דמי המזונות הינם רכיב חשוב מאוד בהליך הגירושין בין בני זוג אשר יש להם ילדים. דמי המזונות נקבעו על מנת לדאוג לצורכיו של הילד, והם כוללים שורה של צרכים מדאגה לקורת גג לילד ועד לתשלום בעד חוגים ושיעורים פרטיים. בין כל המרכיבים של דמי המזונות, מצוי לו רכיב הנקרא דמי טיפול, והוא חל על ילדים עד לגיל 10.


קטני קטנים, כפי שבית המשפט מכנה אותם, או הילדים בני העשר ומטה, מקנים לאמם את הזכות לקבל דמי טיפול מאביהם לאחר הגירושין. דמי הטיפול נעים בין הסכומים 400 עד 600 שקלים, ונקבעים לפי גילם של הילדים, כאשר ככל שהם צעירים יותר, כך התשלום יהיה גבוה יותר.


האם באופן אוטומטי נקבעים דמי טיפול לאם?


דמי הטיפול לא ישולמו במידה והאב משלם גם מזונות לאם ולא רק לבנו (באמצעות האם כמובן). במקרה כזה, דמי הטיפול יהוו מלכתחילה חלק במזונות האם, והאב לא יצטרך להוסיפם על מזונות בנו.


מה קורה במקרה בו האם עובדת למחייתה?


דמי הטיפול לא מחייבים את האם לשבת בבית ולטפל בילדיה. היא לא מחויבת לעזוב את עבודתה או להשגיח על ילדיה באופן אישי 24 שעות ביממה. היא זכאית לדמי הטיפול גם אם היא יוצאת בבוקר לעבודה ומשאירה את הילד אצל מטפלת, גננת, או אצל הוריה ללא תשלום. אין הדבר אומר כי דמי הטיפול הינם "תשלום" עבור האם על הטיפול בבנם אלא עזרה בטיפולו כפי שהיה עושה האב לו היו חיים יחד.


האם בית המשפט יכול לפסוק כנגד דמי טיפול?


דמי טיפול, פעמים רבות, נתונים לשיקול דעתו של השופט המטפל בתיק. כך למשל, במקרה אחד קבע השופט כי לא ישולמו דמי טיפול לאם לשלושה ילדים כאשר הראשון בן 17 והאחרון בן 8, למרות שהחוק קובע כי ילדים עד גיל 10 זכאי לדמי טיפול.


כמו כן, בית המשפט יכול להתחשב במשכורתה או בנכסיה של האם, ובאם ישנו מקרה בו האם מרוויחה סכום נאה, או שיש בידיה נכסים אשר מאפשרים לה לחיות עם ילדיה ברמת חיים גבוהה, ולעתים אף גבוהה משל האב, יכול בית המשפט שלא לחייב את האב בדמי טיפול למרות גילם הצעיר של ילדיהם, ולמרות שמדובר ברכיב בדמי המזונות שהוא גם כך מחויב לשלם על פי חוק.


ומה בנוגע לדמי טיפול בילד עם צרכים מיוחדים?


דמי הטיפול נועדו בראש ובראשונה לסייע לאם בטיפול ובמתן הצרכים הבסיסים של ילדם. כאשר לילד ישנם צרכים בסיסים רבים מאחר והוא חולה חלילה במחלה ואינו מסוגל כלל לטפל בעצמו, ולבצע פעולות פשוטות כמו להתלבש לבד, לאכול או ללכת לבד ברחוב. אז, תקופת הטיפול תהא ארוכה יותר ובהתאם לשיקול דעתם של השופטים.


לסיכום, דמי הטיפול הנם רכיב דינמי בהליך הגירושין, פעמים רבות יהיה רכיב זה נתון לשיקולם של השופטים, לפי הנסיבות, המצב הכלכלי של הצדדים, וגילו ועצמאותו של הילד.

 


עודכן ב: 01/10/2013