בישראל, כמו במדינות אחרות בעולם (ואף בעולם המערבי "הנאור"), נאבקים מדי שנה זוגות חד מיניים רבים על הכרה מצד הממסד. לאט לאט צוברת מלחמתם תאוצה ונפח, ופסיקת בתי המשפט מכירה כל פעם בזכות נוספת המגיעה לזוגות אלו. הבעיה הנפוצה ביותר בישראל בנוגע לבני זוג חד מיניים הינה העדר האפשרות לבוא בברית הנישואין.
בישראל, הסמכות הבלעדית העוסקת בדיני גירושין ונישואין נתונה לבתי הדין הדתיים. הדת אינה מכירה במערכת יחסים בין שני גברים או שתי נשים, ואי לכך היא אינה מאפשרת את נישואיהם. בני זוג חד מיניים יכולים להתמודד עם מחסום זה בשתי דרכים – נישואים אזרחיים בחו"ל או ניהול חיים במסגרת של ידועים בציבור.
יש לכם שאלה?
הסכם ממון, האמנם?
הסכם ממון הינו הסכם אשר נחתם בין בני זוג ומטרתו הינה להסדיר את אופן חלוקת הרכוש והנכסים בין הצדדים במקרה של פרידה. הסכם ממון יכול שייחתם בין בני זוג נשואים ובין בני זוג אשר בחרו שלא להתחתן. מדובר אפוא בפיתרון מומלץ מבחינת בני זוג חד מיניים. הסכם ממון זה יכול לכלול התחייבות בני הזוג האחד כלפי השני, והסדרת פנימית של מערכת היחסים ביניהם.
במקביל, הסכם ממון מעניק לבני הזוג הכרה ממסדית בנוגע ליחסיהם והוא מעגן את הקשר ומגן עליו על ידי המערכת המשפטית. יודגש כי לא כל הסכמי הממון הנערכים בין בני זוג חד מיניים יאושרו על ידי שופטי בית המשפט לענייני משפחה. בעניין זה קיים חוסר אחדות מסוים בין השופטים. ניתן לפתור חוסר אחדות זה באמצעות עורך דין ואו מגשר אשר יודע כיצד לנתב את ההסכם ולהביא לאישורו (תוך הימנעות מדחיית ההסכם על הסף). לאחר שאושר, מקבל הסכם הממון תוקף של פסק דין, על כל המשתמע מכך.
ידועים בציבור ללא הסכם ממון
ידועים בציבור אשר מנהלים משק בית משותף וחיי משפחה, יכולים שלא לערוך ביניהם הסכם ממון. חשוב לציין כי במקרים אלו, תתבצע חלוקת הרכוש על בסיס החלטת בית המשפט ובהתאם להלכה הפסוקה. הליכים משפטיים אלו עלולים להיות ארוכים, מתישים ולגרום למתח רב. גם בקרב זוגות חד מיניים, בדומה לזוגות נשואים, הבעיות מתחילות עם הפרידה. הפרידה טומנת בחובה, מלבד רגשות מעורבים עזים, גם סוגיות שונות כגון רכוש ולעיתים ילדים ומשמורת.
הסכם ממון, ערוך בקפידה, יכול להסדיר את הפרידה ולהקל על הצדדים "לסיים את זה יפה". במידה ואין בין בני הזוג הסכם ממון, בית המשפט ינסה לבחון לעומק את מערכת היחסים בין הצדדים ולענות על שאלות כגון – כמה זמן בני הזוג גרו ביחד, מהו טיב מערכת היחסים ביניהם, מהו המשטר הרכושי אשר הונהג על ידי הצדדים, האם לצדדים רכוש משותף (כגון דירה, רכב וכדומה), האם בני הזוג חשבו על ילדים משותפים, האם יש לבני הזוג יש ילדים, האם התרומה הכלכלית לזוגיות הייתה שווה ועוד.
פומביות היחסים
פעמים רבות, בני זוג אשר אין ביניהם הסכם ממון, מתנגדים לחלוקת רכוש שווה וזאת על ידי טענה כי לא מדובר בקשר של ידועים בציבור. בדרך כלל, הצד החזק יותר כלכלית יטען כי בן זוגו והוא לא ניהלו מערכת יחסים של ידועים בציבור ומדובר בזוגיות ברמה נמוכה יותר.
במקרים בהם בני הזוג אינם בני אותו המין, ניתן להוכיח קשר של ידועים בציבור, בין השאר, על ידי הצגת תמונות מאירועים משפחתיים או הבאת עדויות של בני משפחה בנוגע למערכת היחסים בין הצדדים. הדברים מעט מורכבים יותר כאשר מדובר בבני זוג חד מיניים. פעמים רבות בני זוג אלו אינם מפגינים יחסיהם בפומבי וזאת בשל החשש מתגובות המשפחה, הסביבה, החברים וכדומה. אי לכך, ההכרה בבני זוג חד מיניים בתור ידועים בציבור הינה מעט מסובכת יותר מבני זוג בעלי מין שונה.
לדוגמא, אחד הגורמים המשמעותיים ביותר מבחינת מערכת יחסים של ידועים בציבור הינו מגורים משותפים. עם זאת, לעיתים בני זוג חד מיניים שומרים על דירות נפרדות וזאת בשל החשש מהתגובה הסביבתית לקשר ביניהם. בית המשפט לענייני משפחה כבר הכיר בעבר במערכת יחסים בין שני גברים, חרף מגורים נפרדים, וזאת בהתחשב בנסיבות המקרה ובחשש של השניים בדבר חשיפת הקשר באופן פומבי ומוצהר (מדובר היה בבני זוג מבוגרים אשר אחד מהם מוכר בציבור בשל פועלו).
למעשה, הסכם ממון יכול לפתור גם סוגיה זו. הלכה פסוקה היא כי בני זוג חד מיניים אשר עורכים הסכם ממון ביניהם, חזקה עליהם שרצו להסדיר את מערכת היחסים ביניהם מבחינה רכושית והדדית.