בניית תוספות בנייה הינה אחת הדרכים המומלצות והטובות ביותר להביא לשדרוג משמעותי באיכות החיים וההנאה מביתכם. כמו כן, מיותר לציין כי תוספות בנייה מביאות באופן כמעט מיידי להעלאת ערכה של הדירה. כיום, נכסים רבים בישראל הינם בעלי פוטנציאל משמעותי ביותר מבחינת תוספות בנייה. עם זאת, בניית תוספות איננה עניין פשוט. לא אחת, בעלי נכסים בישראל מוותרים על תוספות בנייה וזאת בשל ההתנהלות הבירוקרטית ודרך החתחתים המצפה להם בדרך לאישורים המיוחלים. אי לכך, בעלי דירות רבים מוצאים מזור למצוקתם בתוכנית תמ"א 38.
יש לכם שאלה?
תמ"א 38 הינה תוכנית מתאר ארצית אשר מטרתה להביא לחיזוק בתים בישראל ולהכנתם לקראת התמודדות עם רעידות אדמה. במסגרת תמ"א 38, נקבעו הנחיות לשם חיזוק מבנים קיימים על מנת להביא לשיפור עמידותם. הדרך אשר נקבעה בתוכנית הייתה על ידי יצירת מסגרת סטטוטורית שתפקידה לאשר חיזוק מבנים על ידי מתן היתרי בנייה. תמ"א 38 חלה על מבנים אשר נבנו בישראל טרם שנת 1980, ומבנים אשר נבנו לאחר מכן במידה ומהנדס הבניין קובע כי הם לא נבנו לפי ת"י 413.
רעשים ורעידות אדמה עלולים לגרום לנזקים לרכוש ולנפש. לדוגמא, במאי האחרון (2012) נהרגו ברעידת אדמה באיטליה עשרות בני אדם ונזקים כבדים נגרמו למספר ערים בצפון המדינה. אין כל ספק כי רעידת אדמה יכולה לקרות גם בישראל. אי לכך, ועל מנת "להכין תרופה למכה", הממשלה השיקה בשנת 2005 את תוכנית תמ"א 38. היות ובעלי דירות ונכסים אינם ששים להוציא כספים בשיעורים ניכרים על מנת לחזק את בתיהם, המדינה קבעה שורה של תמריצים מבחינת תמ"א 38 אשר אמורים לעודד את בעלי הדירות ללכת בנתיב זה.
תמריצים בתמ"א 38 - גם תוספות בנייה
בין תמריצים אלה נמצאת גם הקלה משמעותית מבחינת תוספות בנייה. על פי רוב, הליכה לפרויקט תמ"א 38 מקפלת בתוכה אפשרות להכניס לבניין תוספות בנייה בעלות נמוכה ביותר (עד אפסית). בדרך כלל, תוספות הבנייה והרחבת הדירות ממומנות על ידי מכירת הדירות החדשות הנבנות על גג הבניין לקבלן. מדובר אפוא בעסקה אשר יש בה רק מרוויחים (win win situation).
מבחינת הקבלן, הוא זוכה להקים דירות נוספות על גג הבניין ולמכור אותן ברווח ניכר. מבחינת בעלי הדירות, הם זוכים להרחיב את דירותיהם ולבנות בהן תוספות בנייה לפי דרישה וצורך. מבחינת המדינה, ניתן לסמן V על בית נוסף אשר הכין את עצמו לקראת רעידת אדמה.
תוספות בנייה אפשריות בתמ"א 38
- תוספת מעלית משוכללת וחדשה לבניין.
- שדרוג משמעותי של מערכת האינטרקום (או התקנת מערכת אינטרקום) ושיפוץ תיבות דואר.
- הקמת מחסנים עבור הדירות.
- שיפוץ חדר המדרגות ו/או הלובי.
- הוספת ממ"ד ו/או חדרים לדירה.
- חידוש ותכנון מעקות, מסתורי כביסה.
- שדרוג והחלפה של תשתיות הבניין (אינסטלציה, התקנת חשמל חכם וכדומה).
- הוספת מקומות חנייה ושיפוץ חדרי אופניים, חדרי מקלט או חדר אשפה.
- שיפוץ ושדרוג חצר הבניין.
- שיפוץ מעטפת הבנייה והוספת טיח דקורטיבי, חיפוי אבן וכדומה.
לסיכום,
במידה ואתם מעוניינים ליהנות מ"נפלאותיה" של תמ"א 38, מומלץ בהחלט לחשוב בכיוון. חשוב לציין כי בתקופה האחרונה המדינה פועלת רבות על מנת "לשווק" את התוכנית בקרב יותר ויותר בעלי דירות. לדוגמא, לאחרונה נכנסה לתוקף גם תמ"א 38/2 המאפשרת הליכה לפרויקט זה על בסיס פינוי-בינוי. דהיינו, על ידי הריסת הבניין על יסודותיו ובניית בניין חדש ונוצץ תחתיו.