המפקחת על רישום המקרקעין בנתניה קיבלה תביעה של דיירים בבניין מגורים ובו שישה דיירים, כנגד דיירת סרבנית אשר לא הסכימה לחתום על עריכת תמ"א 38 בנכס. הדיירים פנו למפקחת, וזאת לאחר שלטענתם הם קידמו פרויקט תמ"א 38 אך הדיירת הנ"ל סירבה לחתום על ההסכם.
יש לכם שאלה?
הדיירת טענה כי היא מיאנה לחתום על ההסכם לפרויקט לחיזוק הבניין מפני רעידות אדמה וזאת משום שהנכס איננו זקוק לחיזוק היות ויש בו מקלט. כמו כן, הדיירת הוסיפה כי בשל מצבה הבריאותי היא רכשה את הדירה בקומה העליונה, והצבת דירות מעליה עלולה לפגוע בבריאותה (בשל "התקררות" הנכס עם הוספת קומות על הגג). כמו כן, נטען על ידה כי היא מחזיקה בזכות ראשונים לבנות חדר על הגג, ועריכת הפרויקט תמנע ממנה זכות זו.
המפקחת דוחה את סרבנות הדיירת
המפקחת על רישום המקרקעין בחנה את הראיות והעדויות שהוצגו בפניה וקבעה כי דין טענות הדיירים להתקבל. בהחלטתה, ציינה המפקחת, כי חששותיה של הדיירת הסרבנית נבעו בעיקר מכך שהיא סבורה כי ערך הנכס ירד לאחר תמ"א 38 בבניין. המפקחת הוסיפה כי מדובר בשיקולי סרבנות אשר אינם ראויים.
בנוגע לזכות הראשונים, צוין כי מדובר בגג אשר הינה חלק מן הרכוש המשותף ועל כן אין לדיירת זכות ראשונים לבנות עליו חדר בבעלותה. גם טענותיה של הדיירת בנוגע ל"פגיעה במצבה הבריאותי" נפלו על אוזניים ערלות. ראשית, השופטת קבעה כי פגיעה כאמור לא הוכחה על ידי הדיירת. שנית, צוין כי גם אם הדיירת הייתה זקוקה ל"דירה חמה בשל מצבה הבריאותי", שיקוליהם של שאר הדיירים היו עדיין גוברים על שיקול זה.
בסופו של היום, הפרויקט אושר והדיירת הסרבנית חויבה בתשלום 9,000 שקלים לדיירים בגין הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד. יצוין כי בשנים האחרונות הוטלו קנסות משמעותיים על דיירים סרבניים בפרויקטים של פינוי בינוי וכעת ניכר כי המגמה "מחלחלת" גם לתמ"א 38. חשוב לציין כי כמעט תמיד יגבר האינטרס הציבורי של חיזוק המבנה מפני רעידות אדמה על פני שיקולים פרטניים של דייר זה או אחר אשר איננו מוכן לחתום על ההסכם. המפקחת ציינה בפסק הדין כי אין להסתפק בסנקציה הכספית ויש לאכוף את ביצוע הפרויקט במקום.
עודכן ב: 17/10/2011