שופט ביהמ"ש המחוזי בחיפה בדימוס אריה רזי, קבע שלא בכל מקרה שקבלן בניין בצע עסקת קומבינציה וירד מנכסיו , רוכשי הדירות יישארו חסרי אונים.
השופט חייב בעל מגרש וחברת השקעות לשלם לרוכשי הדירות פיצויים בסכום של 750,000 ש"ח וכן הוצאות משפט, בגין ליקויי בנייה ברכוש המשותף.
רקע:
עניינו של פסק הדין בתביעתם של בעלי דירות בשלושה בתים משותפים , בפרויקט "שירת ורדיה" בחיפה לפיצויים בגין ליקויי בנייה ברכוש המשותף (נשירת אריחים שציפו את הקירות החיצוניים של הבניינים).
בעל המגרש ביצע עסקת קומבינציה עם קבלן והדירות שהוקצו לו נמכרו ל-10 משפחות. בתביעה גם מעורבת חברה להשקעות שקנתה דירות מהקבלן במטרה למוכרן.
חלק מהדירות שקנתה נמכרו ל-5 משפחות. חוק המכר (דירות) מטיל אחריות לתקן ליקויים בדירה לא רק על הקבלן וגם בעל מגרש שקיבל בתמורה דירות ומכר אותן נתפס ברשתו של החוק. כך גם מי שקונה דירות מהקבלן במטרה למכור אותן.
פסק הדין עוסק בשאלת האחריות לפצות את רוכשי הדירות בגין הנזק, במצב שבו לקראת סיום הבנייה הקבלן הופך להיות חדל-פירעון.
השופט רזי הכיר בזכותם של רוכשי הדירות לדרוש מבעל המגרש וחברת ההשקעות לפצותם במלוא ההוצאות לתיקון הליקויים, מן הטעם שכל בעל דירה זכאי לתבוע מהמוכר לקיים את ההתחייבות שקיבל על עצמו בנוגע לתקינות כל חלקי הרכוש המשותף. השופט ציין, שאין הדבר משנה אם רוכשי הדירות מהקבלן ייהנו מפרי התביעה.
עוד ציין השופט שהפסיקה עדיין לא נתנה דעתה לסיטואציה מעין זו, אך התוצאה לפיה בעל המגרש וחברת ההשקעות נאלצים לשלם את כל המחיר, נובעת מעסקת מקרקעין שבוצעה בחסות חוק המכר (דירות).
השופט רזי דן בהרחבה בשאלת מעמדו של בנק המעמיד לפרוייקט בנייה ליווי פיננסי ודחה את התביעה נגד בנק לאומי בציינו, כי עצם העובדה שהבנק הביע נכונות להמשיך להזרים כספים לצורך השלמת הפרוייקט, שיזמיו הפכו להיות חדלי-פירעון, איננה מספקת כדי להטיל עליו את ההשלכות הנובעות מהכישלון העסקי של הקבלן.
כעולה מפסק הדין, הטלת אחריות על בנק אפשרית במקרים כגון, שלא פיקח כראוי על דרך הוצאת הכספים מהחשבון המיוחד, או כשהבנק השתלט על הפרוייקט ונטל חלק פעיל בניהולו. נסיבות כאלה לא התקיימו במקרה שנדון בתביעה.
על בסיס המסכת העובדתית, גם דחה השופט את התביעה נגד משרד מהנדס העיר שלגביו נטען, שהתרשל בהפעלת פיקוח על מבנה שהוכרז כמסוכן. עובדות המקרה גם לא הצדיקו לחייב את המהנדס שעבד בשירות הקבלן.
בעל המגרש (חברת בלגד נכסים בע"מ) וחברת ההשקעות (אקרילית בע"מ) חוייבו לשלם לרוכשי הדירות פיצויים בסכום של 750,000 ₪ וכן בהוצאות המשפט.
ת.א. 502/05 ניתן 3.4.10