נישואין חד מיניים אינם מוכרים בישראל. אי לכך, בני זוג בני אותו המין אינם יכולים להתחתן במדינה ו/או להיות מוכרים כנשואים בשל חתונה אזרחית במדינה המתירה זוגיות כגון דא. יודגש כי מערכת יחסים חד מינית, לכשעצמה, איננה אסורה בישראל. עם זאת, ההכרה הרשמית בבני הזוג כנשואים טרם הוסדרה מבחינת חקיקתית במדינה.

 

יש לכם שאלה?

פורום זכויות ידועים בציבור והורות משותפת
פורום הסכם גירושין
פורום נישואים אזרחיים | התרת נישואין
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום הסכם ממון


זוגות חד מיניים רבים, אשר מבקשים בכל זאת למסד את הקשר ביניהם בברית נישואין, עושים זאת במדינות בהם העניין מותר. חשוב להדגיש כי נישואין אלה, גם כאשר הם נעשו באורח חוקי במדינה אחרת, אינם נתפסים כחוקיים בישראל. עם זאת, קיימת לבני הזוג אפשרות לרשום עצמם כ"נשואים" במשרד הפנים עם חזרתם ארצה. התרת הרישום עלולה להיות עניין מורכב. פסק דין תקדימי אשר ניתן בבית המשפט לענייני משפחה קובע לראשונה כי במידה ובני זוג חד מיניים מבקשים זאת, ניתן להורות למשרד הפנים לשנות את הרישום.


מדובר כאמור בפסק דין תקדימי אשר ניתן הבוקר (שני, 3.12) בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב. השופט, יחזקאל אליהו, התיר בפסיקתו גירושין של בני זוג חד מיניים אשר נישאו זה לזה בנישואין אזרחיים בקנדה. הבקשה להתיר את הנישואין הוגשה על ידי בני זוג הומוסקסואליים וזאת משום שהחוק הקנדי, אשר תחת שבטו הם התחתנו, איננו מתיר גירושין אלא בכפוף לשהות מסוימת בקנדה טרם ההליך. יודגש כי לאחר שבני הזוג הגיעו לישראל מקנדה, הם נרשמו כנשואים במשרד הפנים. עם זאת, בחלוף מספר שנים, התגלעו סכסוכים בין הצדדים אשר לא הותירו ברירה אלא "לפרק את החבילה".


מכוח פסיקת בג"צ


הצדדים פנו לבית המשפט לענייני משפחה וביקשו ממנו להורות למשרד הפנים למחוק את הרישום "נשוי" בתעודות הזהות שלהם. לטענתם, בעייתם התעוררה לאחר שבית הדין הרבני לא היה יכול לבצע את הגירושין וזאת מחמת אי היכרות במערכת נישואין זו. למעשה, אין כל הליך במדינה, מבחינת דיני המשפחה בישראל, אשר יכול היה למצוא מזור למצוקתם של בעלי הדין.


השופט אליהו התייחס לכך בפסק דינו. המצב המשפטי בישראל איננו מעניק בידיו של השופט את הכלים הנכונים להתמודד עם מצבים כגון דא, כתב השופט, עם זאת נראה כי הבקשה אשר הונחה לפניי על ידי באי כוח הצדדים הינה הגיונית ביותר. אי לכך, בית המשפט קבע כי הוא ממליץ על שינוי הסטאטוס במשרד הפנים. הודגש כי הרישום היה מלכתחילה תולדה של בקשה מצד בני הזוג, וכעת, משהרישום התרוקן מתוכן, לא היה מקום עוד להותירו על כנו.


השופט אליהו הוסיף כי פסיקת בג"צ בנושאים זהים קבעה לא אחת כי הדעת איננה יכולה להסכים עם מצבים בהם בני זוג אשר מפרקים קשר נישואין ומעוניינים לעדכן זאת במשרד הפנים, לא יוכלו לעשות כן. דהיינו, יוותרו כבולים זה לזה ללא כל אפשרות להיחלץ מהמצב המשפטי. בפסק הדין נקבע כי בג"צ כבר הגדיר בעבר את הסיטואציה הנ"ל כ"פגיעה בחירויות הפרט המנוגדת ליסודות השוויון אשר יושבים בבסיס השיטה המשפטית בישראל". לסיכום, בית המשפט קבע כי הוא בוחר לעשות שימוש בסמכות אשר ניתנה לו מכוח החוק ולהורות על התרת הנישואין של הצדדים.