זוגות רבים בישראל מקיימים חיים משותפים והרמוניים מבלי לבוא בברית הנישואין. לא אחת, הקשר בין בני הזוג הינו כקשר של בעל ואישה, אך אין בידיהם את ה"חותמת" הרשמית של הממסד הדתי.  

 

יש לכם שאלה?

פורום צוואות ירושות
פורום זכויות ידועים בציבור והורות משותפת
פורום בית דין רבני
פורום הסכם ממון
פורום חלוקת רכוש | איזון משאבים


מוסד הידועים בציבור הינו מוסד אשר הוכר זה מכבר על ידי מערכת המשפט בישראל. ואכן, עשרות אלפי ישראלים מנהלים בימינו חיי משפחה לתפארת מבלי להחליף טבעות. חשוב להדגיש כי לא כל חיים זוגיים הינם חיים של ידועים בציבור. על מנת להוכיח את קיומו של קשר כגון דא, שומה על הטוען לכך להוכיח שני תנאים מצטברים - ניהול משק בית משותף וחיי אישות כבעל ואישה. לעיתים, לא תהיה מחלוקת בין הצדדים באשר לקיומה של מערכת יחסי ידועים בציבור. הדבר בולט במיוחד במקרים בהם ילדים נכנסים לתמונה.


השילוב בין ילדים וידועים בציבור יכול לבוא לידי ביטוי בשני היבטים. ראשית, ילדים של בני הזוג טרם ההיכרות (למשל, מנישואים קודמים). במקרה זה, עלולות להתעורר מחלוקות דווקא בין הילדים לבין בן הזוג החדש. לדוגמא, בסוגיות התלויות בירושה וזכויות. היבט נוסף של ידועים בציבור וילדים הינו ילדים משותפים. להלן מספר שאלות נפוצות העוסקות בקשר שבין ילדים וידועים בציבור.


אני גרה עם בן זוג אשר מתנגד בכל תוקף למוסד הנישואין. עם זאת, אני מעוניינת להיות אמא ולהקים משפחה. משפחתי איננה תומכת בילד מחוץ לנישואין ואמי אומרת שמדובר ב"ממזר". האם זה נכון?


ילדים ממזרים, על פי ההלכה היהודית, הינם ילדים אשר נולדו לאישה נשואה שלא מבעלה. דהיינו, ילדים שהינם תוצאה של רומן מחוץ לנישואין. כל אימת שהאישה איננה נשואה, הילד איננו כממזר גם אם הוא נולד "מחוץ לנישואין". הדין העברי, מן הסתם, מעדיף שילדים ייוולדו במסגרת חתונה כדת משה וישראל. עם זאת, חשוב להדגיש כי ילדים הנולדים לידועים בציבור הינם "כשרים", הן הלכתית והן משפטית. לדוגמא, הם זכאים למזונות ילדים מאביהם ונחשבים יורשים חוקיים להוריהם.


בני זוג ידועים בציבור עומדים להיפרד ויש להם ילד משותף. מי משלם עבור כלכלת הילד?


ילדים של בני זוג ידועים בציבור, בדומה לילדים מנישואים "רגילים", זכאים למזונותיהם בהתאם לדין האישי החל על הוריהם. דהיינו, במידה ובני הזוג הינם יהודים, הדין מבחינת מזונות הילדים נקבע בהתאם להלכה העברית (ופרשנותה בבתי הדין הרבניים ובבתי המשפט לענייני משפחה). בקליפת אגוז, מדובר בחובה של האב למזונות הילדים ההכרחיים עד גיל 15, ומגיל 15 ועד גיל 18 למזונות מדין צדקה המתחלקים בין האב והאם (בהתאם להכנסותיהם ויכולותיהם הכלכליות). בישראל, מזונות נקבעים לעיתים גם בשיעור מופחת לאחר גיל 18 ועד לתום השירות הצבאי או הלאומי.


יש לי ילד מבן זוג שאינני נשואה אליו. הוא מתכחש לילד, מה עושים?


על פי החוק בישראל, אב איננו רשאי להתכחש לבנו גם כאשר הוא לא מעוניין להכיר בו. דהיינו, גם ילדים אשר נולדו לבני זוג ידועים בציבור הינם שווי זכויות אל מול הוריהם. במידה ובן הזוג מתכחש לילד, ניתן להגיש כנגדו תביעת אבהות לבית המשפט לענייני משפחה. אם האישה איננה נשואה לגבר אחר, סביר להניח שבית המשפט יורה על עריכת בדיקת סיווג רקמות. בדיקה זו מאשרת או מפריכה אבהות ברמה של 99%.


אבי חי עם בת זוג ידועה בציבור לאחר מות אמי. האם יש לה זכויות ברכוש?


הפסיקה והחוק בישראל קובעים כי במידה ובני זוג ידועים בציבור מנהלים משק בית משותף וחיי אישות כבעל ואישה, ייתכן ותהיה ביניהם גם שותפות כלכלית. עם זאת, כל מקרה נבחן לגופו. לעיתים, בעיקר בנסיבות של זוגיות שנייה (פרק ב'), הרי שייתכן ובני הזוג יפרידו את נכסיהם (בהסכם או מכללא). על פי רוב, כאשר הקשר הינו כנה ואמיתי, וכאשר קיימת שותפות כלכלית בין בני הזוג, בת זוגו החדשה של האב יכולה לטעון לזכויות ברכוש. עם זאת, בסיטואציות כגון דא, גם האב הינו בעל זכויות בנכסיה של בת זוגו (וכך גם הילדים היורשים אותו).