במסגרת דיון בנוגע לאלימות במשפחה במגזר הבדואי, אשר נערך בוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת, הוצגו נתונים קשים בעניין מצבן של הנשים הבדואיות. מדובר בשורה ארוכה של היבטים מפלים כגון נישואין בכפייה, אלימות פיסית, אלימות מילולית, רצח על כבוד המשפחה ועוד.
יש לכם שאלה?
עמותת איתך-מעכי (עמותה אשר הוקמה על ידי קבוצת משפטניות בשנת 2001 ואשר שמה לעצמה למטרה לקדם צדק חברתי לנשים), הציגה בפני הוועדה נתונים בנוגע לאלימות בחברה הבדואית כלפי נשים. על פי מחקר שערכה העמותה לפני כשנתיים, 90% מהנשים הבדואיות אשר טענו כי הן סבלו מאלימות במשפחה, העידו כי האלימות בוצעה בפרסיה. כמו כן, 67% מהנשאלות הסבירו כי הן לא התלוננו על האלימות וזאת בשל חשש מפני ניכור חברתי ואובדן התמיכה המשפחתית.
בעמותת איתך-מעכי טוענים כי אלימות כלפי נשים במגזר הבדואי (בין אם מדובר באלימות מילולית ובין אם עסקינן באלימות פיסית של ממש) הינה מנת חלקן של לא פחות מ-85% (!) מהנשים במגזר. לא זו אף זו, בעמותה מסבירים כי בעקבות "קשר השתיקה" בנושא, נשים רבות סירבו להתראיין למחקר.
לא מתלוננות ושומרות על "קשר שתיקה"
באשר להגשת תלונה בנוגע לאלימות, נשים בדואיות רבות העידו כי הגשתה של התלונה נעשת רק לאחר ש"הגיעו מים עד נפש" ובעקבות שנים ארוכות של התעללות קשה. כמו כן, ביקורת נמתחה בעניין גם על הרשויות ונטען כי נשים רבות אשר התלוננו על האלימות כלפיהן אמרו כי הן לא היו מרוצות מהתוצאות של הצעד הנואש ו/או הנועז בו נקטו. הודגש כי קיימת בעיה של ממש בתחנות המשטרה בכוח אדם הדובר את השפה הערבית. לדוגמא, פעמים רבות, החוקרת המשטרתית אינה דוברת את השפה והמתרגם הינו אדם ערבי מבוגר אשר לא מעודד את הנשים להתלונן. בעמותה הוסיפו כי בעיות דומות ניתן למצוא כיום גם בשירותי הרווחה כאשר גם שם קיימת נציגות דלה של עובדות סוציאליות דוברות ערבית.
יוזם הדיון, ח"כ לוין: "מחובתה של המדינה לדאוג לנשים הבדואיות"
יוזם הדיון, ח"כ יריב לוין (ליכוד), אמר במהלך הדיון כי "קשר השתיקה נובע מכך שמדובר בנושא אשר קל באופן מטריד לקבור אותו בחצר האחורית. מדינת ישראל איננה יכולה להחליט כי ישנן תופעות אשר היא מתעלמת מהן ואשר אין בכוונתה לפתור. המדינה הפרה למעשה את חובתה לדאוג לנשים הבדואיות לאורח חיים תקין". לוין הוסיף כי התנהלות המדינה כלפי המגזר הבדואי מתחילה בהעדר שמירה על הסדר הציבורי, ממשיכה עם ויתור בסוגיות מקרקעין (כגון ארנונה, פלישה, היתרי בניה וכדומה), ומגיעה בסופו של היום לשתיקה באשר לאפלייה חמורה של נשים.
ח"כ ניסים זאב (ש"ס) הצטרף לדבריו של עמיתו ואמר "לא מדובר במערב הפרוע. במדינה יש חוק אשר אוסר על נישואי פוליגמיה אך במגזר הבדואי בוחרים שלא להכיר בחוק הנ"ל. חשוב לדאוג כי לנשים הבדואיות תהינה כתובות ואסור שתלונותיהן תשמשנה כבומרנג כנגדן".
יו"ר הוועדה, ציפי חוטובלי: "המערך המטפל בנשים הבדואיות מנותק מהמציאות ומרחף"
יו"ר הוועדה, ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד) אמרה כי בכוונתה לפנות לשר לביטחון פנים בבקשה לפעול למען מהלך גיוס של חוקרות בדואיות ולבדוק כיצד יהיה אפשר להסיר חסמים שונים כגון תנאי הכשרה וקריטריונים לא מתאימים. חוטובלי הוסיפה ומתחה ביקורת על המערך הקיים מבחינת הטיפול בתלונות האישה הבדואית והגדירה אותו "מנותק מהמציאות ומרחף".