תע"א 11324-08
מדען אשר הועסק על ידי חברה לשם פיתוח פטנט בתחום התפקוד המיני לא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים, וזאת לאחר שהאחרון ניסה "לסחוט" את מעסיקתו. על פי פסק הדין, אשר ניתן בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, העובד הפר את הסכם העבודה אשר עליו הוא היה חתום, וזאת כאשר הוא דרש לשפר את תנאי עבודתו כתנאי לחתימה על הפטנט. בית הדין לעבודה קבע כי התנהלותו של המדען במקרה דנן עלתה כדי הפרת משמעת חמורה אשר הצדיקה את שלילת פיצויי הפיטורים במלואם.
יש לכם שאלה?
התובע, מדען במקצועו, הועסק בחברה לפיתוח תרופות בפרויקט לפיתוח פטנט בתחום התפקוד המיני. על פי חוזה העבודה, המדען היה אמור לסייע בפיתוח התרופה, ואז לחתום על רישומה כפטנט בארץ ובחו"ל. עם זאת, כאשר החברה ביקשה לרשום את הפטנט, אשר הזכויות עליו היו נתונות לה מכוח חוזה, המדען סירב לצרף את חתימתו. הדבר פגע באופן משמעותי בחברה וזאת משום שרשויות רישום הפטנטים, במיוחד בארצות הברית, מעניקות משקל רב לחתימת הממציאים.
תירוצים וחוסר תום לב
ה"תירוץ" אשר הוצג על ידי המדען בנוגע לסירוב לחתום על הבקשה היה כי מדען אחר, אשר הועסק לידו, הוצג ב"אופן שקרי" כאחד ממפתחי הפטנט. בעקבות סירובו של התובע לחתום על הבקשה לפטנט, החברה פיטרה אותו מבלי לשלם לו את פיצויי הפיטורים. לאחר הפיטורים, המדען הגיש כנגד החברה את התביעה דנא.
בית הדין לעבודה קבע כי דין התביעה לפיצויי פיטורים להידחות. השופטת, ד"ר אריאלה גילצר-כץ, דחתה את התביעה וזאת משום שהתנהגותו של המדען הוכחה כהתנהגות אשר לא הייתה בשל "נסיבות אתיות" אלא בגין ניסיונו לשפר את תנאיו ו"לדרוש שדרוג חוזה בתנאי לחתימה". דהיינו, נקבע כי התנהלותו עלתה כדי סחיטה של ממש ועל כן החברה שללה בצדק את פיצויי הפיטורים.
השופטת הדגישה כי התובע הפר באופן חמור את חוזה העבודה אשר במסגרתו הוא התחייב לחתום על כל מסמך משפטי בעתיד ולעשות כל אשר יידרש ממנו לשם ההגנה והרישום של הפטנט המדובר. הודגש כי המדען הסכים לחתום בשלב מסוים על הבקשה, וזאת אך ורק בתמורה ל-5% מהרווחים. דהיינו, הוכח הקשר הסיבתי שבין הפרת חוזה העבודה והצבת התנאים החדשים, לבין התנהגותו של המדען וסירובו לחתום על הבקשה. בסופו של היום, המדען חויב בתשלום 9,000 שקלים בגין הוצאות משפט ושכ"ט עורך דין לחברה. כמו כן, נקבע כי יהיה עליו לחתום על כל המסמכים הדרושים לשם קידום הפרויקט.