ת"א 52329-07

 

סכסוכי שכנים בבתים משותפים מגיעים לא אחת לפתחן של הערכאות המשפטיות. פעמים רבות, סכסוכים אלה נוגעים להיקף הרכוש המשותף והצמדתו לדירות השונות בבניין. לדוגמא, למי שייך הגג או למי שייך המרתף. במקרה אשר נדון לאחרונה בבית המשפט השלום בתל אביב, בעלת דירת קרקע בבית משותף ביקשה מהשכנים בבניין שלא לעשות שימוש בגינה המשותפת בה היא בנתה חניה. מנגד, בעלי דירת הגג ביקשו להשתמש בחנייה. בעלת דירת הקרקע טענה כי היא רשאית לעשות שימוש בלעדי בחנייה, באותו האופן בו בעלי דירת הגג עשו שימוש בלעדי בגג כאשר חסמו אותו ובנו עליו יחידת דיור.

 

יש לכם שאלה?

פורום סכסוכי שכנים

פורום בתים משותפים


מדובר בבית משותף ובו ארבע דירות. שתי דירות בקומת הקרקע ושתי דירות בקומה שמעליה. המקרקעין כללו גם (כמובן) חדר מדרגות משותף, חצרות וגגות. בפועל, הדיירים עשו שימוש ייחודי בחלקים השונים של הבית המשותף (והרכוש המשותף). לדוגמא, בעלת דירת הקרקע עשתה בגינה משותפת כבשלה ובנתה במקום חנייה מקורה. מנגד, בעליה של אחת מדירות הגג חסמו את הכניסה לגג ובנו במקום יחידת דיור פרטית עם מרפסת. בשלב מסוים "העסק התפוצץ" והצדדים פנו לבית המשפט.

 

האם ניתן לאשר הצמדת רכוש משותף לדירה בדרך של התנהגות?


בעלת דירת הקרקע הגישה תביעה כנגד בעלי דירות הגג וטענה כי מזה כ-20 שנה (מאז שנת 1992) היא מחזיקה בדירה ובחצר הצמודה לה. במסגרת התביעה, בעלת דירת הקרקע ביקשה מבית המשפט להצהיר כי הזכות לשימוש בחצר נתונה לה בלבד. לטענתה, כאשר הבית המשותף נרכש, בתחילת שנות ה-90, כל הדיירים הגיעו להסכמות באשר לחלוקת הרכוש המשותף. התובעת הוסיפה כי הנתבעים רכשו את דירת הגג לפני כ-8 שנים, ובעת הרכישה היו מודעים להסכמה זו. יתרה מכך, טענה התובעת, "הנתבעים עשו אף הם דין לעצמם כאשר סיפחו לדירתם את הגג הצמוד לה".


בעלי דירת הגג הגישו תביעה נגדית מטעמם. בתביעה זו, הדיירים בקומה העליונה טענו כי הם אינם מוכנים לשימוש הבלעדי בחצר על ידי בעלת דירת הקרקע. הם ביקשו למעשה מבית המשפט להתיר להם להקים חנייה נוספת לצד החנייה הקיימת. לאחר מכן, דיירי הקומה העליונה שינו את בקשתם ועתרו לקביעת שעות לשימוש בחנייה.


בית המשפט קיבל את תביעתה של בעלת דירת הקרקע ודחה את התביעה שכנגד. השופטת, יעל אחימן, מתחה ביקורת על התנהלותם של הדיירים בקומה העליונה וקבעה כי הם אינם יכולים לבקש מבית המשפט להכיר בכלל "שלי שלי, שלך שלי". נקבע כי למרות שעסקינן ברכוש משותף, הרי שבמרוצת השנים ניכר כי הייתה הסכמה בין בעלי הדירות בנכס לגבי הצמדת חלק מהרכוש המשותף באופן ספציפי לדירות מסוימות. השופטת קבעה כי שימוש ברכוש המשותף באופן זה יכול לבוא לידי ביטוי גם בהתנהגות ולא רק על ידי הסכמים בכתב. זאת ועוד, נקבע כי בעלי דירת הגג ידעו על הנוהל ואף פעלו לפיו כאשר חסמו את הגג והקימו עליו יחידת דיור לטובתם האישית.


"בהקשר זה יצוין כי הפתרון של חלוקת הרכוש המשותף בדרך שבו נעשו הדברים בבניין נשוא התובענה, הינה חלוקה מקובלת בבניינים מסוג זה. מיקומו של הבניין בליבה של שכונת מגורים נעימה ויוקרתית ברמת גן מבטיחה כי כל אחד מן הצדדים יפיק הנאה גדולה מרכושו אם רק ישכילו להשכין יחסי שכנות טובים ביניהם", נכתב בפסק הדין.