שתי תכליות עומדות בבסיסו של חוק ההוצאה לפועל. אחת, יצירת מנגנון אשר באמצעותו יוכלו זוכים לגבות חובותיהם ולממש פסקי דין אשר ניתנו לטובתם (בזריזות וביעילות). מנגנון זה אמור להיות מעשי, יעיל ובר יכולת אכיפתית. התכלית השנייה היא הגנה, ברוח זכויות היסוד בעלות המעמד החוקתי מכוח חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, על זכויות החייב כאשר מצבו הכלכלי אינו מאפשר לו לפרוע את חובותיו. תכליות אלו נמצאות במתח תמידי ולא אחת הן מתנגשות זו עם זו. לפיכך, יש צורך לאזן ביניהן ולהעניק משקל נכבד במסגרת איזון זה לאינטרס של הזוכה.

 

יש לכם שאלה?

פורום הוצאה לפועל

 

עיקרון נוסף המנחה את רשם ההוצאה לפועל הוא עיקרון המידיות. ככל רשות מנהלית-שיפוטית אחרת, גם רשם ההוצאה לפועל כפוף לעיקרון זה בקבלת החלטותיו. מוטל עליו אפוא לבחון כל עניין ועניין בהתאם לנסיבותיו והאם ההליך אותו מבקש הנושה הוא ההליך המתאים במקרה דנן. דהיינו, רשם ההוצאה לפועל נדרש לבדוק האם לא ניתן להשיג את אותה התוצאה באמצעות הליך אחר, אשר פגיעתו בחייב תהיה פחותה.


בהתאם לעקרונות אלה, נתונה לרשם ההוצאה לפועל האפשרות להטיל הגבלות אישיות שונות על חייבים בתור אמצעי לאכיפת חיוביהם. בין הגבלות אלו ניתן, בין השאר, להגביל את רישיון הנהיגה של החייב. מטרת ההגבלות הינה למנוע מאסר של החייב בהוצאה לפועל (פרט לחוב מזונות) על ידי הטלת סנקציות בעלות אופי סנקטטיבי. סעיף 66א' לחוק ההוצאה לפועל קובע כי בסמכותו של רשם ההוצאה לפעול להטיל על חייב אשר משתמט מתשלום חובותיו הגבלה מקבלההחזקהחידוש רישיון נהיגה.


      הגבלה זו מוטלת על חייבים בהתקיים התנאים הבאים:

  • הומצאה לחייב אזהרה בהמצאה מלאה לפי סעיף 7ג' לחוק.
  • רשם ההוצאה לפועל התרשם כי בנסיבות העניין הדבר מוצדק, וזאת בהתחשב בפגיעה בחייב ובהליכים אשר ננקטו באופן אחר לשם גביית החוב.
  • התקיימה אחת העילות הקבועות בסעיף 66ב(א) לחוק.
  • מנהל לשכת ההוצאה לפועל מסר לחייב התראה אודות מועד כנסית ההגבלה לתוקף (30 ימים ממועד הטלתה).
  • רשם ההוצאה לפועל שוכנע כי עיסוקו של החייב ויכולתו לשלם את החוב לא ייפגעו בגין הגבלת הרישיון. לחילופין, רשם ההוצאה לפועל שוכנע כי רישיון הנהיגה איננו חיוני לחייב בגין נכות שלו או של בן משפחה התלוי בו.

יצויין כי ארבעת הסייגים הראשונים להגבלה ניתנים לבחינה מראש על ידי רשם ההוצאה לפועל לפני ההגבלה. הנטל על הוכחתם מונח על כתפי הזוכה ועליו להציג את התשתית הראייתית לקיומם. הסייג הרביעי ניתן לבחינה בדיעבד ועל סמך מידע אשר מצוי בידי החייב בנוגע לנסיבותיו העדכניות. נטל ההוכחה בעניין סייג זה מונח על החייב.