שופט בימ"ש השלום לתעבורה בחיפה שלמה בנג'ו הרשיע נאשם מפרדיס, "נוהג חדש" בכך שנהג ללא מלווה בשלושת החדשים הראשונים, ( בעברו בעל רשיון נהיגה לטרקטור ), בדחותו את פרשנותו לחוק, וקבע כי פרשנות החוק הנכונה הינה כי גם אדם שהחזיק ברישיון נהיגה לנהיגת רכב מנועי כטרקטור או מכונה ניידת, וכן אופנוע, תלת אופנוע, וקטנוע יחשב כ'נוהג חדש', זאת למעט אם היה בידיו רישיון נהיגה על רכב מנועי אחר, קרי: רכב פרטי או רכב משא.


רקע:


כנגד הנאשם הוגש כתב אישום לפיו , בהיותו נוהג חדש שטרם מלאו לו 21 שנים, בשלושת החודשים הראשונים, נהג ברכב ללא מלווה כנדרש בפק' התעבורה.


הנאשם טען כי אינו עונה להגדרת "נוהג חדש" הקבועה בפקודת התעבורה, שכן בעברו החזיק ברישיון נהיגה לטרקטור (לפני 22 שנים).
השופט בנג'ו הבהיר כי הפרשנות לה גורס הנאשם מרוקנת את הגדרת 'נוהג חדש' מכל תוכן, שכן לשיטתו, העובדה שלפני 22 שנים היה לנאשם רישיון נהיגה על טרקטור מאיינת את היותו נוהג חדש (על רכב פרטי) ופוטרת אותו מחובת הליווי. פרשנות זו נעדרת טעם, שכן היא אינה מתיישבת עם כוונת המחוקק, אשר ביקש לקבוע מיגבלות על הנוהג החדש, חסר הניסיון.

 

העובדה שלנאשם היה פעם, לפנים שנים רבות, רישיון נהיגה על טרקטור אינו מקנה בידו את הניסיון התעבורתי ותבונת הנהיגה אליה כיוון המחוקק בתקנו את תיקון מס' 63 לפקודת התעבורה.


יתרה מזאת, הבהיר השופט , דומה כי אין מי שיחלוק כי נהיגה על טרקטור שהינו בדרך כלל מכונה חקלאית ומיועד למטרות חקלאות, אינה דומה כלל ועיקר לנהיגה בכבישיה הסואנים של העיר. מ דובר בשני כל רכב שונים לחלוטין.

 

לכן, לא יפלא הדבר, כי בחלקה השני של הגדרת 'נוהג חדש' קבע המחוקק כי גם אדם שהחזיק ברישיון נהיגה לנהיגת רכב מנועי שהוא "יותר תחבורתי" מטרקטור, כגון: אופנוע, תלת אופנוע, קטנוע, יחשב כ'נוהג חדש'.

 

כמו כן, קבע המחוקק מפורשות, כי גם אדם שהחזיק ברישיון נהיגה לטרקטור או מכונה ניידת, יחשב כ'נוהג חדש', למעט אם היה בידיו רישיון נהיגה על רכב מנועי אחר, קרי: רכב פרטי או רכב משא.


הנה כי כן, אדם שקיבל רישיון נהיגה לרכב שלגביו או לדומיו, הוא נעדר ניסיון תחבורתי, ייחשב 'נוהג חדש'. גם רישיון וניסיון תחבורתי קודם ביחס לרשימת כלי הרכב המנועיים המנויים בהגדרת 'נוהג חדש' לא מסירים את תחולת הגדרת 'נוהג חדש' ומחילות עליו מיגבלות שונות.

 

מיגבלות אלה טעם רב בצידן, תכליתן לקדם פני סיכון ולהבטיח כי התנהלותו של הנוהג החדש בכבישים תהיה מרוסנת. כך לדוגמא חייב הנוהג החדש לנהוג תחת עינו הפקוחה של 'מלווה', שאינו אלא נהג ותיק, בוגר ומנוסה מהנוהג החדש. כן נועדו המיגבלות להבטיח כי מקום שאין לצידו של הנוהג החדש 'מלווה' רמת הסיכון לנוסעים אחרים תופחת, וזאת על ידי הגבלת מספר הנוסעים שהוא רשאי להסיע עמו.


ניתן 17.6.10 תת"ע 2561-11-09