הסדרי ראיה הינם סוגיה אשר מהווה חלק בלתי נפרד מהליכים הנוגעים למשמורת ילדים. פעמים רבות, סוגיה זו תזכה להכרעה במקביל וביחד עם תביעת המשמורת. עם זאת, ישנם מקרים בהם הסדרי הראיה לכשעצמם יונחו לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. רבות נכתב בספרות המשפטית אודות שאלת הקשר בין ילדים לבין הורים בעת גירושין. על פי רוב, הספרות עוסקת בקשר שבין הילד לבין ההורה המשמורן. דהיינו, נראה כי מערכת היחסים בין הילד לבין ההורה שאינו משמורן זכתה להתעניינות נמוכה יותר מבחינת הספרות המקצועית.

 

יש לכם שאלה?

פורום הסכם גירושין
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום זכויות הגבר | זכויות הגבר במשפחה
פורום בית דין רבני
פורום משמורת | הסדרי ראיה ושהות


בכל הקשור לענייני משמורת ומשמורנות, בית המשפט העליון קבע לא אחת כי העיקרון היחיד אשר צריך להנחות את השופט בבואו לקבל החלטה בנושא הינו - עיקרון טובת הילד. עיקרון זה יוצא מנקודת הנחה כי המשמורת והסדרי הראיה צריכים להיות בהתאם לטובתו של הקטין, וזאת גם כאשר הם לכאורה בניגוד לרצונו. עם זאת, עיקרון טובת הילד איננו עיקרון יחיד שאין בלתו. קביעת משמורת ילדים והסדרי ראיה דורשת גם עמידה על שיקולים עצמאיים נוספים.

 

האב שותה אלכוהול ומשחק פוקר


לעיתים, מונחות לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה תביעות להרחבת הסדרי ראיה. דהיינו, תביעה של ההורה שאינו משמורן להרחיב את הקשר עם הילד במסגרת הסדרי הראיה. במידה והתקשורת בין ההורים תקינה, והם נוהגים זה כלפי זה בהבנה ובבגרות, סביר להניח שלא תהיה בעיה להרחיב את הסדרי הראיה. כמו כן, ברור אפוא כי כאשר ההורה המשמורן מעלה טענות שונות כנגד מסוגלותו ההורית של ההורה שאינו משמורן, הדבר עלול להיות לאחרון לרועץ. להלן דוגמא למקרה שזהו עניינו.


אב גרוש הגיש כנגד אשתו תביעה להרחבת הסדרי הראיה עם בנם המשותף. האם התנגדה להרחבת ההסדר הקיים והעלתה טענות שונות כנגד כשרותו ההורית של האב. בין השאר נטען כי האב "משחק פוקר" ושותה אלכוהול. כמו כן, נרמז גם כי הוא עושה שימוש בסמים.

 

תסקיר חיובי משירותי הרווחה


בית המשפט בחן את טענות הצדדים ודחה אחת לאחת את דבריה של האם. בסופו של היום, הוחלט שלא להיענות לגרסתה ולהרחיב את הסדרי הראיה והלינה של הילד אצל אביו. באשר ל"משחקי הפוקר", בית המשפט קבע כי לא הוכח שהמשחקים הללו פגעו בילד בעת שהוא מגיע לישון אצל אביו. כמו כן, השופט הדגיש כי לא מדובר באדם שהוכח שהוא מכור לקובייה ולקלפים.


השופט, יהורם שקד, קיבל את החלטתו על בסיס תסקיר שירות הרווחה אשר בחן את המשפחה ואת נסיבותיו האישיות של האב. ממצאי התסקיר העלו תמונה שונה לחלוטין מהתמונה שהאישה ביקשה להציג. שירות הרווחה הדגיש דווקא את מסוגלותו ההורית הגבוהה של האב ואת הקשר החם המתקיים בינו לבין בנו. צוין כי האב מנהל חיים תקינים ונורמטיביים לחלוטין, בדירתו יש חדר מיוחד עבור הילד והוא עובד ומתפרנס בכבוד.

 

למעלה מכך, בית המשפט מתח ביקורת על התנהלותה של האם. השופט שקד ציין כי נראה שהאם ביקשה להערים קשיים שלא לצורך על בעלה לשעבר ובכך היא למעשה הביאה לפגיעה בקשר שלו עם בנו. כתולדה מכך, מדובר היה גם בפגיעה בעיקרון טובת הילד שכן הבן בעצמו מעוניין לשהות אצל אביו גם בלינה באמצע שבוע.