עובדת בתחנת דלק הגישה תביעה כנגד מעסיקתה בגין אי תשלום שכרה בתקופת התלמדות וקיזוז בעקבות חוסר בקופה. התובעת טענה כי היא זכאית להפרשי שכר בסך 1,350 שקלים אשר קוזזו שלא כדין ממשכורתה. כמו כן, העובדת הוסיפה כי היא פוטרה מעבודתה לאחר שנעדרה במשך 14 ימים, וזאת על אף הודעה מראש שניתנה בעניין למעסיק. לטענתה, היא עבדה בימי ההתלמדות ככל עובד ועל כן היא זכאית לשכר בגין ימים אלו. בנוגע לחוסר בקופה, העובדת טענה כי לא הייתה בעלת השליטה בקופה ואין להאשימה בחוסר זה.
יש לכם שאלה?
פורום שיוויון הזדמנויות בעבודה
תחנת הדלק טענה כי ימי התלמדות מקוזזים משכרם של עובדים אשר לא השלימו חצי שנת עבודה לפחות. בעניין החוסר בקופה, תחנת הדלק טענה כי מדובר בקיזוז בהתאם לנוהלי החברה, וזאת בשל מחסור בכסף בקופה במשמרתה של העובדת.
בית הדין לעבודה קבע כי יש לקבל את התביעה. החוק והפסיקה קבעו לא אחת כי לא ניתן שלא לשלם על ימי התלמדות ואף אם העובדת חתמה על מסמך המאפשר זאת, מדובר אפוא בוויתור על זכות קוגנטית מכוח משפט המגן בעבודה. בפסק הדין הפנה הרשם צבי פרנקל לעב נז/ 35-3633 ערן ארקוש לאופר תעופה בע"מ (פס"ד מיום 8.6.99) (לא פורסם). בפסק דין זה נדונה תביעתו של עובד אשר השתתף בקורס פקחים והוחלט שלא לקבלו לעבודה עם סיום הקורס. התובע טען במקרה זה כי הוא זכאי לתשלום עבור קורס ההכשרה. בית הדין קבע כי מפעל אשר מבקש לשכור עובד שכיר אינו יכול שלא לשלם לו שכר כלשהוא בגין תקופה זו.