בית הדין הארצי לעבודה קבע כי פיטורי הגננות הותיקות ברשת החינוך של אגודת ישראל, כאשר הן בשנות ה-50 וה-60 לחייהן, מהווה אפליה בעבודה. בפסק הדין בארצי אושר למעשה פסק דינו של בית דין קמא אשר קבע כי עסקינן באפליה מחמת גיל במקום העבודה. בית הדין קבע כי הגננות זכאיות לתבוע באופן עצמאי את שכרן לפי תנאי השכר של עובדי הוראה המועסקים במוסדות רשמיים.

 

יש לכם שאלה?

פורום שוויון הזדמנויות בעבודה

פורום זכויות נשים בעבודה

פורום פיצויי פיטורים

פורום בית הדין לעבודה


הפרשה הנ"ל, אשר צברה הדים של ממש בתקשורת הישראלי בכלל, ובמגזר החרדי בפרט, החלה עם קשיים כלכליים אליהם נקלעה רשת הגנים של אגודת ישראל. בעקבות המשבר הכספי, הרשת הגיעה עם המדינה להסכם וגיבשה תוכנית הבראה. הרשת טענה כי במסגרת תוכנית ההבראה היא "נאלצה" לוותר על שירותיהן של הגננות הותיקות, אשר צברו 25 שנות ותק ויותר, וזאת בשל משכורתן הגבוהה.

 

הגננות התנגדו לפיטוריהן וטענו כי המהלך נעשה ללא שימוע ותוך שהן מופלות לרעה מחמת גילן. כמו כן, הגננות טענו כי קיימת להן זכות עצמאית להגיש תביעה להשלמת שכרן על פי השכר המגיע להן, לטענתן, לפי עובדי הוראה במוסדות רשמיים.

 

מדובר באפליה


בית הדין האזורי לעבודה קבע כי יש לקבל את התביעה. רשת הגנים ערערה על פסק הדין לבית הדין הארצי. עם זאת, גם בערכאה הגבוהה לא ליקקה הרשת דבש. בית הדין הארצי קבע כי אין להתערב בפסק הדין אשר ניתן בבית הדין האזורי. בפסק הדין בערעור צוין כי חשיבותו של הערך המוסרי והחברתי "אל תשליכני לעת זקנה" נאמר במקרה זה ביתר שאת. השופטת, רונית רוזנפלד, הוסיפה כי פיטוריהן של הגננות המבוגרות באופן גורף, מבלי להתייחס לכל מקרה ומקרה, וזאת אך ורק מחמת גילן, מהווה אפליה אשר אין לה מקום בשוק העבודה הישראלי. השופטת הוסיפה כי אין זה משנה מה הייתה הכוונה אשר עמדה מאחורי הפיטורים, ומדובר באפליה במבחן התוצאה הסופי.


האם על בסיס קריטריון הוותק?


הרשת טענה כי אין עסקינן באפליה על רקע גיל ופיטורי העובדות התבקשו במסגרת תוכנית ההבראה בשל ותקן ו"עלותן" היקרה. בית הדין דחה טענות אלו מכל וכל. מהות ההחלטה הינו מה שקובע ולא כותרתה, קבעה השופטת, מצופה גם ממעסיק אשר נקלע לקשיים כלכליים, לשמור על השוויון בין העובדים במקום העבודה (הן מבחינת תנאי העסקתם וקל וחומר הפסקת עבודתם). נקבע כי היות וההחלטה של הרשת לפטר את העובדות בשל ותקן, הא ותו לא, מדובר באפליה מחמת גילה אשר דינה להתבטל.


בית הדין ציין כי העובדות רשאיות גם להגיש באופן עצמאי תביעה להשוואת שכרם לשכר של עובדי הוראה במוסדות רשמיים. בפסק הדין נקבע כי רשת הגנים הינה "מוסד ציבורי" אשר מחויב למלא אחר תנאי ההכרה של המדינה בכדי ליהנות מהטבות כספיות. בין חובות ותנאים אלו יש למנות תשלום משכורות לעובדים בשיעור הזהה למוסדות רשמיים אחרים, קבע בית הדין הארצי.