בית המשפט נוטה להתחשב גם בהכנסות בת הזוג כאשר הוא קובע את גובה סכום דמי המזונות, ולא כפי שהיה נהוג בעבר.
אורח חיים
אבא ואמא מתגרשים. הילדים שהיו רגילים לחיות בבית אחד עם תנאים מסוימים טובים או פחות טובים, חווים טלטלה וחוסר וודאות וכעת כל עולמם מתפרק. הם נאלצים לנדוד מבית אחד לבית שני, וסדר החיים שלהם משתנה. כדי לשמור לפחות על היציבות הכלכלית, דואג בית המשפט שאורח החיים ורמת החיים שהתקיימה טרם פירוק הקן המשפחתי ישמרו.
מי משלם מזונות?
על פי החוק העברי, חובתו הבלעדית של האב היא לפרנס את הילדים, עד שהם מגיעים לגיל 18. דמי המזונות נועדו להבטיח את הקיום והרווחה של הילדים, ולשמור על אותה רמת חיים שהורגלו לה, גם לאחר הגירושים. על פי הפסיקה אין חובה על האם להשתתף בהוצאות הצרכים ההכרחיים, אלא רק בצרכים מדין צדקה אם מצבה הכלכלי מבוסס.
מהם הצרכים ההכרחיים?
הצרכים ההכרחיים לקיום הבסיסי של הילדים כוללים: מזון, חינוך, גן ילדים רגיל, מקום מגורים, הלבשה והנעלה, טיפול בילדים קטנים וצרכים רפואיים דחופים.
מהם צרכים מדין צדקה?
צרכים מדין צדקה הם בעצם מותרות או צרכים עודפים שאינם הכרחיים לקיום הבסיסי והם כוללים: חוגים, מתנות, מעון יום לילדים קטנים, טיולים ובילויים.
משמעות גיל הילדים
כאשר הילדים הם בני 6 ומטה, חובת האב הבלעדית היא לפרנס אותם ולדאוג לצרכים ההכרחיים ולצרכים מדין צדקה, גם אם אין לו הכנסה.
מגיל 6 עד 15 האב הוא האחראי הבלעדי לצרכים ההכרחיים, האם היא שותפה מלאה בדיני הצדקה, לרוב השותפות מתחלקת שווה בשווה.
ילדים בני 15-18 יכולים מבחינה תיאורטית לעבוד, לכן דיני הצדקה מתקזזים כביכול עם ההכנסות שלהם, את היתרה אחראים לשלם האב והאם.
סיבות לאי תשלום
כאשר הילדים מחליטים ביוזמתם שאין הם רוצים שום קשר עם האב, הוא רשאי להקטין את גודל סכום המזונות שקבע בית המשפט, או להפסיק לשלם אותם לחלוטין.
כיצד נקבע גובה דמי המזונות?
גובה דמי המזונות נקבע בהתאם למספר הילדים ובהתחשב בהכנסות הכלכליות של האב והרכוש שיש ברשותו.
השינוי בתפיסה המשפטית
החוק לתיקון דיני המשפחה קובע כי בית המשפט רשאי להתחשב בהכנסותיה של האם מעבודתה ולהתייחס גם לנכסים שיש ברשותה.
מהי משמעות השינוי?
השינוי בתפיסה המשפטית, מכבד ושומר על זכויות האב. היו מקרים בהם האב היה נאלץ להשתמש בכל המשכורת שלו כדי לשלם את סכום דמי המזונות, ולא נותר לו שקל אחד לעצמנו. בו בזמן שגרושתו בנוסף לדמי המזונות, קבלה משכורת קבועה וחיה בתנאים נוחים.
בית המשפט החליט לשנות את הגישה, אמנם ברוב המקרים האב הוא האחראי הבלעדי על תשלום דמי המזונות, אך אם לאם יש הכנסה קבועה, הוא מאפשר לאב לנשום קצת אוויר ולחיות את חייו בכבוד.
עודכן ב: 01/10/2013