לעיתים, גם עובדים אשר מתפטרים מעבודתם זכאים לפיצויי פיטורים. זכות זו צומחת לעובד מתפטר, בין השאר, כאשר האחרון מסיים את יחסי העבודה מחמת הרעת תנאים מוחשית. מדובר אפוא במקרה בו העובד טוען כי בשל הרעה בתנאי עבודתו, ואי מתן מענה לעניין מצד המעסיק, לא נותרה לו כל ברירה אלא להתפטר. אחת הסיבות הידועות לעניין זה הינה פגיעה בשכר. להלן דוגמא למקרה בו שכרו של עובד נשחק, בגין היחלשות הדולר, וזאת משום שהשכר הוצמד לדולר בתקופה בה הדולר נחלש עד מאד. העובד ביקש כי המעסיק יתקן את העוול, ומשנענה בשלילה – התפטר והגיש תביעה לפיצויי פיטורים.
יש לכם שאלה?
במשך 10 שנים הועסק התובע בשגרירות צ'ילה בישראל בתור נהגו של השגריר. בין השגרירות לבין התובע נחתמו לאורך השנים חוזי עבודה בספרדית, זהים בנוסחם, אשר קבעו את תנאי השכר ותנאי ההעסקה. ההסכם האחרון נחתם בשנת 2007, כשנה וחצי לפני התפטרותו של התובע,
בהסכם זה נקבע כי שכרו יעמוד על 1,290$ ברוטו. שכרו של התובע שולם לו בדולרים מדי חודש, והוא המיר אותו לשקלים. בהסכם נקבע כי היקף עבודתו של התובע יעמוד על 45 שעות שבועיות וכל המיסים וההיטלים אשר בהם השכר מחויב על פי חוק ינוכו על חשבון העובד והאחריות איננה מוטלת בעניין זה על השגרירות. בשנים האחרונות, בשל הירידה בערך הדולר, נשחק באופן משמעותי שכרו של התובע. האחרון פנה למנכ"ל השגרירות בעניין ולאחר שפנייתו העלה חרס, התפטר מעבודתו. האם מדובר בהתפטרות מחמת הרעת תנאים מוחשית? בית הדין לעבודה קבע שיש לענות על שאלה זו בחיוב.
השכר ירד ב-30%
בית הדין בחן את העובדות אשר לא היו שנויות במחלוקת וקבע כי שכרו השקלי של התובע ירד ב-30% בשנתיים האחרונות בגין היחלשות הדולר. בפסק הדין נדחתה טענתה של השגרירות כי ירידות שער הדולר בשנתיים האחרונות אוזנו על ידי בחינת שכרו של התובע בשנים עברו, בהן הדולר עלה באופן משמעותי יותר מאשר תוספת היוקר במשק. "אין חולק כי החל משנת 2005 ירדו שערי הדולר בשיעור ניכר", כתבה השופטת בפסק הדין, "לשם ההשוואה, בדצמבר 2005 שכרו של התובע הסתכם ב-5,641 ₪ ואילו בסוף שנת 2007 פחת שכרו ל-3,871 ₪ בלבד".
השופטת הוסיפה כי היות והנתבעת קיבלה על עצמה את החוק הישראלי בנוגע להעסקת עובדים, והיות והיה ברור לה כי השכר אשר משולם לעובד בדולרים מומר מדי חודש לשקלים, הייתה עליה האחריות לשמור על רמת שכרו של העובד. "השגרירות לא הייתה יכולה לצאת ידי חובתה בכך שקבע כי השכר שולם בהתאם למטבע הדולרי", נכתב בפסק הדין, "הטענה כי בתקופות מסוימות התובע נהנה מהצמדת שכרו לדולר אינה יכולה להכשיר את הפגיעה הקשה בשכרו עם היחלשות המטבע האמריקני בשנתיים האחרונות".