סוכרת הינה מחלה אשר שייכת לקבוצת המחלות של חילוף החומרים בגוף (מטבוליזם בלעז). המחלה מאופיינת בדרך כלל ברמות גבוהות במיוחד של גלוקוז בגוף.

 

יש לכם שאלה?

פורום אחוזי נכות
פורום ביטוח לאומי
פורום מימוש זכויות רפואיות כספיות

 

הסיבה הרפואית לכך הינה תפקוד לקוי של הלבלב בייצור הורמון האינסולין המופקד על פירוק וויסות הגלוקוז. קיימים שלושה סוגים של מחלת הסוכרת - סוכרת נעורים (סוכרת 1), סוכרת מבוגרים (סוכרת 2) וסוכרת הריון. כל אחד מהסוגים הנ"ל טומן בחובו את תופעות הסוכרת עם שינויים קלים (מבחינת הטיפול וכדומה).


ישנם מספר גורמים אשר יכולים לגרום לפרוץ סוכרת. המוכר מביניהם הוא הגורם התורשתי. סוכרת יכולה להיות תולדה של סוגיות גנטיות ומשפחתיות ועל כן הסיכוי ללקות בה גדול באופן משמעותי בקרב קרובי משפחה של סוכרתיים. כמו כן, גורמים נוספים לפריצתה הינם השמנת יתר, מערכת חיסון ירודה, לחץ נפשי, עומס ופגיעה בתאים אשר מייצרים את הורמון האינסולין החיוני. התסמינים מהם סובלים חולי סוכרת משפיעים באופן ישיר על אורח חייהם השגרתי.


מדובר בריבוי במתן שתן, רעב תמידי, זיהומים בעור, יובש/גירוי בעור, טשטוש ראיה, נימול בכפות הרגליים, חולשה כרונית, עייפות ועוד. במקרים מסוימים, ובעיקר כאשר היא איננה זוכה לטיפול הראוי, מחלת הסוכרת עלולה להחמיר ולסכן את בריאותו (ואף את חייו) של החולה. בין הסיבוכים שעלולים להיגרם כתוצאה מסוכרת ניתן למנות פגיעה בכליות, שבץ מוחי, הפרשת חלבון בשתן באופן מוגבר, רגל סוכרתית, התקף לב, פגיעות עצביות נוירולוגיות ועוד.


מהם זכויות חולי סוכרת?


חולי סוכרת זכאים לזכויות שונות מהמדינה. לדוגמא, הביטוח הלאומי מעניק להם זכויות מסוימות בשל מחלתם. על פי חוק הביטוח הלאומי, כל חולה סוכרת (מכל סוג שהוא) זכאי לעמוד בפני וועדה רפואית אשר תבחן האם מחלתו הפכה אותו לנכה. מדובר בבדיקה רפואית ספציפית העומדת על נסיבותיו הרפואיות של החולה. במסגרת הבדיקה בוועדה הרפואית, המומחים היושבים בה מטעם ביטוח לאומי בוחנים את החולה העומד מולם גם לאור מחלותיו האחרות ונתוניו הספציפיים. ואכן, הנכות הרפואית (וכפועל יוצא מכך - הנכות התפקודית) נקבעת בשיעור שונה בין חולה לחולה.


כפי שצוין לעיל, סוכרת יכולה לגרום לשורה ארוכה של ליקויים. מבחינת הביטוח הלאומי, כל אחד מהליקויים הנ"ל מהווה נכות בפני עצמו והוא נאמד באחוזי נכות בהתאם. חשוב להדגיש כי לא כל מצב בו נקבעים לחולה אחוזי נכות הדבר יוביל בהכרח להכרה באחרון כנכה. המוסד לביטוח לאומי קבע במרוצת השנים "רף" מסוים מבחינת אחוזי נכות רפואיים המצדיקים הפניית חולה סוכרת לוועדה נוספת לשם קביעת נכות כללית.


למשל, במידה והחולה סובל מסוכרת אך הוא מטופל באופן עצמאי על ידי דיאטה ללא סוכר, אחוזי הנכות שייקבעו לו יעמדו על 5% בלבד. במקרים בהם החולה כבר נוטל כדורים לטיפול במחלה, נכותו תוערך ב-10%. למעשה, ככל שהטיפול מורכב יותר, וככל שהמחלה מסובכת יותר, כך גדלים בהתאמה גם אחוזי הנכות.


במקרים קיצוניים ייתכן כי מחלת הסוכרת תסתבך עם מחלות נוספות (למשל - מחלת כלי דם) ותגרום לנכויות בשיעור של עד 100% לצמיתות. כפי שצוין לעיל, אחוזי נכות בגין סוכרת נקבעים על ידי וועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי. במסגרת הוועדה, החולים נבדקים על ידי מומחים רפואיים בתחום ובהתאם לתקנות והחוק. חולי סוכרת זכאים גם לקבל קצבת נכות כללית בכפוף לאחוזי הנכות אשר נקבעו להם על ידי הוועדה הרפואית. אחוזי הנכות מבחינת הביטוח הלאומי המצדיקים את פסיקתה של קצבת נכות כללית הינם כדלקמן:

  1. 50% נכות כאשר חולת הסוכרת הינה עקרת בית.
  2. 60% נכות.
  3. 40% כאשר ליקוי נוסף הוערך ב-25% נכות לפחות.

למעשה, רק חולים אשר יעמדו בקריטריונים שצוינו לעיל יוכלו לעבור ולהיבדק אצל וועדה להערכה תפקודית. מדובר בוועדה אשר בוחנת האם אחוזי הנכות הרפואית מוכיחים שמדובר גם בנכות תפקודית. אין עסקינן בעניין של מה בכך. מצב רפואי מסוים יכול לגרום לאדם אחד לאובדן כושר עבודה מוחלט, ולאדם אחר לחוסר פגיעה כלל. הוועדה בוחנת אפוא את השפעותיה של המחלה על תפקודו של החולה מבחינת עבודה (או משק הבית כאשר מדובר בעקרת בית). במידה ויימצא כי הסוכרת מונעת מהחולה לעבוד בעבודתו כתמול שלשום, הרי שהאחרון יוכל לקבל מביטוח לאומי קצבה מתאימה.