רשמת בימ"ש השלום בחיפה גילה ספרא ברנע קבלה בקשה לביטול פסק דין שניתן בהעדר הגנה כנגד המבקשים, תושבי החלק הצפוני בשליטת לבנון של הכפר רג’ר, הערבים לחוב לווים שקבלו משכנתא מבנק המזרחי טפחות לרכישת ביתם בכפר , וכיום אינם מתגוררים בו מחשש מהחיזבאללה.
הרשמת בטלה את פסה"ד מן הטעמים כי עדותם של המבקשים כי לא קבלו את התביעה מהימנה, כי זכות הגישה לערכאות הינה זכות יסוד עליונה וכי המבקשים נקלעו למצב מיוחד וחריג המחייב בטול פסה"ד מחמת הצדק.
רקע:
מאז יציאת מדינת ישראל מלבנון בשנת 2000 הכפר רג’ר חולק לשני חלקים, הצפוני עבר לשליטת לבנון, והדרומי לשליטת ישראל ולווי המשכנתא והמבקשים הערבים לחובם נותרו בצד הלבנוני.
בתצהיר מוסר כתבי בי הדין מטעם הבנק צויין כי הוא הגיע לכפר רג’ר ובעזרת אנשי הכפר קרא למבקשים מהחלק הלבנוני לבוא לשער, פגש בהם, ומסר להם את כתבי בי הדין, אך הם סירבו לחתום על אישורי המסירה. על בסיס תצהירו זה ניתן פסה"ד כנגד המבקשים.
הרשמת ספרא ברנע קבלה טענת המבקשים כי לא קיבלו את כתבי התביעה במסירה אישית, על אף עדותו של השליח מטעם הבנק וקבעה כי עדותם מהימנה.
כן קבלה כהגנה לכאורה, את טענת המבקשים כי הבית, לרכישתו נלקחה משכנתא מבנק המזרחי, עבר לחלק שבשליטת לבנון, והמבקשים עזבו את הבית מחשש החזבאללה, אשר השתלטו על האזור מאז יציאת צה"ל בשנת 2000. המבקשים טענו כי הודיעו זאת לבנק ובקשו מהבנק לממש את הנכס ולפטור אותם מהחוב.
עוד העלו טענות נגד המדינה בשל ההחלטה על חלוקת הכפר בצורה שרירותית שגרמה להפרת החוזה וכי לו היו יודעים כי יום אחד יאבד הנכס נשוא ההלוואה ולא ניתן יהיה לממשו לא היו חותמים ערבות.
הרשמת קבעה כי לאור העליונות של זכות הגישה לערכאות, והמצב המיוחד אליו נקלעו המבקשים, יש לפתוח את דלתות ביהמ"ש בפניהם, אף אם היה מחדל מצידם.
עוד הבהירה כי טענת המבקשים כי הלווים אינם מתגוררים בבית מחשש מהחיזבאללה, השולטים באזור, וכי המבקשים והלווים הודיעו זאת לבנק לא נסתרה ואף לא זכתה לתגובה ע"י הבנק.
הרשמת ספרא ברנע ציינה כי אין ספק כי מדובר במצב דברים חריג, המחייב התייחסות מיוחדת, ואין לסגור את שערי בית המשפט בפני המבקשים.
כאמור הרשמת הורתה על בטול פסה"ד והזמינה את המבקשים להגיש רשות להתגונן מפני תביעת הבנק נגדם.
תא"ק 7318-08