הטלטלה בשווקים הפיננסיים, אשר הייתה תולדה של המשבר הכלכלי העולמי, לימדה את המשקיעים בישראל ובחו"ל כי גם השקעה באגרות חוב יכולה להיות תנודתית למדי. ואכן, למרות שאגרות חוב נחשבות בדרך כלל לאפיק השקעה סולידי, הרי שלא מדובר בהלכה למשה מסיני. חשוב להדגיש כי תנודתיות זו פקדה את שוק ההון לא רק בנוגע לאגרות חוב של חברות (קונצרניות), אלא היא רלבנטית גם לגבי אגרות חוב המונפקות על ידי מדינה.

 

יש לכם שאלה?

פורום דיני ניירות ערך | תביעות בשוק ההון, פורקס, אופציות בינאריות ומעוף


נשאלת אפוא השאלה, האם ייתכן שתנודתיותן של אגרות החוב תהפוך את ההשקעה בהן למסוכנת יותר מההשקעה במניות? בדיקה אשר נערכה על ידי מומחים מטעם בנק דיסקונט (עבור מדור הכלכלה של העיתון המקוון Ynet), הצביעה על כך שדווקא תיק אשר מכיל רק אגרות חוב ממשלתיות יכול להיות תנודתי יותר מתיק אשר מכיל גם אגרות חוב וגם מניות. הבחינה נעשתה בנוגע לתיקי השקעות לטווחים של שלוש שנים בישראל ושש שנים בחו"ל.


ממצאי הבדיקה העלו כי תיק משולב אשר מחבר באופן ראוי בין אגרות חוב מדינה למניות הינו תיק פחות מסוכן מתיק אשר מורכב ב-100% מאגרות חוב מדינה. מיותר לציין כי לא מדובר בהגנה מוחלטת ואבסולוטית. הגנה זו, טוענים המומחים מדיסקונט, הינה "אפקטיבית עד רמה מסוימת בלבד".


זוגות תיקים וכולם עם אותה מסקנה


הבדיקה נערכה בנוגע לשלושה זוגות תיקי השקעות. הזוג הראשון הורכב מתיק ובו 100% אגרות חוב מדינה אשר הושווה לתיק עם 85% אגרות מדינה שקלי ו-15% מניות. הזוג השני היה תיק השקעות ובו 100% אג"ח מדינה שקלי ומדדי לעומת תיק ובו 85% אג"ח מדינה שקלי ומדדי ו-15% מניות. הזוג השלישי כלל תיק חו"ל ובו עמדו זה מול זה תיק עם 100% אגרות ארה"ב לעומת תיק בו 85% אג"ח ארה"ב ו-15% מניות S&P 500. טווח המדגמים של הבדיקה עמד על שלוש שנים בישראל (2009-2013) ושש שנים בארה"ב (2007-2013).


סטיית התקן (אשר מביאה לידי ביטוי את הסיכון בתיק) הייתה גבוהה יותר בתיק אשר מורכב רק מאג"ח מדינה לעומת תיקים ששילבו בין אג"ח מדינה למניות. לדוגמא, בזוג התיקים הראשון נמצא כי התשואה בתיק האג"ח בלבד עמדה בתקופה הנבחנת על 4.22%, לעומת תשואה בת 5.62% בתיק המעורב. בחינתה של סטיית התקן הראתה כי בתיק האג"ח בלבד היא עמדה על 3.27 לעומת 2.63 בתיק המעורב (כידוע, ככל שסטיית התקן גבוהה יותר, כך גם הסיכון גדול בהתאמה). נתונים בעלי אופי דומה התקבלו גם משני זוגות התיקים האחרים.

 

20% - קו פרשת המים


החוקרים מטעם דיסקונט נדרשו גם לשאלה בנוגע לתמהיל המדויק בין מניות לאג"ח מדינה בתיקי השקעות. לטענתם, ניתן להגדיל את שיעור המניות בתיק כאשר 20% הינם נקודת פרשת המים. מעבר לכך, התיק כבר יהפוך לתנודתי יותר מתיק אשר כל כולו מורכב מאג"ח מדינה בלבד.