אלי דורון, עו"ד-ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)
מסתבר שלעיתים רכישת דירה עלולה להתברר כעסק מסוכן. על שום מה?
לא אחת, רכישתה של דירת מגורים היא העסקה הגדולה ביותר בחייו של אדם. למרות זאת, מעטים האנשים אשר יודעים מהן הסכנות הטמונות ברכישת דירה וכיצד ניתן להתגונן בפניהן.
בעסקת רכישת דירה, הבדיקות שלפני חתימת החוזה חשובות לא פחות מהחוזה עצמו. בדיקה נכונה וראויה של הנכס תמנע התכתשויות מיותרות בעתיד, ואולי אף תביא לכדי מחשבה שנייה באשר לעצם הרכישה. במה דברים אמורים?
לדוגמא, לאחרונה עבר תחת ידנו מקרה שבו רוכשת דירה לא ראתה את נסח הטאבו המתאים, אלא לאחר הרכישה.
לימים התברר כי בנסח הטאבו מופיע שטח הדירה כקטן בהרבה ממה שראתה התובעת בעת הרכישה, וזאת משום שחלק נכבד מהדירה נבנה ללא היתר. התוצאה הייתה שלאחר הרכישה הוצא צו הריסה לחלק מן הדירה והרוכשת נותרה כשבידה דירה קטנה כמעט בחצי ממה שרכשה.
יהיו שיאמרו כי זה תפקידו של עורך הדין, ומכאן שעורך הדין התרשל בתפקידו ובבדיקותיו אשר קדמו לחתימת ההסכם.
אף שיש ממש בטענה זו, ומשום כך, יש לשכור עורך דין שיבצע את כל הבדיקות הדרושות, הרי שערנותו של הלקוח בעצמו הייתה מונעת ממנו מלכתחילה להיקלע לבעיה שממנה יוכל להיחלץ רק באמצעות הליכים משפטיים ממושכים.
באמצעות עיון פשוט בנסח הטאבו (או ברישום במנהל מקרקעי ישראל, לפי העניין) ניתן לברר לא רק את שטח הנכס הנרכש, אלא גם את השעבודים, המשכנתאות, והזכויות האחרון העשויות להיות לצדדים שלישיים בנכס.
באופן דומה, כדאי מאוד, מיד לאחר הרכישה לעגן את הזכויות באמצעות הערת אזהרה במרשם המקרקעין, כך שגם צד שלישי יוזהר מהתקשרות בעסקה נוגדת לעסקת הרכישה. לסיכום, תמיד כדאי בנוסף ל"הצטיידות בעורך דין" להיות ער באופן עצמאי לבדיקות ההכרחיות בנכס. [email protected]