בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב פסק פיצויים בסך עשרות אלפי שקלים לעובדת אשר פוטרה לאחר שנדרשה לעבוד במהלך חופשת הלידה. בפסק הדין נכתב כי יש להוקיע את התנהלותו של המעסיק אשר פגע בתנאי העבודה של התובעת וזאת לאחר שהאחרונה סירבה לעבוד בחופשת הלידה המגיעה לה לפי חוק.

 

יש לכם שאלה?

פורום זכויות נשים בעבודה

פורום אפליה בעבודה

פורום בית הדין לעבודה


מדובר במנהלת קשרי לקוחות אשר הועסקה בחברה המשווקת מוצרי תינוקות. בהסכם העבודה נקבע כי העובדת תשתכר 5,000 שקלים בחודש ותקבל בנוסף רכב וטלפון סלולארי. שכרה של העובדת הועלה בהמשך ל-6,300 שקלים בחודש. העובדת הרתה ועבדה בחברה עד להולדת בנה. שבוע לאחר מכן דרש המעסיק מהעובדת לשוב לעבודה. נאמר לה שעליה להגיע לעבודה, יחד עם הרך הנולד, ואם לא כן ישללו ממנה הטלפון והרכב. מדובר אפוא בהתנהלות המנוגדת לנוהג אשר השתרש בחברה ובמסגרתו עובדות בחופשת לידה ממשיכות להיות זכאיות לרכב וטלפון נייד.

 

העובדת סירבה והחברה ניתקה את קו הטלפון שלה. מסכת לקויה זו המשיכה להיות מנת חלקה של העובדת גם לאחר ניתוק הקו. בשלב מסוים הודיעה לה מנהלת החשבונות כי היא מפוטרת וזאת נוכח הסירוב לעבוד במהלך חופשת הלידה. זאת ועוד, החברה סירבה למסור לתובעת מכתב המלצה לאחר פיטוריה. החברה חזרה בה מהפיטורים בשלב מאוחר יותר, ככל הנראה בשל הוראות החוק, ופיטרה את התובעת עם סיום "תקופת המגן" (60 ימים לאחר תום חופשת הלידה).

 

פיטורים שלא כדין והפרת חוקי מגן


המנהלת המפוטרת פנתה בעקבות כך לבית הדין לעבודה. לטענתה, היא פוטרה שלא כדין במהלך חופשת הלידה, וזאת בשל סירובה לעבוד בתקופה זו. החברה הנתבעת טענה כי פיטוריה הרשמיים של העובדת היו לאחר 60 ימים מתום חופשת הלידה ועל כן נעשו כחוק. כמו כן, מנהל החברה טען כי העובדת לא נדרשה להגיע לעבודה במהלך חופשת הלידה והסיבה לפיטוריה הייתה – כמובן – אי שביעות רצון מתפקודה.


בית הדין קבע כי דין התביעה להתקבל במלואה. בפסק הדין נכתב כי מעביד אינו רשאי לכפות על עובדת עבודה בחופשת הלידה, לא כאשר מדובר בעבודה מהמשרד ולא כאשר מדובר בעבודה מהבית. חופשת הלידה הינה תקופה אשר נועדה להיות נתק מוחלט בין העובדת לעבודה וזאת על מנת שזו תוכל להשקיע את כל זמנה ומרצה לתינוק הצעיר. "כל חריגה ממתן חופשת לידה מוחלטת עלולה לגרור הטלת סנקציה אזרחית כבדה על המעסיק", נכתב בפסק הדין.


בסופו של היום, בית הדין קבע כי התובעת תהיה זכאית לפיצויים בסך 20,000 שקלים בעקבות ההפרה של חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, 19,000 שקלים בעקבות פיטורים ללא שימוע כדין ו-30,000 שקלים נוספים בגין הדרישה לעבוד במהלך חופשת הלידה. כמו כן, התובעת זכתה לפיצויים בסך 30,000 שקלים נוספים בגין פיטוריה בחופשת הלידה ופיצויים נוספים בגין נטילת הטלפון הנייד והרכב.