בית המשפט השלום בבאר שבע גזר עונש חמור במיוחד על עורך דין אשר הורשע בגניבה של כ-360,000 שקלים מלקוחותיו. השופטת, דרורה בית-אור, גזרה על עורך הדין עונש של 20 חודשי מאסר לריצוי בפועל. כמו כן, האחרון חויב בתשלום פיצויים בסך 40,000 שקלים.

 

יש לכם שאלה?

פורום מעצר - זכויות עצורים ושחרור ממעצר
פורום כתב אישום במשפט הפלילי
פורום רישום פלילי
פורום רשלנות מקצועית

 

הכספים נשוא הרשעתו של עורך הדין התקבלו אצל האחרון בשנת 2009 מבני זוג שביקשו לחזור ארצה לאחר מגורים בקנדה. השניים התעניינו ברכישה של דירה באילת והעבירו לעורך הדין את הכספים המדוברים. עורך הדין, במקום למלא אחר תפקידו, נטל את הכספים לכיסו. במסגרת הסדר טיעון שהושג בינו לבין הפרקליטות, עורך הדין הודה בעבירה של גניבה בידי מורשה. הסדר הטיעון התקבל במקביל לדיון ההוכחות ולא נקבעה בו הסכמה באשר לגזר הדין.


בית אור עמדה בגזר הדין על חומרתה הגדולה של העבירה נשוא ההליך דנן, וזאת בין השאר בשל העובדה שהגנב במקרה זה היה לא אחר מאשר עורך דין. נקבע כי מעשיו של הנאשם גרמו לבני הזוג נזק כבד ובעקבות כך התבטלה תוכניתם של האחרונים לשוב לישראל. השופטת הוסיפה כי עורך הדין אף הציע לבני הזוג לבטל את התלונה שהוגשה כנגדו במשטרה בתמורה לסכום של 30,000 שקלים. "האם ניסיון לביטול התלונה בסכום הנמוך מעשירית הגניבה היה יכול להיקרא השבה?", שאלה השופטת בסרקסטיות.


מהי גניבה בידי מורשה?


השופטת התייחסה, עם זאת, לנסיבות מסוימות לקולא מבחינתו של הנאשם. הודגש כי הייתה זו עבורו עבירה ראשונה. כמו כן, בית המשפט ציין כי הנאשם הביע חרטה על המעשים. עונשו של עורך הדין נדחה ב-45 ימים וזאת בשל כוונתו של האחרון להגיש ערעור על גזר הדין החמור לטענתו.


עבירת גניבה מוגדרת בסעיף 383 לחוק העונשין. מדובר בעבירה אשר יש לה שתי חלופות. סעיף 383(א)(1) לחוק העונשין קובע כי גניבה הינה נטילה ונשיאה של דבר אשר ניתן לגנוב אותו ללא קבלת הסכמת הבעלים, וזאת תוך כדי מרמה וכוונה לשלול לצמיתות את הנכס מבעליו. גניבה לפי סעיף 383(א)(2) לחוק זה הינה גניבה כאשר הרכוש הגיע לידיו של הגנב כדין.


גניבה בידי מורשה, בהתאם לחלופות אשר מנויות בסעיף 393 לחוק העונשין, איננה עבירה אשר עומדת בפני עצמה. מדובר אפוא במקרה גניבה פרטני לפי סעיף 383(א)(2) לחוק העונשין, אשר נסיבותיה הביאו את המחוקק להחמיר עם מבצעיה. הרציונאל מאחורי החמרה זו נמצא בכך שגניבה בידי מורשה הינה עבירה אשר הפסיקה והחקיקה ראו בה לא רק כמעשה גניבה גרידא, אלא גם כ"פגיעה באמון".


לצערנו, מדובר בעבירה אשר הפכה לנפוצה בנוף המשפטי בישראל. רק לאחרונה, דווח באתר גלובס על מעצרו של פקיד בנק בחשד לעבירה של גניבה בידי מורשה. פקיד הבנק, תושב באקה-אל-גארבייה, נעצר בחשד כי העביר לחשבונו כספי לקוחות בשיעור של מיליוני שקלים. כמו כן, בחודש נובמבר האחרון (2012) הוגש כתב אישום חמור כנגד בכיר בחברת תנובה בגין חשד לגניבה בידי מורשה בשיעור של 7.9 מיליון שקלים. כפי שניתן לראות מגזר הדין שלהלן, גניבה בידי מורשה הינה תופעה אשר מכה לעיתים גם בקרב עורכי דין. ואכן, העונש לצידה בחוק העונשין יכול להגיע עד כדי 7 שנות מאסר בפועל.