סרטון היו-טיוב המרגש של בני הזוג יובל ולירן כדור-אלטמן, זוג הומוסקסואליים אשר מעוניינים להביא ילד משותף לעולם, חצה זה מכבר את רף 80,000 הצפיות.
יש לכם שאלה?
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום פונדקאות
פורום משפט מנהלי, עתירות, בג"צ ורשויות מקומיות
כמו כן, אלפי ישראלים הצטרפו לעמוד הפייסבוק של בני הזוג ("אנחנו רוצים ילד") והביעו את תמיכתם במאבק הציבורי. ואכן, אין ספק כי זוגות חד מיניים בישראל מתקשים להקים תא משפחתי עם ילדים. להלן מדריך קצר העוסק בפונדקאות גאה.
השלב הראשון מבחינת פונדקאות גאה הינו, כמובן, קבלת ההחלטה הראשונית. בדומה לזוגות סטרייטים, גם בני זוג חד מיניים חייבים לשקול ברצינות את ההשלכות העתידיות של הרחבת המשפחה. מומלץ בהחלט לשתף במסגרת קבלת ההחלטה בני משפחה וחברים קרובים. כמו כן, ניתן להתייעץ עם בעלי מקצוע, החל מגורמים סוציאליים וכלה בעורכי דין העוסקים בתחום. חשוב להתייחס גם להיבט הכלכלי. מיותר לציין כי פונדקאות גאה יכולה להיות סוגיה יקרה ולגרור הוצאה כלכלית בלתי מבוטלת.
לאחר שקיבלתם את ההחלטה, יש לפנות לסוכנות פונדקאות בישראל או בחו"ל. במסגרת הפנייה לסוכנות, תוכלו להיעזר בגורמים מקצועיים אשר (תמורת תשלום כספי, כמובן) ילוו אתכם בנפתולי הבירוקרטיה וידריכו אתכם בשלבים השונים של הפונדקאות. כמו כן, מומלץ גם להתייעץ תוך כדי עם "זוגות שעברו את זה" אך חשוב לזכור כי כל משפחה שונה מרעותה, והנסיבות הספציפיות אינן בהכרח זהות (בלשון המעטה).
מה זה פונדקאות בעצם?
ראשית, עלינו להבין מהי למעשה פונדקאות. ובכן, פונדקאות הינה הליך בו אישה נושאת ברחמה עובר אשר נוצר ממפגש בין זרע של גבר אשר איננו בעלה/בן זוגה, וביצית שאיננה שלה. במקרים בהם מדובר בזוגות חד מיניים, הזרע או הביצית (החסרים) מגיעים על בסיס תורם אנונימי. הליך הפונדקאות הינו הליך חוקי אך הקריטריונים המפקחים עליו משתנים בין מדינה למדינה. על פי רוב, אם פונדקאית יכולה להיות אישה אשר יש לה כבר ילדים משלה.
מיותר לציין כי אם פונדקאית חייבת לעבור בדיקות רפואיות ולעמוד בסטנדרטים הבריאותיים הרלבנטיים. בעת בחירת אם פונדקאית, שומה על בני הזוג לבחון היטב את ההיסטוריה המיילדותית של האישה ולעמוד על הריונותיה הקודמים (לדוגמא, סיבוכים כגון רעלת הריון או סוכרת הריונית). כמו כן, יש להתייחס גם להתפתחות הלידות הקודמות. למשל, אישה אשר ילדה בעבר בניתוח קיסרי, סביר להניח שתעבור גם בעתיד לידות קיסריות.
תורמת הביצית
תרומת ביצית צריכה להיות אף היא תוך כדי בדיקה מעמיקה. ישנם פרמטרים רבים אשר חשוב לשים אליהם לב בעת בחירת תורמת הביצית. לדוגמא, מחלות במשפחה, האם מדובר בתורמת אשר כבר תרמה בעבר, האם תרומות קודמות הסתיימו בהריונות מוצלחים וכדומה. כמו כן, ההורים המיועדים יכולים גם לקבל מידע נוסף כגון מבנה אישיות, מחלות נפש, מראה חיצוני וכו'.
במסגרת ההליך הרפואי של תרומת הביצית, התורמת מקבלת טיפול הורמונאלי מיוחד אשר גורם ליצירה של מספר ביציות בעת מחזור אחד. הביציות נשאבות, נבדקות, ומופרות על ידי זרע של אחד מבני הזוג. ההפריה החוץ גופית יוצרת עוברים אשר יכולים להיות מושתלים ברחם הפונדקאית או לעבור להקפאה לצורך הבאת ילדים נוספים בהמשך. חשוב להדגיש כי באופן כללי הקפאת עוברים איננה פוגעת באיכותם מבחינת הצלחת ההריון העתידית.
לאחר הלידה
לאחר הלידה, ישנם מספר הליכים משפטיים אשר יש לבצע בכדי להשלים את הליך הפונדקאות. במידה ומדובר בפונדקאות גאה, אשר נעשית בחו"ל, בני הזוג נדרשים לעמוד בחוקי המדינה בה בוצע ההליך. לדוגמא, כאשר עסקינן בפונדקאות בהודו, אחד האבות חייב להיות נוכח בחדר הלידה. אם בני הזוג הינם יהודים, והתינוק מוכר כיהודי עם לידתו, ניתן לבקש עבורו אזרחות ישראלית. חשוב להדגיש כי יש לעבור את הליך הפונדקאות בצמוד לליווי משפטי. הייעוץ המשפטי הינו קריטי וזאת נוכח החוקים והתקנות השונים בין מדינה למדינה.
משרד הפנים הישראלי איננו מכיר ברישום ההורות בחו"ל באופן אוטומאטי. על פי רוב, משרד הפנים דורש מבני הזוג להגיש תביעה על הצהרת הורות בבית המשפט לענייני משפחה. במסגרת תביעה זו, מתבצעת בדיקת סיווג רקמות המאששת את ההתאמה הגנטית בין היילוד לבני הזוג. כאשר עסקינן בבני זוג חד מיניים, הילד או הילדה מוכרים כילדיהם של ההורה הביולוגי. בן הזוג השני עובר תהליך של אימוץ. חשוב להדגיש כי גם תהליך האימוץ עלול להיות ארוך ומפרך וחשוב לנהל אותו בחוכמה תוך כדי קבלת ייעוץ משפטי מתאים.
פונדקאות גאה בישראל - לפני מהפכה?
כיום, לא קיימת בישראל אפשרות של פונדקאות גאה. ואכן, חרף מאבק ציבורי מתמשך, טרם עוגנה האפשרות לעבור הליכי פונדקאות במדינה מבחינתם של זוגות חד מיניים. עם זאת, ניתן לראות התפתחות חיובית בסוגיה זו. ועדה אשר הוקמה על ידי משרד הבריאות בראשותו של פרופ' שלמה מור-יוסף, קבעה תשעה סעיפים אשר יהיה בהם כדי להסדיר את הפונדקאות בישראל. במסגרת ההמלצות, הוכנסו גם תנאים מקלים לטובתם של זוגות חד מיניים. הקהילה הגאה ראתה בהמלצות הוועדה הצלחה מסחררת לקמפיין ארוך שנוהל בפלטפורמות תקשורתיות שונות.