סעיף 12 לחוק יסוד: השפיטה קובע כי אין לפתוח בחקירה פלילית כנגד שופט אלא בכפוף להסכמתו של היועץ המשפטי לממשלה. על פי סעיף 12(א) לחוק, כתב אישום כנגד שופט יוגש אך ורק על ידי היועץ המשפטי לממשלה. כמו כן, חוק יסוד: השפיטה מוסיף וקובע כי דיון בעניין אישום פלילי כנגד שופט יתנהל בהרכב של שלושה שופטים בבית המשפט המחוזי, וזאת זולת אם השופט הסכים לנהל את הדיון "בדרך הרגילה". סעיף זה, אשר השימוש בו איננו עניין שכיח בנוף המשפטי בישראל, עלה לאחרונה לכותרות במסגרת פרשת "השופט המכה". מדובר בפרשה הנוגעת לאלימות במשפחה, כאשר החשוד באלימות איננו אלא שופט בישראל.

 

יש לכם שאלה?

פורום אלימות במשפחה


דוברת בתי המשפט, איילת פילו, הוציאה הבוקר (ה', 28.2) הודעה לתקשורת לפיה השופט אשר הועלו כנגדו חשדות בדמות אלימות במשפחה יצא לחופשה מרצון. מדובר בפרשה אשר מטלטלת את מערכת המשפט ואשר עלתה בסערה לכותרות בימים האחרונים. השופט במרכז המהומה הינו שופט אשר מזה למעלה משלוש שנים המשטרה נמנעה מלערוך חקירה בעניינו נוכח העדר אישור לעשות כן מטעם היועץ המשפטי לממשלה. כפי שצוין לעיל, חקירת שופט איננה יכולה לקבל "אור ירוק" לולא אישורו של היועץ המשפטי. ואכן, ביקורת רבה נמתחה על יהודה ויינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה, וזאת בגין עיכוב בן כמה שנים בפתיחת החקירה.


על המבקרים נמנו גם בכירי המועצה לשלום הילד. גורמים במועצה לשלום הילד הביעו תרעומת מהתנהלותו של היועץ המשפטי לממשלה בפרשה וטענו כי היא העלתה "סימני שאלה רבים". במועצה טוענים עוד כי היות ואירוע דומה הקשור לכל אזרח אחר במדינה היה מקבל טיפול מיידי, יש חשש כי דמם של השופטים סמוק יותר. ח"כ אורלי לוי אבוקסיס (ישראל ביתנו), המכהנת כיו"ר הוועדה לזכויות הילד, הצטרפה אף היא לדברי הביקורת.


הילדים התלוננו למורה בבית הספר


יש להדגיש כי לפני כשלוש שנים הוגשה תלונה ראשונה כנגד השופט אך האחרון טרם נחקר במשטרה. לאחר הגשת התלונה, השופט הסכים לפנות להליך טיפולי ובמקביל הפסיק לדון בתיקים שעניינם אלימות במשפחה. הפרשה החלה כאשר שניים מילדי השופט פנו בשנת 2009 למורה בבית ספרם וטענו כי אביהם נוטה בקביעות להכותם. המורה סיפרה על התלונה למנהלת המוסד החינוכי, וזו פנתה מיד לשירותי הרווחה.


שירותי הרווחה זימנו את השופט ועימתו אותו עם תלונת ילדיו. כעת, לא רק שהשופט לא הכחיש את המיוחס לו, אלא הוא אף התנצל והסביר שהוא "נתון תחת תקופה קשה ומצוקה נפשית". אנשי הרווחה ביקרו בבית השופט ופנו לאחר מכן להגשת תלונה במשטרת גלילות. בעקבות כך, המשטרה פתחה בחקירה ואף נמסרו עדויות מטעם חלק מהמעורבים. עם זאת, המשטרה נמנעה מלחקור את השופט וזאת תוך כדי שהיא ממתינה לאישורו של היועץ המשפטי לממשלה. אישור, אשר כאמור, בושש לבוא.


הפורום המשפטי למען ארץ ישראל הגיש לנשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, פניה ובה בקשה להשעות את השופט המדובר באופן מיידי. מנכ"ל הפורום, נחי איל, כתב במכתב כי "כל אזרח אשר מגיע לבית המשפט יודע כיום שייתכן והאדם היושב בדין חשוד בהכאת ילדיו". כעת יש להמתין ולראות כיצד תתפתח הפרשה המדוברת. דהיינו, האם השופט יועמד לדין והאם תיפתח חקירתו באופן רשמי? בינתיים, השופט החליט - על פי הודעת דוברות בתי המשפט - לצאת לחופשה מרצון.