על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2008 באו בברית הנישואין בישראל כ-50,000 בני זוג. באותה השנה התגרשו במדינה כ-13,500 זוגות. אחוז הגירושין הגבוה בישראל (27%) עדיין רחוק ממדינות מערביות כגון ארצות הברית (48%), בריטניה (53%) או שבדיה (63%). עם זאת, העלייה המשמעותית באחוזי הגירושין מביאה יותר ויותר בני זוג למדרגות הרבנות ולפתחם של בתי המשפט לענייני משפחה. להלן מדריך קצר למתגרשיםמתגרשות המתחילים.

 

יש לך שאלה?

 

פורום הסכם ממון

פורום הסכם גירושין

פורום בית המשפט למשפחה

פורום חלוקת רכוש

פורום מזונות

פורום משמורת

פורום ידועים בציבור


גירושין בהסכמה


בדומה לכל מחלוקת בין בני זוג, כאשר פונים לפתור את הדברים בהסכמה משותפת, ניתן בקלות לגשר על הפערים ולהגיע לעמק השווה. גירושין בהסכמה הינם מומלצים, וזאת גם כאשר אחד מבני הזוג הוא הגורם הישיר אשר מוביל להליך הגירושין. גירושין אלו נעשים על ידי עריכת הסכם גירושין בין הצדדים. הסכם הגירושין יכול לכלול את כל הנושאים הרלבנטיים אשר יש להכריע לגביהם, החל מחלוקת הרכוש וכלה בסוגיות הקשורות לילדים (לרבות משמורת והסדרי ראיה).

 

הסכם הגירושין איננו מחייב את הצדדים, כל אימת שהוא לא מאושר על ידי בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, לאחר שאושר, הסכם הגירושין מקבל תוקף של פסק דין ויהיה קשה מאד לשנותו בעתיד. אישור ההסכם בבית המשפט יינתן לאחר שהשופטים וידאו כי בני הזוג הבינו את ההסכם והם חותמים עליו מתוך גמירות דעת ורצון. כאשר הסכם הגירושין כולל גם החלטות הנוגעות לילדים, הערכאה המשפטית בוחנת האם ההסכם מקיים את טובת הילדים.


הסכם שלום בית ולחילופין גירושין


לעיתים ישנם זוגות אשר כתוצאה ממחלוקות קשות מעוניינים להביא את נישואיהם לכדי סיום, אך מצד שני יש בהם רצון לנסות ו"להציל" את הזוגיות והמשפחה. במידה ואתם חשים כי טרם כלו כל הקיצין, ניתן לערוך "הסכם שלום בית ולחילופין גירושין". מדובר בהסכם אשר קובע את ההסדרים הדרושים לבני הזוג, מבחינת כל אחד מהם, על מנת לשקם את חיי הנישואין. עם זאת, הסכם זה הוא גם הסכם מגירה, ובמידה והצדדים לא מצליחים לגשר על הפערים ולמלא אחר ההסכם, מוסדרת בו גם דרך הפרידה (מזונות, מדור, רכוש וכדומה).


גירושין ללא הסכמה


גירושין ללא הסכמה יאלצו את בני הזוג לפנות לערכאות המשפטיות ולהיעזר בעורכי דין מטעמם. גירושין אלו עלולים להיות כואבים ומתישים. עם זאת, יש להם מספר יתרונות. בסמכותו של בית המשפט לבחון היטב את הנתונים העומדים בפניו, ואף למנות מומחים מטעמו אשר יעניקו לו תסקירים וחוות דעת מקצועיות. בחינת הראיות באופן כולל, והיכולת להיעזר בגורמים חיצונים ואובייקטיבים, הופכת פעמים רבות את הגירושין לשוויוניים וצודקים.


הסמכויות והמרוץ


ישנן שתי ערכאות משפטיות בישראל אשר מחזיקות בסמכות לדון בענייני גירושין ומשפחה – בית הדין הרבני (או בתי הדין של בני הדתות האחרות) ובית המשפט לענייני משפחה. ערכאות אלו מוסמכות לדון בתביעות בין בני משפחה בסוגיות של גירושין, ילדים, רכוש, צוואות, ירושות וכדומה.


ישנם עניינים מרכזיים אשר נמצאים בסמכותה הבלעדית והייחודית של כל אחת מהערכאות. לדוגמא, בית הדין הרבני הינו היחיד אשר רשאי לדון בענייני נישואין וגירושין. לבית המשפט לענייני משפחה, לעומת זאת, ישנה סמכות ייחודית לדון בתביעות כגון החזרת קטין חטוף, אבהות, ידועים בציבור, אימוץ ילדים וכדומה.


סמכויות אלו יכולות להיות גם חופפות. לדוגמא, לשתי הערכאות סמכות מקבילה לדון בענייני חלוקת רכוש או מזונות אישה. שתי הערכאות מכבדות אחת את השנייה ועל כן לא תידון תביעה בבית דין רבני אשר הוגשה קודם לכן בבית המשפט לענייני משפחה, ולהיפך. דהיינו, במידה והגבר הגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני, אליה נכרכה גם חלוקת הרכוש, חסומה בפני האישה הדרך להגיש תביעה לחלוקת רכוש בבית המשפט לענייני משפחה.


חשוב לדעת כי הגישה של שתי הערכאות הינה שונה. פסיקתם של בתי הדין הרבניים יונקת מההלכה הדתית, וזאת בניגוד לבתי המשפט לענייני משפחה אשר הינם בעלי תפיסה ליבראלית חילונית. תפיסות שונות אלו יכולות להביא לפסיקות שונות באופן משמעותי. הגישה הרווחת היא כי עדיף לגבר לפנות לבית הדין הרבני, ואילו האישה תבחר בדרך כלל בבית המשפט לענייני משפחה. יודגש כי מדובר באמירות אשר אמנם שולטות בשיח הציבורי, אך כל מקרה נבחן לגופו ובחירת הערכאה הרצויה איננה עניין קבוע. במקרים אלו מומלץ לפנות בהקדם לעורכי דין העוסקים בתחום, ולבחון מהי הערכאה המתאימה לניהול ההליך.


סוגיות ומושגים משפטיות בגירושין:


גט – הגט הינו מהלך דתי-משפטי במסגרתו הבעל משחרר את אשתו ומביא את הנישואים לכדי סיום. נשים רבות חוששות מסרבנות גט. מדובר במקרים בהם הבעל מסרב להעניק לאישה את הגט ובכך הוא מותיר אותה עגונה (שאינה יכולה להינשא בשנית וכל ילד אשר יוולד לה בטרם הגירושין ייחשב כממזר). חשוב לדעת כי לבתי הדין הרבניים ומערכת המשפט יכולת ואמצעים להתמודד עם סרבנות גט (עד כדי הטלת קנסות, מאסר ופסיקת פיצויים בשיעור ניכר לאישה).


מזונות זמניים – מזונות זמניים הינם מזונות אשר נפסקים עבור האישה ואו הילדים לאחר פתיחת הליך הגירושין ועד למתן הגט. מדובר במזונות חודשיים אשר נועדו לסייע לאישה לתמוך כלכלית בעצמה ובילדים עד להסדרת המזונות הקבועים. מזונות זמניים אינם זהים בשיעורם למזונות הסופיים, ופעמים רבות הם אף גבוהים יותר. מטרתם העיקרית הינה למנוע לחץ כלכלי על האישה אשר עלול לגרור אותה לוויתורים עתידיים בהליך הגירושין.


מזונות אישה – כל בעל חייב לזון את אשתו כל אימת שהם נישואים. חשוב לדעת כי ישנם מקרים בהם אישה מאבדת את מזונותיה וזאת כתוצאה מבגידה, התנכרות, אי הסכמה לקיים יחסי אישות, עזיבת הבית המשותף וכדומה. בדרך כלל, בתביעות אלו, ידם של בתי הדין הרבניים על ההדק קלה והם נוטים לשלול מזונות אישה בגין מעשי האחרונה. בתי המשפט לענייני משפחה, לעומת זאת, נוקטים בגישה שוויונית יותר. עם זאת, מדובר בתפיסה כוללנית אשר משתנה ממקרה למקרה.
 

ילדים, מזונות ומשמורת – במקרים בהם לבני הזוג יש ילדים משותפים, תביעות גירושין תעסוקנה גם בהם. מכיוון שמדובר בקטינים, בתי המשפט פוסקים בסוגיות אלו על פי עיקרון על אחד ויחיד, עיקרון טובת הילד. במרבית המקרים משמורת הילדים מוענקת לאם ואילו האב זוכה לשמור על קשר עם ילדיו במסגרת הסדרי ראיה קבועים. עם זאת, בשנים האחרונות הוכרו אבות רבים בתור הורים משמורנים, וישנה אף מגמה גם של משמורת משותפת המנוהלת על ידי שני ההורים גם יחד.

 

סוגיה נוספת הינה מזונות הילדים. מדובר בחובתו של האב לזון את ילדיו הקטינים (ובישראל, גם עד תום השירות הצבאי או השירות הלאומי). השיקולים לקביעת מזונות ילדים הינם רבים וביניהם ניתן למנות את צרכי הילדים, יכולת השתכרותו של האב, יכולת השתכרותה של האם, גיל הילדים, צרכים מיוחדים של הילדים וכדומה.


חלוקת רכוש – חלוקת רכוש בין בני זוג נעשית במגוון רחב של דרכים. ניתן לחלק את הרכוש במסגרת הסכם ממון או להניח את המחלוקות הרכושיות לפתחו של בית המשפט. חשוב לדעת כי רישום שמו של אחד מבני הזוג על נכס כזה או אחר איננו מעיד באופן קטגורי על בעלותו על הנכס. לדוגמא, גם אם דירת המגורים המשותפת רשומה על שם האישה, ייתכן ולבעל יש זכויות אליה (מתוקף חיי הנישואין והכספים השונים שהושקעו ברכישתה או בשיפוצה). בדומה לכך, אישה זכאית למחצית מזכויות הפנסיה של בעלה, אשר נצברו במהלך הנישואין, וזאת למרות שקרן הפנסיה רשומה על שמו בלבד. במילים אחרות, חלוקת הרכוש איננה עניין של מה בכך ומומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום בכדי ללמוד יותר על סוגיה מורכבת זו.


לסיכום,


ענף דיני המשפחה בכלל, ותחום הגירושין בפרט, הינם עניינים משפטיים ופסיכולוגיים מורכבים. מדובר בסכסוכים משפטיים, אשר מלווים ברגשות עזים, ועוסקים בילדים, רכוש, שוויון, זכויות וכדומה. פירוק המשפחה, גם כאשר מדובר בנישואים קצרים, וגם כאשר עסקינן בנישואים ארוכי שנים עם ילדים בגירים, איננו מהלך קל. מומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום, מוקדם ככל האפשר. ייצוג משפטי נכון יכול לסייע לבני הזוג להביא את גירושיהם אל הפועל, תוך התמקדות בעיקר ולא בטפל.