ע"ע 207/08


בזמן שישראל והרשות הפלשתינאית מנהלות מגעים ומאבקים מזוינים האחת עם השנייה, אזרחים רבים משני הצדדים עובדים זה עם זה במסגרות שונות. לא אחת, עבודתם של הצדדים נאלצת להסתיים וזאת מחמת מצב ביטחוני, מכשולים בירוקרטים וכדומה. האם פועלים פלשתינאים, אשר הועסקו באזור התעשייה ארז עד שעבודתם הופסקה על רקע המצב הביטחוני ערב ביצוע תוכנית ההתנתקות, יהיו זכאים לפיצויים? בית הדין הארצי לעבודה קבע כי יש לענות על שאלה זו בחיוב.

 

יש לכם שאלה?

פורום פיצויי פיטורים

פורום זכויות מעסיקים

פורום חוזה עבודה

פורום זכויות עובדים


בית הדין הארצי קבע כי המעסיקה הישראלית, אשר העסיקה את הפלשתינאים באזור התעשייה ארז, תשלם לאחרונים פיצויי פיטורים בגין הפסקת עבודתם בסמוך למועד ההתנתקות מעזה וגוש קטיף. הנתבעת, חברה ישראלית הנמצאת בפירוק, ייצרה במפעל באזור התעשייה ארז חממות. במפעל הועסקו כ-140 עובדים, כולם מרצועת עזה. בשנת 2004 החלה התדרדרות של ממש במצב הביטחוני בדרום והוטלו על הרצועה סגרים שונים אשר מנעו את כניסתם של הפועלים הפלשתינאים לשטח ישראל. בשלב מסוים, ביוני 2004, הצבא אישר לנתבעת להעסיק 20 עובדים בלבד. הנתבעת בחרה שלא להעסיק פועלים פלשתינאים והעסיקה עובדים ישראלים תחתם.


בית הדין הארצי בחן את ההסדר השיפוטי אשר חל המקום וקבע כי יש להתאים את זכויותיהם של הפועלים הפלשתינאים לדיני העבודה המצריים. השופטת, סיגל דוידוב-מוטולה, קבעה בפסק דינה כי העובדים דנן זכאים לפיצויי פיטורים למרות שעבודתם הופסקה שלא ברצון המעסיק אלא בעיקר בעקבות המצב הביטחוני.


"יחסי העבודה בין הצדדים הסתיימו הלכה למעשה כתוצאה מהחלטתה של החברה אשר התקבלה במסגרת חודש הפעיל בעקבות החשש בנוגע להמשך פעילותו של אזור התעשייה ארז", נכתב בפסק הדין, "אי לכך, גם אם החברה הנתבעת נאלצה בלית ברירה לבצע שינוי ארגוני, לא פקעה זכותם של הפועלים הפלשתינאים לפיצויי פיטורים".

 

השופטת הוסיפה כי החברה בחרה בשלב מסוים להחליף את כל העובדים הפלשתינאים בעובדים ישראלים, ללא תלות בסגר אשר הוטל על הרצועה, וזאת בתור פיתרון ומדיניות. לא זו אף זו, בסופו של היום, הוחלט להעביר את כל פועלו של המפעל לסין ולסגור את המפעל בארץ. למעשה, נקבע כי החברה ביצעה כלפי המשיבים אקט של פיטורים וזאת כאשר היא בחרה להזמין עובדים אחרים, גם כאשר הייתה בידה "מכסת היתרים מצומצמת".