוגיות דומות, וזאת בשל כל גחמה וגחמה". השופט הוסיף כי התרת הרסן מבחינת פתיחה בהליכי נזיקין בין בעל ואישה עלולה להביא ל"זילות מוסד הנישואין". חרף דחיית התביעה, ונוכח התנהגותו של הבעל אשר בית המשפט הגדירה כ"חברית והגונה", לא נפסקו הוצאות משפט לחובת התובע.