תע"א 2572/09 | תע"א 2573/09
בתקופות החגים, ובעיקר בחודש אפריל בו חל חג הפסח, רשתות המזון מציעות ללקוחותיהם מבצעים רבים. בשנת 2009, רשת "הריבוע הכחול" הציעה ללקוחותיה מבצע לפיו בעת ביצוע רכישה מעל לסכום מסוים, הלקוח יקבל שובר בסך 25 ₪ אשר הוא יוכל לעשות בו שימוש בקנייה הבאה. השימוש בשוברים הוגבל לשובר אחד בעבור כל 250 ₪ מהקניה הבאה.
יש לכם שאלה?
שתי קופאיות אשר עבדו באחת מחנויות הרשת הפרו את תנאי המבצע ביודעין כאשר אחת מהן הגיעה לערוך קניות במקום. העובדת אשר ביצעה את הקניות הגיעה לקופתה של העובדת השנייה, וזאת כאשר בעגלת הקניות שלה מוצרים המתירים לה לעשות שימוש בארבעה שוברים בלבד. עם זאת, הקנייה התבצעה תוך שימוש ב-17 שוברים. הדברים התגלו ולשתי העובדות נערך בירור משמעתי. בסופו של הבירור, ובעקבות ייעוץ שהעובדות קיבלו מהגורמים במקום ומבני משפחה, הוחלט על חתימה על מכתב התפטרות. האם מכתבי ההתפטרות נחתמו על ידי העובדות תחת לחץ והאם יש לבטלם? סוגיה אשר זהו עניינה הונחה לפתחו של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים.
התנהלות הבירור ועדותו של יו"ר וועד העובדים
במהלך הבירור, הקופאיות הודו בחשדות אשר הופנו כנגדן ואמרו כי הן עשו שימוש שלא כדין בשוברי המבצע, וזאת למרות שהן ידעו את הכללים והחוקים אשר חלו על המבצע הנ"ל. ניתן להבין את התנהלות הבירור המשמעתי, אשר הובילה בסופו של היום להתפטרות העובדות, על בסיס עדותו של יו"ר וועד העובדים שהגיע לבירור בתור נציג הקופאיות. במקום זה יודגש כי העובדות היו בהריון בתקופה המדוברת. דהיינו, חלו מגבלות שונות על פיטוריהן (לדוגמא, צורך לקבל היתר לפיטורים מטעם הממונה על חוק עבודת נשים במשרד התמ"ת).
יו"ר וועד העובדים תיאר את הבירור המשמעתי באופן הבא:
"לאחר שנעשה בירור עם אחת הקופאיות היא התבקשה לצאת החוצה מהחדר. ההחלטה בבירורים משמעתיים מתקבלת שלא בנוכחות העובד. כאשר הבנתי את הלך הרוח ואת הדעות של הנוכחים, וידעתי כי ככל הנראה מדובר בפיטורים ללא פיצויי פיטורים, יצאתי החוצה וביקשתי לעצור את הדיון. ביקשתי לעצור את ההליך ולמנוע מהעובדת ללרוץ ולנסות לקבל את פיצויי הפיטורים אגב זימון ועדה פריטטית וקבלת הסכמת הבוררת. באתי לנוכחים בהצעה - אני אשכנע את העובדת להתפטר ובתמורה תשחררו עבורה את פיצויי הפיטורים. נעניתי בחיוב ויצאתי לדבר עם העובדת. הסברתי לאחרונה שהלך הרוח בבירור הוא שהנהלת החברה תבקש לפטר אותה תוך שלילת 100% מפיצויי הפיטורים בגין פגיעה בטוהר המידות. הוספתי כי ככל הנראה ההנהלה תקבל אישור על הפיטורים ממשרד התמ"ת וזאת על בסיס תקדים שהיה במקום כאשר עובדת בכירה יותר פוטרה בהריון בנסיבות דומות. הסברתי לעובדת שהיא תוכל להתפטר ובכך להציל את פיצויי הפיטורים. שאלתי אם היא מסכימה ולא הפעלתי כל לחץ היות והייתי הנציג שלה בבירור".
בית הדין קובע - "העובדות התפטרו מרצון"
יש להדגיש כי דבריו של יו"ר וועד העובדים לא נאמרו בחלל הריק וההסכם הקיבוצי החל על העובדים במקום מתיר פיטורין מחמת מעילה או מעשה פלילי ללא תשלום פיצויי פיטורים ו/או הודעה מוקדמת. בסופו של היום, התובעות הגישו מכתבי התפטרות ובמקביל פיצויי הפיטורים שולמו להן במלואם. במסגרת התביעה בבית הדין לעבודה, התובעות טענו כי הן לא התפטרו אלא פוטרו בעת שהן בהריון, וזאת במסווה של פיטורין. צוין כי במכתבי ההתפטרות, אשר נכתבו ונחתמו על ידי העובדות, סיבת ההתפטרות הייתה – "מסיבות אישיות". יש להדגיש כי התובעות הודו שהן התייעצו עם בעליהן ועם בני משפחה בטרם הן הגישו את מכתבי ההתפטרות. כמו כן, העובדות אף אמרו כי הן קיבלו את ההחלטה בעצמן וללא לחץ. בסופו של היום, בית הדין לעבודה קבע כי ההתפטרות הייתה תקפה והעובדות קיבלו את ההחלטה מרצון ולא מדובר בפיטורים סמויים.