הממשלה קיבלה הבוקר (14.10) החלטה כנגד קבלנים המחזיקים קרקעות למגורים מבלי לבנות עליהן. על פי ההחלטה, קבלנים אשר מחזיקים בקרקע למגורים ואינם בונים עליה ישלמו מס נוסף בשיעור של עד 10% בעת מכירת הקרקע. מומחים מעריכים כי עסקינן במס הרתעתי אשר שיעורו יכול להגיע עד כדי מיליוני שקלים באשר לקרקעות באזורים מבוקשים (לדוגמא, במרכז הארץ). מדובר אפוא באישור תיקון לחוק מיסוי מקרקעין אשר נועד להגדיל את בניית הדירות למגורים על ידי הטלת נטל מיסוי על קבלנים "סרבנים".
יש לכם שאלה?
במסגרת הישיבה השבועית של הממשלה, אשר במהלכה התקבלה ההחלטה, נאמר כי קבלנים רבים מחזיקים בקרקעות למגורים מבלי לבנות עליהן וזאת במטרה לשלוט במחירי הדירות. הודגש כי המטרה העיקרית המקופלת בהחלטה הינה לעודד תחרות בשוק הנדל"ן וזאת בהתחשב בעובדה שמדובר בשוק בו ידיים מעטות מחזיקות בקרקעות רבות.
אחת מהמלצותיה העיקריות של וועדת טרכטנברג, שמונתה על ידי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לאחר המחאה החברתית בקיץ 2011, הייתה לפעול באופן רשמי להגדלת היצע הדירות בישראל. בהמלצות דו"ח טרכטנברג נכתב כי יש להכניס תיקוני חקיקה רלבנטיים עד למרץ 2012. כחצי שנה לאחר מכן, התקבלה ההחלטה דנן בנוגע למיסוי קבלנים שאינם בונים על קרקעות מגורים בהחזקתם.
הקבלנים: "מדובר במס הרתעתי שיפגע ברוכשי הדירות"
על פי ההחלטה, יזם אשר מחזיק בקרקע המיועדת לבנייה של למעלה מ-200 יחידות דיור, ויפעל לתחילת בנייה בתוך שלוש שנים, לא ייאלץ לשאת במיסוי החדש. נקבע כי המס בשנה הרביעית יעמוד על 1%, בשנה החמישית על 6%, והחל מהשנה השישית ואילך הקבלן ייאלץ לשלם 10% מס על שווי הקרקע בעת המכירה. זאת ועוד, נקבע כי במידה והקבלן ימשיך להחזיק בקרקע אך יבנה עליה דירות לצורך מכירתן, הוא ישלם החל מהשנה הרביעית מס בשיעור 0.5% בגין ערכה של כל דירה. בשנה החמישית המס בגין מכירת הדירות יעמוד על 3% לדירה, והחל מהשנה השישית ואילך על 6% ממחיר כל דירה בפרויקט. יש להדגיש כי התיקון אושר בממשלה ובוועדת השרים לחקיקה, אך טרם קיבל גם את אישורה של הכנסת. היות והכנסת עומדת להתפזר בקרוב, לקראת הבחירות המתוכננות לינואר 2013, ספק רב אם ההצעה תתגבש כדי חקיקה מחייבת במושב הנוכחי.
מיד לאחר אישור ההחלטה, יצאו כנגדה מספר גורמים בענף הבנייה. נשיא התאחדות בוני הארץ, ניסים בובליל, אמר לאתר "גלובס" כי הממשלה מבקשת למעשה "לפעול תוך כדי מסכת הטעיות ולהטיל מס על ציבור רוכשי הדירות". לדבריו, "מהלכיהם של שר האוצר, יובל שטייניץ, ושל ראש הממשלה, לא גרמו בינתיים אלא לעלייה במחירי הדיור". בובליל רמז כי המס החדש יגולגל לפתחם של רוכשי הדירות וזאת משום שהקבלנים פשוט יעלו את מחירן על הדירות הממוסות. כמו כן, קבלנים נוספים טענו כי דווקא המדינה היא זו אשר מעכבת במרבית המקרים את הבנייה וההתנהלות מול הבירוקרטיה השלטונית היא הגורם הבעייתי בענף.