פ 4210/05 ענף תביעות מחוז שומרון נ' גאבר מוסא
 

 

ביום 05.01.04 הפקיד הנאשם את רישיון הנהיגה שלו בביהמ"ש לתעבורה בירושלים בת.פ. 344/02, לאחר שנפסל לתקופה בת 9 חודשים, אך בתאריך 29.09.04 בשעה 20:50, הוא נהג, במהלך תקופת הפסילה, במכונית מסוג פורד פוקס. כאשר נעצר לבדיקת רישיונות ע"י השוטרים רועי בן עמי ודמיטרי חימנדלוב, במחסום מכבים, התייצג הנאשם בכזב כג'אבר מאמון שהנו אחיו ואף הציג לשוטרים את תעודת הזהות של אחיו.


מתי מתחילה תקופת הפסילה?


1. פרשנות לפיה מתחילה תקופת הפסילה להיחשב רק מיום מסירת הרישיון, איננה מתקבלת על הדעת. יש בה כדי לתת לגיטימציה למי שרישיונו נפסל על ידי בית משפט להמשיך ולנהוג למרות הפסילה. הפועל היוצא מפרשנות כזו הוא, כי החוק נותן בידי מי שרישיונו נפסל את ההחלטה מתי יתחיל לשאת בעונש הפסילה, וכל עוד לא ימצא לנכון להמציא את הרישיון, לא ייחשב כעובר עבירה כאשר הוא נוהג.

 

פרשנות כזו איננה מתיישבת עם תכלית החוק. היא מעודדת עברייני תנועה שלא להמציא את הרישיון לאחר שנפסלו מלהחזיק בו, כל עוד נוח להם הדבר.

 

היא אינה עולה בקנה אחד עם הוראת סעיף 42(א) לפיה, תחל תקופת הפסילה מיום מתן גזר הדין. היא אינה מקדמת את תכלית החוק הדורשת המצאה מיידית של הרישיון על מנת שהנהג שרישיונו נפסל לא יוכל להמשיך לנהוג כשהוא נחזה להיות בעל רישיון בר תוקף, בשעה שאיננו כזה.
 

2. המשמעות היחידה העולה בקנה אחד עם לשון סעיף 42(א), עם תכליתו ועם תכלית הוראות פקודת התעבורה ותקנותיה, היא יצירת אבחנה בין תוקפה הנורמטיבי של הפסילה לבין חישוב תקופת הפסילה ותחילת מועד ספירת מניינה של תקופת הפסילה שנקצבה על ידי בית המשפט.

 

הפסילה נכנסת לתוקף מיד, ואילו חישוב תקופתה מתחיל מיום ההמצאה.


3. במקרה דנן, משהופקד הרישיון ביום 05.01.04 במועד בו נתפס הנאשם נוהג (29.09.04), הוא נהג תחת פסילה.


לסיכום,

 

הפסילה נכנסת לתוקף מיד, ואילו חישוב תקופתה מתחיל מיום ההמצאה.