גירושין אינם עניין פשוט והדברים עלולים להסתבך כאשר קשורים בהם גם ילדים משותפים. זוגות רבים אינם משכילים "להתעלות" מעל הריב ביניהם והמחלוקות השונות גורמות לעירוב הילדים בפרידה.
יש לכם שאלה?
אחת מזירות המאבק "הפופולאריות" בעניין זה הינה המשמורת והסדרי הראיה. במקרה של גירושין עם ילדים, ההורים יכולים לפנות להליכי גירושין בהסכמה (על ידי הסכם גירושין), או להליכי גירושין משפטיים. בכל הנוגע לילדים, ניתן לקבוע הסדרי ראיה ומשמורת במסגרת הסכמי גירושין וניתן להניח את ההחלטה לפתחו של בית המשפט.
הסדרי ראיה מושפעים לא אחת מגילם של הילדים, מקום מגוריהם של ההורים, הקשר בין הילדים להוריהם וכדומה. על פי רוב, המשמורת נקבעת באופן הבא – משמרות בלעדית לאם והסדרי ראיה לאב. הסדרי הראיה "הקלאסיים" הינם הסדרים בהיקף של פעמיים בשבוע וכל סוף שבוע שני. עם זאת, בתי המשפט (וההורים) יכולים לחרוג מהסדרים אלו על ידי הרחבתם או צמצומם בהתאם לנסיבות המקרה הספציפיות. בין אם הסדרי הראיה והמשמורת נקבעו במסגרת הסכם גירושין, ובין אם ניתנה החלטה בעניין על ידי בית המשפט, מדובר בפסק דין אשר חובה לקיימו. מהי אפוא הפרה של הסדרי הראיה, ומהן השלכותיה?
האב מפר את הסדרי הראיה
ראשית, יש להבדיל בין הסדרי ראיה המופרים על ידי האב, לבין הסדרי ראיה המופרים על ידי האם. היות והסדרי הראיה נמצאים למעשה בשליטתו של האב (שכן האם אינה יכולה להפר משמורת בלעדית על ידי נטישת הילדים וכדומה), נשים רבות מוצאות עצמן "אובדות עצה" מול אבות אשר אינם מקיימים את הסדרי הראיה כנדרש. מיותר לציין כי אי קיום הסדרי ראיה על ידי האב עלול להיות בעל השלכות של ממש על הילדים (אשר ממתינים לשווא לאב שיגיע).
הפרת הסדרי הראיה מצד האב יכולה לבוא לידי ביטוי גם בנטילת הילדים מעבר לזמן הקבוע (לדוגמא, במקום להחזיר את הילד בצהריים, האב מחזיר אותו בשעת לילה מאוחרת). במידה והאב מפר את הסדרי הראיה, האם יכולה לנקוט במספר צעדים. ראשית, היא כמובן יכולה להתריע בפניו, אם באופן עצמאי ואם על ידי עורך דין מטעמה. כמו כן, האם פתוחה בפניה מספר דרכים:
- תלונה במשטרה – האם יכולה לפנות למשטרה ולטעון כי האב מפר את הסדרי הראיה ומעשיו הפליליים מצדיקים את זימונו לתחנה. מדובר בדרך כלל במקרים בהם האב איננו מחזיר את הילדים בזמן לפי הסדרי הראיה או לוקח אותם מחוץ לתחום הקבוע. במקרים אלה, המשטרה יכולה לסייע בידה של האם להשיב את הילדים לחזקתה. כמו כן, המשטרה יכולה להזהיר את האב מפני הפרת הסדרי הראיה בעתיד ובמקרים חמורים להפנותו למרכז לאלימות במשפחה או להגיש כנגדו כתב אישום.
- בקשה להטלת סנקציות כלכליות על האב בגין הפרת הסדרי הראיה - בקשה זו מבוססת על כך שלאם נגרמו נזקים כספיים שונים בגין הפרת הסדרי הראיה. לדוגמא, ויתור על עבודה ביום מסוים, צורך למצוא "בייביסיטר", הוצאות שונות על הילדים (לדוגמא, ארוחה נוספת בסופשבוע אשר לא תוכננה מראש) וכדומה.
- בקשה להורות על צמצום הסדרי הראיה - בבקשה זו מקופלים מספר היבטים. ראשית, האם טוענת כי הפרת הסדרי הראיה על ידי האב פוגעת בה אך בעיקר בילדים. שנית, צמצום הסדרי הראיה נועד להפחית את המקרים של הפרתם למינימום האפשרי.
- בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט - בבקשה כגון דא טוענת האם כי יש להטיל על האב קנס בכל פעם בה הוא מפר את הסדרי הראיה. בקשה זו יכולה להתאים דווקא למקרים בהם ההפרות באות לידי ביטוי באי החזרת הילדים וכדומה.
האם מפרה את הסדרי הראיה
הסדרי ראיה לא חייבים להיות מופרים רק על ידי האב. לעיתים, הצד אשר מפר את ההסדרים הוא לא אחר מאשר האם המשמורנית. יצוין כי האם, אשר מחזיקה לרוב בילדים במשמורתה, אוחזת לא אחת בכוח רב מבחינת ההשפעה על הילדים והחלטה על עתידם. אמהות רבות מפרות את הסדרי הראיה ולא מאפשרות לאב לקיים את ההסדרים כהלכתם, וזאת חרף פסק דין המחייב אותן לעשות כן. דוגמא לכך יכולה להיות הימנעות מהעברת הילד לאב בזמן הסדרי הראיה (בטענות שונות כגון – "הילד הלך לחבר", "הילד חולה" וכדומה), הסתה של הילדים כנגד האב ודחיקתם לסרב לפוגשו וכדומה.
אבות יכולים להתמודד עם הפרת הסדרי ראיה במספר דרכים. ראשית, ובדומה לנשים, גם האבות יכולים לפנות לאם באופן עצמאי או באמצעות עורך דין מטעמם, ולהתריע בגין ההפרה המדוברת. כמו כן, אב אשר סובל מהפרת הסדרי ראיה על ידי גרושתו יכול להגיש בקשות כגון:
- פניה למשטרה – האב יכול להגיש תלונה במשטרה כנגד האם בגין הפרת הסדרי הראיה. הגשת התלונה תיעשה בהתאם להצגת פסק הדין אשר ניתן בעניין הסדרי הראיה בבית המשפט (או בבית הדין הרבני). יודגש כי יש להציג מסמכים אלה עם חותמת נאמן למקור. במקרה זה, המשטרה יכולה להורות על זימון האם לחקירה וכן על הפניית הצדדים למרכז לטיפול באלימות במשפחה. כמו כן, המשטרה יכולה להזהיר את האם מפני הפרת הסדרי הראיה בעתיד ואף להגיש כנגד האחרונה כתב אישום.
- פניה לפקידת הסעד – אב אשר סובל מהפרת הסדרי ראיה מצד גרושתו רשאי לפנות לפקידת הסעד בעניין זה. בבקשה זו יכול האב לדרוש מפקידת הסעד לסייע לו לאכוף את הסדרי הראיה ולהזהיר את האם כי אי קיום ההסדרים כסדרם תביא להגשת תביעה בבית המשפט או להגשת תלונה במשטרה.
- בקשה לבית המשפט - האב רשאי להגיש בקשה לבית המשפט ובה עתירה לחייב את האם לפצותו בגין הפרת הסדרי הראיה. כמו כן, האב יכול לבקש מבית המשפט להטיל על האם סנקציה כלכלית בגין הפרת הסדרי הראיה או לדרוש תשלום פיצויים מכוח ביזיון בית המשפט והפרת פסק הדין.
- תביעת משמורת – במקרים קיצוניים וחריגים במיוחד, האב רשאי להגיש לבית המשפט תביעה להעברת המשמורת לחזקתו. יצוין כי בתי המשפט לא נוטים בנקל לקבל תביעות משמורת חדשות, ולו בגין הנזק אשר עלול להיגרם לקטינים כתוצאה מהעברתם בשל תביעה בין הוריהם. עם זאת, אין ספק כי ישנם מקרים בהם לא נותרת בידיו של האב כל דרך אלא להגיש תביעה כגון דא.
דוגמאות מהפסיקה
בדומה לסוגיות אחרות הנוגעות ליחסים שבין בני משפחה, קל וחומר כאשר עסקינן בילדים וקטינים, כל מקרה שונה ממשנהו ובתי המשפט בוחנים כל מחלוקת לגופה ובהתאם לנסיבותיה. לדוגמא, במקרה בו אב נמנע מלקיים את הסדרי הראיה, בית המשפט לענייני משפחה פסק כי בכל פעם שהאחרון לא יקיים את הסדרי הראיה, יהיה עליו לשלם לגרושתו 2,000 שקלים. במקרה אחר, בית המשפט פסק כי אם אשר תמנע את הסדרי הראיה מאבי ילדיה תשלם בכל פעם כזו 1,500 שקלים לגרוש. קנסות על האם קוזזו בפסיקות שונות ממזונות המגיעים לאם מבעלה לשעבר.