על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדי שנה מתגרשים בישראל למעלה מ-10,000 זוגות. בשנת 2010, לדוגמא, נפתחו בישראל כ-13,000 תיקי גירושין.
יש לכם שאלה?
פורום בית דין רבני
פורום טוען רבני | סרבנות גט | כתובה - יש לך שאלה?
פורום תביעת מזונות - הערך סיכוייך!
פורום משמורת | הסדרי ראיה ושהות
פורום בית משפט לענייני משפחה
מדובר אפוא במספר לא מבוטל העומד על ממוצע של כ-35 זוגות בכל יום. לשם ההשוואה, בשנת 2010 התחתנו בישראל כ-48,000 זוגות. דהיינו, על כל שלושה זוגות שבאו בברית הנישואין, זוג אחד החליט "לפרק את החבילה". היות ועסקינן בסיטואציה אשר נמצאת מזה מספר שנים במגמת עלייה, חשוב לדעת כיצד לעשות את הגירושין בצורה הנכונה והראויה ביותר. אי לכך, לא אחת עולה בקרב זוגות מתגרשים השאלה - איך להתגרש נכון?
ראשית, אין ספק כי גירושין עלולים להיות עניין לא פשוט מבחינה נפשית, וזאת עבור שני הצדדים. על פי רוב, צעד של פרידה מקפל בתוכו רגשות רבים כגון אכזבה, כעס, נקמה, תשישות וכדומה. מיותר לציין כי ככל שמעורבים בהליך גם ילדים קטינים (ולא קטינים), הסוגיה הופכת למורכבת יותר ויותר.
אי לכך, במידה ואתם עומדים בפני הליך גירושין, מומלץ לעשות זאת במקביל לקבלת ייעוץ משפטי. עליכם להבין היטב את מערכת הדינים החלה על הליכי גירושין, ואת ההשלכות אשר יכולות להיות לכל אחד מהצעדים על עתידכם ועל עתיד ילדיכם. להלן מספר היבטים חשובים בהליכי גירושין. מיותר לציין כי לא מדובר ברשימה סגורה והדברים נאמרים בקליפת אגוז.
עצות - על פי רוב, גירושין אינם נעשים כלאחר יד והצד המעוניין בפרידה מתייעץ רבות עם חברים, מכרים וקרובי משפחה. חרף התמיכה הברורה, חשוב לשים לב שעצות אלה עלולות להיות לעיתים "עצות אחיתופל". אין משפחות זהות ואין נישואין דומים. אי לכך, בעת בחינת הדרך הנכונה להליך הגירושין, מומלץ שלא ללכת שבי אחר עצות מצד חברים ומכרים (או "מי שהיה שם") אלא לבחון את נסיבות המקרה לגופו של עניין.
הילדים - גירושין עם ילדים שונים בתכלית מגירושין ללא ילדים. כאשר ילדים מעורבים בהליך (ומקל וחומר ילדים קטינים), הפרידה תכלול סוגיות כגון משמורת, מזונות וכדומה. במקרים אלה, חשוב להימנע מריבים או הסתות אשר ישפיעו על הילדים. דהיינו, על ההורים לנסות כמה שאפשר להשאיר את הילדים מחוץ לסכסוך. יצוין כי בתי המשפט אינם נוטים לראות בחיוב מעורבות יתרה של הילדים בהליך גירושין ו/או הורים המשתמשים בילדיהם ככלים כנגד הצד השני. העצה הטובה ביותר מבחינה זו היא, דאגו לילדים אך השאירו אותם מחוץ לסכסוך.
טיפול זוגי - פעמים רבות, מומלץ לבחון אפשרות של טיפול זוגי בטרם אתם פונים להליך גירושין. טיפול זוגי יכול במקרים רבים "להציל" את הנישואין ובכך לשמור על התא המשפחתי. יודגש כי לא חייבים ללכת לטיפול זוגי אצל פסיכולוגים וכדומה. דהיינו, ישנם זוגות אשר דווקא אוטוריטות דתיות או קאוצ'רים למיניהם יוכלו לסייע להם בצורה משמעותית. כדאי בהחלט שלא לשלול על הסף טיפול זוגי טרם הליך הגירושין.
אסטרטגיית גירושין - עורכי דין העוסקים בתחום הגירושין מזכירים לא אחת את המונח "אסטרטגיה משפטית". אסטרטגיית גירושין מהווה למעשה מעין "תוכנית פעולה" במסגרתה מתגבשים עקרונות מנחים וקווים אדומים אשר בכוונת אותו צד להשיג. מטרות אלה יכולות להיות משמורת משותפת, הסדרי ראיה נרחבים, אי חלוקת רכוש בנכס מלפני נישואין וכדומה. חשוב להבין כי תכנון אסטרטגיית גירושין נכונה יכול בהחלט להביא לתוצאות הטובות ביותר. כמו כן, עורכי דין בעלי ניסיון בתחום יודעים לסמן גם מטרות ברות השגה ולמנוע התכתשות בלתי רלבנטית על הישגים בלתי אפשריים או חסרי משמעות בטווח הארוך.
השגת ראיות - הליך גירושין טומן בחובו מחלוקות שונות בין בני הזוג. למשל, בעלות על נכס משותף, מסוגלות הורית, מזונות ילדים, מזונות אישה וכדומה. חשוב להדגיש כי בתי המשפט לענייני משפחה (ובתי הדין הדתיים) אינם מקבלים את החלטותיהם אלא על בסיס ראיות. אי לכך, במידה ואתם מעוניינים בהישגים מסוימים בהליך הגירושין, חשוב להשיג מבעוד מועד ראיות רלבנטיות שיוכלו לחזק את טיעוניכם. חשוב להבין כי השגת ראיות איננה מטרה המקדשת כל אמצעי. דהיינו, יש להיזהר מהאזנות סתר לא חוקיות, הפעלת חוקרים פרטיים ללא רסן וכדומה. על מנת לדעת כיצד לערוך את ציד הראיות בצורה הטובה ביותר, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי. במסגרת איתור ראיות, כדאי להתחקות גם אחר רכוש, זכויות וכספים הנמצאים מחוץ "לשדה הראיה הרגיל" וזאת משום שאחד האלמנטים החשובים ביותר בהליך גירושין הינו איזון משאבים וחלוקת רכוש. לדוגמא, אם האישה לא תדע כי לבעל יש חשבון בנק נוסף ובו 100,000 שקלים, סביר להניח שגם בית המשפט לא ידע זאת.
מרוץ הסמכויות - גירושין ודיני משפחה בישראל נתונים לסמכותם הבלעדית של שתי ערכאות מקבילות, בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים. מדובר בשתי ערכאות בעלות גישה שונה אשר בוחנות את הסוגיות המונחות לפתחן מנקודת מבט אחרת. היות והסמכות הינה מקבילה, הערכאה אליה התביעה תוגש לראשונה תהיה ברת סמכות לדון בהליך. אי לכך, מומלץ לבחון מהי הערכאה המתאימה עבורכם מבחינת הגורמים השונים המרכיבים את התיק מחד, ומטרות הליך הגירושין מאידך.
שמרו על דיסקרטיות - הליך גירושין עלול להיות "קשוח" בלשון המעטה. פעמים רבות, כל אחד מהצדדים מבקש "לתפוס" ראיות והוכחות בנוגע לצד השני. למשל, הוכחת בגידה או הברחת נכסים. אי לכך, במידה ואתם מצויים לקראת הליך גירושין, חשוב לשמור על דיסקרטיות ככל הניתן ולא לפזר מידע לגורמים שלישיים. עורכי דין מסבירים ללקוחות פעמים רבות (ולא רק בדיני משפחה) כי סייג לחוכמה - שתיקה. ככל שתנדבו פחות מידע, כך יהיה לכם קל יותר להגן על האינטרסים שלכם.
מקצועיות לפני רגשנות - הליך גירושין טומן בחובו רגשות רבים. עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר גם במהלך משפטי קר אשר יכול להשפיע על עתידם של בני הזוג וילדיהם. חשוב להימנע כמה שיותר מ"נפילות" רגשיות ולהתמודד נכוחה מול המציאות כמות שהיא. רגשנות עלולה להיות פתח לסחטנות.
גירושין בהסכמה - זוגות רבים פונים להליך של גירושין בהסכמה. ישנן מספר דרכים אשר מאפשרות להגיע לגירושין אלה וחשוב להדגיש כי הם טומנים בחובם יתרונות רבים. מדובר למעשה בגירושין שנעשים במסגרת הסכם גירושין המובא לאישורו של בית המשפט כחוזה שלם ומלא. הסכם זה יכול לכלול את כל הסוגיות הקשורות בפרידה, לרבות עניינים הנוגעים לילדים. בית המשפט איננו חותמת גומי לאישור הסכמי גירושין, אך ככל שההסכם הוגן וצודק, סביר להניח שהוא יאושר כדין. מרגע שהסכם גירושין מאושר, הוא נחשב כפסק דין לכל דבר ועניין. הסכמי גירושין מאפשרים לצדדים להתדיין ללא כפיפות ל"כללים משפטיים יבשים" ובכך למצוא פיתרונות יצירתיים שימנעו מהמשפחה להתפרק לאחר הגירושין.