עפ"א 45773-05-11 + עפ"א 40692-05-11 + עפ"א 14602-05-11
בית המשפט המחוזי מרכז אישר קנסות גבוהים במיוחד אשר הוטלו על גן האירועים במזכרת בתיה שהפעיל עסק שלא כדין על קרקע חקלאית. מדובר למעשה באישור קנס בסך כשני מיליון שקלים אשר הוטל על גן האירועים בבית משפט השלום. בעל הקרקע נקנס בחצי מיליון שקלים ובעל הגן ב-750,000 שקלים. על פי כתב האישום, גן האירועים פעל במקום במשך כתשע שנים, וזאת כאשר הוא ממוקם על קרקע חקלאית. זאת ועוד, המדינה טענה כי מאז 2003 פעל הגן בניגוד לצו אשר הוצא כנגדו.
יש לכם שאלה?
הגן ובעליו הודו בשימוש במקרקעין ללא היתר ובנייה ללא היתר. בית המשפט קבע, עם זאת, כי המדינה לא הוכיחה את מסירת הצווים לנאשמים אלה ועל כן יש לזכותם מעבירות של הפרת צו. הנאשמים הורשעו, כאמור, בעבירות בנייה ושימוש. בעל הקרקע הורשע גם בעבירת הפרת צו.
בית המשפט דחה את ערעורה של המדינה כנגד זיכויים של בעל האולם והאולם מעבירות הפרת הצו. כמו כן, הקנס אשר הוטל על בעל האולם בבית משפט קמא, ואשר עמד על מיליון שקלים, הופחת במחוזי ל-750,000 שקלים "בלבד". בית המשפט השלום הטיל על בעל האולם עונש מאסר על תנאי למשך 27 שנים במידה והאחרון לא ישלם את הקנס אשר הוטל עליו. כמו כן, על בעל הקרקע הוטל מאסר על תנאי בגין עילה דומה למשך 13.5 שנים. בית המשפט קבע כי יש להפחית את המאסר על תנאי ל-3 שנים, כפי שקובע המקסימום בחוק.
"נעשה עם הנאשמים חסד"
בנוגע לגובה הקנסות, השופט קבע כי החוק מאפשר הטלת קנסות בגובה של עד כפליים משוויה של הבניה ללא היתר. במקרה דנן, המדינה הציגה חוות דעת של שמאי מקרקעין מטעמה ולפיה מדובר בבניינים השווים בסך הכולל כ-4.5 מיליון שקלים. אי לכך, בית המשפט ציין כי באופן עקרוני היה ניתן להטיל על הנאשמים קנסות בסך 9 מיליון שקלים. זאת ועוד, השופט הוסיף כי החוק מאפשר הטלת קנסות על כל פריט בכתב האישום ובכך היה ניתן להגיע לקנסות של עד 27 מיליון שקלים. למעשה, השופט קבע כי בית משפט קמא לא גזר על הנאשמים קנסות כבדים אלא אף "נעשה עימם חסד".
השטח המדובר כלל שורה של מבנים ושטחי חניה בגודל של עשרה דונמים. השופט לא "התרשם" מהשיקולים לקולא אשר הנאשמים ניסו להציג. בפסק הדין צוין כי נימוקים אישיים אינם נהנים ממשקל רב כאשר עסקינן בעבירות פליליות כלכליות שמטרתן רווחים כספיים. אין זו הפעם הראשונה בה גן אירועים במזכרת בתיה נענש על הפעלתו על קרקע חקלאית. לפני כשנתיים, בנובמבר 2009, בית המשפט בפתח תקווה גזר שנת מאסר בפועל על שני שותפים אשר הפעילו גן אירועים במושב ללא היתר. במקרה זה, הוטל על כל אחד מהבעלים קנס בסך 75,000 שקלים, ועל האולם קנס בגובה רבע מיליון שקלים.