צוואות הדדיות הינן תופעה נפוצה ביותר בשנים האחרונות. יותר ויותר בני זוג מבקשים לערוך ביניהם צוואות משותפות אשר קובעות ירושה הדדית בעת פטירה.
יש לכם שאלה?
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום צוואות ירושות
פורום עיזבון וירושה
פורום התנגדות לצוואה | ביטול צוואה
צוואה זו, בניגוד לצוואות אחרות, נערכת במעמד היורש העיקרי הנהנה ממנה ועוד בחייו. עם זאת, חוק הירושה והפסיקה התירו זה מכבר עריכת צוואות הדדיות שנעשות בהסכמה מלאה.
כאמור, מרבית הצוואות ההדדיות קובעות כי כאשר אחד מבני הזוג ילך לעולמו, בן זוגו יירש את מלוא רכושו. פעמים רבות, צוואה הדדית טומנת בחובה גם הוראות בנוגע לעתיד. לדוגמא, ירושה ראשונה של בן הזוג, וירושה שנייה של כל הילדים באופן שווה. במקרים אלה, הצוואה לא רק מבטיחה את ירושתו של בן הזוג שנותר בחיים, אלא גם את ירושתם של הילדים לאחר שבן הזוג שנותר בחיים יגיע לאחרית ימים. מיותר לציין כי היורשים השניים לא חייבים להיות הילדים והם יכולים להיות מוסד מסוים, חבר משותף וכדומה. זאת כל אימת שבני הזוג מסכימים על התנאים האמורים בצוואה.
צוואה הדדית נועדה להעניק מענה לשני חששות העולים בליבם של הורים. ראשית, הגנה על העיקרון כי הירושה תעבור לילדים גם לאחר פטירת אחד מבני הזוג. עורכי דין העוסקים בתחום נחשפים לא אחת למצבים בהם לאחר פטירת אחד ההורים, ההורה השני נתון להשפעות ומניפולציות מצדם של הילדים באופן כזה אשר גורם לו להסית את הירושה בין יוצאי חלציו השונים. צוואה הדדית קובעת למעשה כי היורשים נקבעים ביחד, על ידי בני הזוג, ולא נתונים להשפעות של בעלי אינטרסים למיניהם.
שינוי צוואה הדדית, האם ניתן?
נשאלת אפוא השאלה, האם ניתן לשנות צוואה הדדית. חוק הירושה קובע באופן מפורש כי העיקרון החשוב ביותר מבחינת פרשנות צוואות הינו - עיקרון רצון המת. מדובר בעיקרון חשוב מאין כמוהו. למשל, פעמים רבות צוואות מבוטלות לא בגלל שהן לא נערכו כראוי אלא רק בשל חשש כי המצווה היה נתון תחת השפעה בלתי הוגנת של מאן דהו. דוגמא נוספת - מה עושים כאשר אחד הילדים מתחיל להתנכל באופן קשה ביותר להורה שנותר בחיים, אך הוא עדיין זכאי לירושתו של האחרון מכוחה של צוואה הדדית?
ובכן, ישנם מקרים בהם בן הזוג שנותר בחיים יבקש לשנות את הוראות צוואתו. היות ושינוי צוואה זה מהווה גם שינוי צוואה של בן הזוג אשר הלך לעולמו, ישנם מספר כללים המגבילים את המהלך הנ"ל. בעבר, כללים אלה היו פרי קביעותיהן של ההלכות הפסוקות. לאחרונה, והחל משנת 2005, סעיף 8א לחוק הירושה מסדיר את הסוגיה.
כידוע, אדם יכול לערוך מספר צוואות במהלך חייו. לדוגמא, ייתכן כי אדם יחליט לערוך צוואה לטובת כל ילדיו, ולאחר כמה שנים - בעקבות התנהגותם כלפיו בערוב ימיו - הוא יבחר לשנות את יחסי הירושה בין הילדים. במקרים אלה, צוואה מאוחרת מבטלת באחת את הצוואות שקדמו לה (וזאת כל אימת שהמסמך נערך כדין ולא תחת השפעה בלתי הוגנה וכדומה). מדובר אפוא בכלל יסודי ובסיסי היושב במרכז הכובד של דיני הירושה בישראל. עם זאת, צוואה הדדית איננה צוואה "רגילה". מדובר בצוואה אשר הצד שנותר בחיים הינו רק חצי ממנה. דהיינו, ביטולה יביא למעשה לביטול רצונו של אדם שאיננו יכול להתנגד לכך.
התיקון לחוק הירושה - עושה סדר בדברים
כאמור, סוגיה זו הייתה נתונה תחת ערפל מסוים טרם התיקון לחוק הירושה. בעבר, חוק הירושה התיר לבן הזוג שנותר בחיים לעשות בצוואה כרצונו. הצוואה ההדדית נתפסה כמעין צוואת יורש-אחר-יורש ולא מעבר לכך. כיום, החוק מגביל את יכולתו של בן הזוג שנותר בחיים לערוך שינויים מרחיקי לכת ובלתי מוצדקים בצוואה. על פי סעיף 8א לחוק הירושה, התנאים הקבועים בחוק המתירים שינוי צוואה הדדית הינם:
1. כאשר שני בני הזוג בחיים, בן הזוג אשר מעוניין לבטל את הצוואה צריך למסור הודעה בכתב למצווה השני בעניין זה. לאחר מסירת האישור, צוואות בני הזוג בטלות.
2. במידה ובן הזוג השני נפטר - במקרים בהם מדובר בבן זוג שנותר בחיים ובן זוג שהלך לעולמו, בן הזוג שנותר רשאי לערוך שינויים אך ורק בחלק שלו בצוואה. דהיינו, כל חלק בעיזבון אשר הוא קיבל מבן זוגו, צריך להמשיך ולעמוד בתנאיה של הצוואה הראשונה (להתחלק בין היורשים השניים). במידה והעיזבון חולק זה מכבר, בן הזוג שנותר בחיים יוכל לבטל את הצוואה ההדדית רק בתמורה להשבת הרכוש אשר הוא ירש לפי צוואה זו.
בני זוג רבים ביקשו "לעקוף" את חוק הירושה על ידי קביעה מפורשת בצוואה שאין לשנות את הוראותיה. עם זאת, היות ומדובר בהוראה המנוגדת באופן ישיר וברור לחוק הירושה, בתי המשפט קבעו לא אחת כי דין הוראה כגון דא - להתבטל.