מי ששמע השיר "?How Do You Sleep" של ג'ון לנון מאלבומו "Imagine", לא יכול שלא להתרשם מהביקורת הגלויה והנוקבת אשר האחרון מותח על חברו ללהקת הביטלס, פול מקרתני. ואכן, גם ב"חברה" מצליחה ומשגשגת כמו להקת הרוק הגדולה בהיסטוריה, יכולות להיות מחלוקות בלתי פתירות אשר יביאו לפירוק החבילה.
יש לכם שאלה?
פורום דיני חוזים / הסכמים
פורום משפט מסחרי ודיני חברות
פורום דיני זכיינות
פורום הקמת חברות ושותפויות | ייעוץ לחברות ושותפויות
מקל וחומר ששותפים בעסקים קטנים וצנועים הרבה יותר עלולים למצוא את עצמם בהתכתשויות כלכליות, עסקיות ומשפטיות. אי לכך, במידה ואתם עומדים בפני עריכת חוזה עבודה בין שותפים, מומלץ לשקול בכובד ראש את כל הפרמטרים התלויים במהלך כגון דא.
פעמים רבות, הקמת חברה או פתיחת עסק דורשים גם התקשרות עם שותפים. בעת הקמת מיזם עסקי חדש, אשר כולל גם תקשורת עם שותפים, חשוב לעשות זאת בזהירות ובמחשבה. לא אחת, עסקים (אפילו מצליחים כמו הביטלס) נופלים בעקבות מחלוקות בלתי פתירות בין השותפים השונים. לעיתים, העסק לא ייפול אך התנהלותו תיפגם מחמת העדר הסכמות בין השותפים ופערים בסוגיית תיאום הציפיות.
בהתחלה זה מושלם
אכן, בהתחלה הכול נראה מושלם והשותפים בטוחים כי הם אינם רק שותפים עסקיים אלא גם שותפים לדרך לכל דבר ועניין. בשלב זה, קיים לכאורה תיאום מושלם מבחינת הציפיות מהעסק, החזון לגביו וכדומה. עם זאת, וככל התקשרות בין-אישית (לרבות נישואין או משפחה), מחלוקות הן חלק בלתי נפרד מהחיים. כאשר המחלוקות קשורות בעסק משותף, ותוצאותיהן יכולות/עלולות/עשויות להשפיע על כספו של מי מהצדדים, אין ספק שהדברים "נהנים" מרגישות יתר. אי לכך, גם כאשר העסק מוקם על ידי שותפים שבעברם היכרות קודמת, חשוב לדאוג מראש לערוך חוזה שותפות ברור, מוסכם ומסודר.
שותפים רבים נמנעים מלעשות כן, בטענות כגון "אנחנו חברים מהגן", "לחמנו ביחד בלבנון", "לא עושים חוזה בתוך משפחה" וכדומה. עורכי דין העוסקים בתחום מציינים (בצער רב) כי במקרים רבים הסכסוכים הקשים ביותר מבחינה משפטית הם דווקא אלה אשר נוצרים כתוצאה ממחלוקות עסקיות בין שותפים בעלי היכרות מוקדמת. מיותר לציין כי הציפייה של פלוני מחברו הטוב מהצבא הינה גבוהה עשרות מונים מצפייתו מכל אדם אחר. אי לכך, וככל שכגודל הציפיות כך גודל האכזבות, אין ספק שמומלץ לעשות הכל על מנת להימנע מסיטואציות כגון דא. הדרך הטובה והבטוחה ביותר לעשות זאת הינה על ידי עריכה של חוזה עבודה בין שותפים.
חוזה עבודה בין שותפים - יתרונותיו
חוזה עבודה בין שותפים נהנה ממספר יתרונות. ראשית, הוא מאפשר לצדדים לשבת במקצועיות על הסוגיות השונות של העסק. לדוגמא, כמה כסף צריך להשקיע בהתחלה, האם להתחיל לעבוד מהבית או לפתוח משרד מיד ביום הראשון, כיצד לערוך את השיווק, היכן יש לשים את הדגשים וכדומה. כמו כן, שותפים רבים מעידים על כך שדווקא הישיבה לעריכת חוזה שותפות הייתה "סיעור מוחות" מצוין שהעלה סוגיות שונות ומורכבות המקופלות בהקמת העסק.
כמו כן, במסגרת חוזה עבודה בין שותפים ניתן להתחקות אחר הציפיות של כל אחד מהצדדים - הן מהעסק והן משותפיו. לדוגמא, ייתכן ששותף אחד מקים את העסק על מנת להרוויח "כסף מהצד" ואילו חברו סבור שהעסק ישמש לפרנסה העיקרית שלו ושל בני משפחתו. מיותר לציין כי הפערים בגישות הנ"ל יבואו לידי ביטוי גם בהתנהלות השוטפת בעסק. אי לכך, מומלץ בסיטואציות כגון דא להגדיר באופן ברור את חלוקת התפקידים בעסק לרבות את שעות העבודה וההשקעה הכספית. למשל, בסיטואציות אלה ייתכן ויהיה ניתן לקבוע שהשותף הראשון (הפאסיבי) יקבל אחוזים מן הרווחים, ואילו חברו (האקטיבי) יקבל אחוזים וגם משכורת שוטפת בעבור עבודתו בעסק. הפיתרונות במקרים אלה יכולים להיות יצירתיים ומתוחכמים. עורכי דין העוסקים בתחום יכולים בהחלט לסייע בעניין זה.
בחירת עורך דין, כיצד?
אם כבר נגענו בעורכי דין, חשוב לערוך חוזה עבודה בין שותפים במקביל לקבלת ייעוץ משפטי. לעיתים, כאשר השותפים אינם מכירים זה את זה, ייתכן ויהיה כדאי שכל אחד מהם יתקשר עם עורך דין מטעמו. עם זאת, במרבית המקרים יהיה די בעורך דין אחד אבל חשוב שהתנהלותו של האחרון תהיה ללא משוא פנים. לדוגמא, ברור כי אם עורך הדין הינו חברו הטוב של אחד השותפים, ייתכן שחוות דעתו והמלצותיו יטו לכיוון חברו. אי לכך, גם בחירת עורך דין לעריכת חוזה עבודה בין שותפים צריכה להיעשות בקפידה.
חוזה עבודה בין שותפים יכול לשפוך אור גם על פערים בתפיסה העסקית. ייתכן ואחד השותפים יבקש להשקיע את הכנסות העסק בעסק עצמו לשם הגדלתו והרחבתו. מנגד, יכול להיות שחברו יבקש למשוך את מרבית ההכנסות כדיבידנד חודשי. דוגמא נוספת. לעיתים, יש שותפים אשר רוצים להעסיק בעסק קרובי משפחה וחברים, זאת בעוד שותפיהם מתנגדים לכך. חשוב להדגיש את הדברים בחוזה העבודה וזאת על מנת למנוע מצבים לא נעימים בהמשך.
מיותר לציין כי חוזה עבודה בין שותפים צריך להגדיר בצורה הטובה ביותר את תפקידו של כל אחד מהשותפים מבחינת התנהלות העסק. כמו כן, החוזה צריך להכין גם את דרכי היציאה. לדוגמא, מה קורה כאשר אחד השותפים רוצה לעזוב את העסק. האם הוא יכול למשוך את השקעתו הראשונית? האם השותף שנשאר צריך לרכוש ממנו את מניותיו? במידה והוא עבד בעסק, האם הוא זכאי לפיצויי פיטורים? האם צריך לתת הודעה מראש? מה קורה עם עזיבה מיידית ללא הודעה? היות ולא מדובר ביחסי עובד מעביד, בהם מרבית הסיטואציות הוגדרו והוסדרו במסגרת דיני העבודה, ככל שהשותפים לא יגדירו את היחסים ביניהם מבחינה משפטית, ייתכן מצב בו בית המשפט ייאלץ להיכנס בוואקום החוזי.
עודכן ב: 02/01/2013